Σόιμπλε: Επιβάλει «μνημόνιο» στη γερμανική Βουλή – «Ψαλίδι» στους μισθούς των βουλευτών


Λιγότερα χρήματα θα λαμβάνουν από τον Ιούλιο οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, η φορολογητέα βουλευτική αποζημίωση μειώνεται φέτος κατά 70,58 ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 10.012,89 ευρώ.

Δεν μειώνεται όμως μόνο η αποζημίωση των βουλευτών, αλλά δεν τους επιτρέπεται πλέον και να ψηφίζουν οι ίδιοι για το ύψος της. Αυτή η απόφαση ελήφθη πριν από λίγα χρόνια οπότε και αποφασίστηκε να συνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση με την πραγματική πορεία των μισθών στη χώρα, επειδή οι τακτικές αυξήσεις της είχαν προκαλέσει επανειλημμένα κριτική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να προσαρμόζεται ετησίως στη λεγόμενη εξέλιξη των ονομαστικών μισθών. Αυτοί οι μισθοί μειώθηκαν πέρυσι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δείκτης ονομαστικών μισθών μειώθηκε κατά 0,7%, οπότε αναλόγως μειώνονται και οι βουλευτικές αποζημιώσεις φέτος.

Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, πρόκειται για την πρώτη μείωση βουλευτικής αποζημίωσης στην ιστορία του. Αντιθέτως, υπήρξαν συχνότερα μηδενικές αυξήσεις κατά το παρελθόν.

 newpost.grΝεότερη Παλαιότερη