Βαρουφάκης: Έρχεται πέμπτο μνημόνιο – Η ΝΔ δεν θέλει κούρεμα ιδιωτικού χρέους

Σύμφωνα με τον Γιανη Βαρουφάκη η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στον λάθος δρόμο αρνούμενη να προχωρήσει στο κούρεμα ιδιωτικού χρέους – Τι ανέφερε για πέμπτο μνημόνιο 

Την άποψη ότι ένα πέμπτo μνημόνιο είναι καθ’ οδόν, εξέφρασε το Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σίγουρο ότι έρχεται» και συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους.

«Είναι απαραίτητο να γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας από τον τρόπο με τον οποίο θα κουρευτεί ή δεν θα κουρευτεί. Όταν έμαθα ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει το οικονομικό του πρόγραμμα έβγαλα μια ανακοίνωση στο Twitter. Προέβλεψα ότι εάν ο κ. Τσίπρας βγάλει έναν ακόμα ωραίο λόγο για την ανάγκη να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, χωρίς να μας πει τι θα κάνει με τον Ηρακλή, τότε καλύτερα να μη μιλήσει. Ο ‘’Ηρακλής’’ είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Αδύνατον να προστατευθεί η α’ κατοικία και να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να καταργήσεις τον ‘’Ηρακλή’’ δεν μπορείς να μιλάς για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και προστασία α΄ κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφακης μιλώντας στο Mega.

Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 ανέφερε στη συνέχεια ότι η Νέα Δημοκρατία «είναι ταγμένη στο πρόγραμμα Ηρακλής, και στο να μη κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος», σχολιάζοντας ότι βρίσκεται σε απόλυτα λάθος δρόμο.

«Το κούρεμα θα γίνει. Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κουρεύεται. Είναι αρχή. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται. Οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επιβαρύνουν το δημόσιο. Οι επόμενες γενιές χρεώνονται αυτό το κούρεμα. Το θέμα είναι πως θα γίνει το κούρεμα χωρίς οι υπεραξίες να φύγουν στο εξωτερικό» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, συγκεκριμένα συμφέροντα στο Eurogroup προωθούν τα ταμεία (funds). «’’Ο Ηρακλής’’ σχεδιάστηκε στις Βρυξέλλες. Εφαρμόστηκε στην Ιταλία όπου απέτυχε παταγωδώς και τώρα έρχεται να αποτύχει εδώ. Αλλά τα ταμεία θα κερδίσουν πολλά χρήματα. Χαμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το ΄΄ναι΄΄ σε όλα σε ότι έρχεται από το Eurogroup. Να μη παίρνουμε ως δεδομένο ότι λέει το Eurogroup».

 

ΠηγήΝεότερη Παλαιότερη