Πολιτική «θύελλα» από το «ξεστοκάρισμα» του AstraZeneca - Οι εκκαθαρίσεις και η κήρυξη «πολέμου» για τα εργασιακά

Η επόμενη σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μετά το Πάσχα, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης και ήδη προκαλεί αναταράξεις. Αναμένεται σύγκρουση μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή.

Είναι Μεγάλη Τετάρτη αλλά στο πολιτικό πεδίο η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Μία φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετή για να ρίξει λάδι στη φωτιά. Την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα άνοιξε και στους 30άρηδες σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στο κτίσιμο του τείχους της ανοσίας, ο πρώην πρωθυπουργός είπε στον ΑΝΤ1 ότι «άνοιξε η πλατφόρμα για το AstraZeneca για να ξεστοκάρουμε».

Βέβαια πρόσθεσε ότι όλη η Βρετανία έχει εμβολιαστεί με Astrazeneca και «οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα είναι περισσότερες από το να πάθει κάτι από το εμβόλιο» αλλά το επικοινωνιακό φάουλ είχε γίνει.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει «την σχιζοφρένεια αυτής της δήλωσης, η οποία ταυτόχρονα έρχεται να πει ότι είναι ασφαλές, αλλά ότι το κάναμε για άλλο λόγο». «Είναι πραγματικά προσβλητικό» δήλωσε στον «Alpha 98,9». «Και προς την κυβέρνηση και προς την κοινωνία» τόνισε. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι κρίσιμη διότι είναι η μόνη έξοδος από την πανδημία . «Αν, λοιπόν, έρχονται εκείνοι που ασκούν κατ' εξοχήν επιρροή, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός, και ουσιαστικά διαβάλουν την προσπάθεια, θέτοντας ως βάση τον συλλογισμό ότι δεν είναι ο λόγος δημόσιας υγείας που ωθεί προς το να δοθούν τα εμβόλια στις νεότερες ηλικίες , αλλά είναι μόνο κάποια άσχετα παραγωγικά αίτια για να μην ξεμείνουν τα εμβόλια, τότε με κάθε σεβασμό θα πω ότι αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση» δήλωσε ο κ.Γεραπετρίτης.

Πάντως, εάν έχει τρωθεί, μέχρι σε ένα βαθμό, η εμπιστοσύνη στο AstraZeneca σαφώς και ευθύνεται η ΕΕ και διάφορες χώρες με συγκεκριμένες δηλώσεις και αστοχίες που μεγέθυναν τις σπάνιες παρενέργειες. Η καμπάνια της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό είναι συνεχής. Οποιαδήποτε δήλωση όπως είναι και αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν βοηθούν στον κοινό σκοπό που είναι το κτίσιμο της ανοσίας για να είναι ασφαλής η επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εμβολιαστείτε»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου κάλεσε και πάλι τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. «Έχω πει πολλές φορές - και το επαναλαμβάνω - το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι εμείς οι ίδιοι από τις επιπτώσεις μιας αρρώστιας η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη αλλά κάνουμε πράξη και το κοινωνικό χρέος βοηθώντας την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας».

Αναφέρθηκε και στα στατιστικά στοιχεία των νοσηλευόμενων από COVID-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το 95% των διασωληνωμένων δεν είναι καθόλου ή πλήρως εμβολιασμένοι. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως τέλη Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί πέντε εκατομμύρια πολίτες, έστω με τη μία δόση.

Μετωπική

Η επόμενη σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μετά το Πάσχα, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης και ήδη προκαλεί αναταράξεις. Αναμένεται σύγκρουση μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε πόλεμο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε εν μέσω «κορύφωσης του δράματος της πανδημίας, να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή στην κοινωνική πλειοψηφία». «Και όταν κηρύσσεται πόλεμος δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο» δήλωσε.

«Σήμερα σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, κανείς δεν περισσεύει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας».

Η κυβέρνηση περιμένει την κλιμάκωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο διότι του λείπει «το αφήγημα και οι θέσεις» όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. Διαμηνύει όμως ότι η ΝΔ εξελέγη για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και εφαρμόζει. Ούτε θα πάψει να νομοθετεί μέχρι να περάσει η πανδημία όπως της ζητά η Κουμουνδούρου, όπως τόνισε η πηγή.

«Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους», ήταν το σχόλιο της ΝΔ που επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στο σύνολο της.

«Συριζαίικο» κράτος

Ο Φωτόπουλος της πάλαι ποτέ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που πρωτοστατούσε στις απεργίες δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να κατεβάσει τον διακόπτη και να βυθίσει την χώρα στο σκοτάδι, δεν έδωσε απλώς το «παρών» στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έκανε και δήλωση ότι «θα κερδίσουμε όπως τον Γιαννίτση». Η συμμαχία Τσίπρα με μια πολύ αρνητική εικόνα και πρακτική του παλαιοκομματικού συνδικαλισμού, προκάλεσε και νέους αρνητικούς συνειρμούς, στον απόηχο των δηλώσεων του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου περί «εκκαθαρίσεων στο δημόσιο» στις οποίες θα επιδοθεί η «δεύτερη φορά αριστερά». Μπορεί η ερμηνεία που δόθηκε να ήταν ότι αφορούσε τις εστίες της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά χτύπησε καμπανάκια για τυχόν πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει ένα κομματικό κράτος εάν επανέλθει στην εξουσία. «Με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ.

 newpost.grΝεότερη Παλαιότερη