Τσίπρας για Κυπριακό: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας – Απαράδεκτη κάθε πρόταση για δύο κράτη


Μήνυμα για το Κυπριακό ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας

Την θέση του για το Κυπριακό ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Μεγάλη Πέμπτη έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο facebook, ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την άτυπη συνάντηση είναι «κρίσιμος» και «το κύρος της σημαντικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει τα όσα έκανε η κυβέρνηση του για το Σκοπιανό αλλά και τη μάχη που δόθηκε για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά.

Όπως τονίζει είναι «αναγκαία» η επιμονή στην επανένωση της Κύπρου ως Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, απαλλαγμένη από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Χαρακτηρίζει, τέλος, «απαράδεκτη» κάθε πρόταση για δύο κράτη ή Συνομοσπονδία.

Η ανάρτηση Τσίπρα

Στη σημερινή άτυπη συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος και το κύρος της σημαντικό.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έλυσε στο πλαίσιο του ΟΗΕ το ονοματολογικό με τη Βόρεια Μακεδονία, ένα διεθνές ζήτημα δεκαετιών, ανοίγοντας δρόμους ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, η χώρα που πάλεψε για δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα.

Αναγκαία η επιμονή μας στην επανένωση της Κύπρου ως Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια -όπως ορίζουν οι δεσμευτικές για όλους Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- απαλλαγμένη από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Απαράδεκτη κάθε πρόταση για δύο κράτη ή Συνομοσπονδία.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη