Παρουσιάζει το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας ο Τσίπρας: Πρόταση για γενναία ρύθμιση κορωνο-χρεών και νέο πτωχευτικό Κώδικα

Σχέδιο τριών αξόνων για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας με την κοινωνία όρθια, θα παρουσιάσει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα στη μετά-πανδημία εποχή.

Με δεδομένη την ογκούμενη κυβερνητική φθορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – οι πολίτες έχουν κουραστεί από τον παρατεταμένο εγκλεισμό, ενώ άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους απέναντι στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας- ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πέραν της σκληρής κριτικής στην κατάθεση εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Εξάλλου, όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις, την κυβερνητική φθορά δεν την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι επίσης δεδομένο πως οι περισσότεροι πολίτες βλέπουν με ανησυχία την περίοδο μετά την πανδημία. Μπορεί αργά ή γρήγορα να αποκατασταθούν οι οικονομικές δραστηριότητες, ωστόσο η ζημιά που άφησε η πανδημία στην οικονομία είναι γιγαντιαίων διαστάσεων, με τα χρέη να έχουν διογκωθεί και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στον αναπνευστήρα.

Και σε αυτές ακριβώς τις ανησυχίες επιχειρεί να απαντήσει με το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα σχέδιο που όπως έγραψε το Newpost το Σάββατο, στηρίζεται σε τρεις άξονες: ρύθμιση «κορωνο-χρέους», ενίσχυση ρευστότητας και νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Αναλυτικότερα:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαγραφή χρέους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και κινείται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η χρυσή τομή είναι μια ρύθμιση χρεών η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν υγιείς και να πληρώσουν ένα μέρος των χρεών τους. Και βεβαίως μέσα από δόσεις προοπτικά, τις 120 δόσεις δηλαδή, να έχουν τη δυνατότητα, αφού μείνουν στη ζωή -γιατί αν δεν μείνουν στη ζωή, δεν θα πάρεις τίποτα-, να μπορούν σταδιακά να αποπληρώνουν, αλλά να επιβιώσουν κιόλας», θα εξηγήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο δεύτερος άξονας προβλέπει μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν πατώντας σε στέρεο έδαφος.
  • Η τρίτη πρόβλεψη του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ένα νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θα έρθει να αντικαταστήσει «τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδηγεί σε πτώχευση επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ, το κυριότερο, βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία. Ρύθμιση που έχει πάρει παράταση έως την 1η Ιουνίου, με καμία διάθεση της κυβέρνησης να παρθεί πίσω».

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αποτελεί το πρώτο βήμα στο συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνδέονται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία αποτυπώνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση.

Στην παρουσίαση της ολιστικής πρότασης θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

newpost.grΝεότερη Παλαιότερη