Διπλό «χαστούκι» στον προκλητικό Ερντογάν – Γερμανία και ΗΠΑ αντιδρούν στα σχέδιά του για την Κύπρο


Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με κάθε ευκαιρία την Ελληνοκυπριακή πλευρά, τόσο η ΗΠΑ όσο και η Γερμανία φροντίζουν να του ανακόψουν τη φόρα. Μηνύματα υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι της διχοτόμησης που θέλουν Άγκυρα και ψευδοκράτος.

Το «ναυάγιο» στην άτυπη Πενταμερής Σύνοδο που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου ήταν προδιαγεγραμμένο, όσο η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμεινε στη λύση της διχοτόμησης του νησιού με τη δημιουργία δυο κρατών. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα και ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκαν αδιάλλακτη, με την Τουρκία να υποστηρίζει πλήρως αυτή τη θέση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλεί για ακόμα μια φορά με ακραία τρόπο Αθήνα και Λευκωσία.

Όσο, όμως, και αν φωνάζει ο Τούρκος πρόεδρος, η πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούν λύση η οποία θα είναι αντίθετη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φαίνεται πως την ίδια άποψη εκφράζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία, γεγονός που δίνει ένα ηχηρό «ράπισμα» στον σουλτάνο και στα σχέδια που έχει καταστρώσει και για την Κύπρο, εκτός όλων των άλλων που διαρκώς μηχανεύεται σε βάρος της χώρας μας.

Κατά των τουρκικών σχεδίων το γερμανικό ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η πρόταση για λύση δυο κρατών στην Κύπρο, που έχει καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι «Ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα». Μάλιστα, επισήμανε πως μέτρο για το Βερολίνο εξακολουθούν να αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζει δε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το χθεσινό αποτέλεσμα, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε απεριόριστα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες συνεχίζει να αισθάνεται αφοσιωμένος στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι σκοπεύει να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε άτυπες συζητήσεις με τη μορφή 5 + 1 τις επόμενες εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό όλες οι πλευρές, όχι μόνο να δηλώσουν την πολιτική βούλησή τους για συμβιβασμό, αλλά και να τη μετατρέψουν σε δράση προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

«Χαστούκι» και από τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του διαβίβασε πως οι ΗΠΑ δεν κάνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτή την πρόταση για λύση δυο κρατών της Άγκυρας. Αντίστοιχου περιεχομένου μήνυμα έστειλε και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, στον Τούρκο ομόλογό της, Φεριντούν Σινιρλίογου.

Εξάλλου, την Πέμπτη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση που έγινε, σχολίασε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ τόνισε πως «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε δε, ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες, που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης. Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό, που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους».

Πηγή


Νεότερη Παλαιότερη