Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στη Βραζιλία: 3.769 θάνατοι και πάνω από 91.000 κρούσματα σε 24 ώρες

 Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (1/4) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 3.769 ασθενών με την COVID-19.

Παράλληλα, διαγνώστηκαν 91.097 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει επίσημα 325.284 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ οι μολύνσεις πλησιάζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια επί συνόλου 212 εκατ. κατοίκων.

Η επιδημιολογική κατάσταση χαρακτηρίζεται εκτός κάθε ελέγχου.

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο η χώρα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (66.000), με ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι αυτόν το μήνα η υγειονομική κρίση θα έχει ακόμη χειρότερη εξέλιξη.

Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Στο μεταξύ, οι αρχές στη Βραζιλία εντόπισαν ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος της COVID-19 στην πολιτεία του Σάο Πάολο που είναι παρόμοιο με αυτό που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/3) το κρατικό ινστιτούτο βιοϊατρικής Butantan.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Butantan Ντίμας Κόβας δήλωσε ότι ο ασθενής με το παραλλαγμένο στέλεχος δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική.

Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος θορύβησε του ειδικούς δημόσιας υγείας καθώς υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια για την καταπολέμησή του.

Η Βραζιλία είναι επίσης αντιμέτωπη με τη δική της παραλλαγή, η οποία ονομάζεται P1 και φαίνεται να προκαλεί το ρεκόρ των μολύνσεων.

«Είναι μια παραλλαγή παρόμοια με αυτήν της Νότιας Αφρικής, αν και δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιών ή επαφών με ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική», είπε ο Κόβας. «Υπάρχει πιθανότητα αυτό να αποτελεί μια εξέλιξη του P1 προς αυτή τη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική».

Σε δύκολη κατάσταση η Βραζιλία

Η Βραζιλία παλεύει επί του παρόντος με τη χειρότερη φάση της επιδημίας της, που είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μετά αυτήν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αργή διάθεση των εμβολίων και η έλλειψη κοινωνικής αποστασιοποίησης συμβάλλουν στο αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, το οποίο ωθεί το εθνικό σύστημα υγείας στα όριά του.

Η Βραζιλία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων θανάτων από την COVID-19 παγκοσμίως, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική εντολή για την εκταμίευση 5,3 δισεκατομμυρίων ρεάλ (918 εκατομμύρια δολάρια) σε νέα δάνεια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Τα νέα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα λάβει τη χρηματοδότηση, ανακοίνωσε ότι θα τη χρησιμοποιήσει σε περισσότερες από 2.600 κλινικές δημόσιας υγείας και για την κατασκευή περισσότερων νοσοκομειακών κλινών.

Πηγή


Νεότερη Παλαιότερη