Ο κύβος ερρίφθη: Στις 20 Απριλίου υπογράφεται το στρατιωτικό σύμφωνο Ελλάδας-Σ. Αραβίας. Τουρκία: “Μας πετάνε εκτός – Δημιουργούν άξονα εναντίον μας”

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν

Για τις 20 του μηνός κλείδωσε το πολύ σημαντικό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στη Σαουδική Αραβία.

Η πανδημία σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων εξελίξεων ανέβαλε το ταξίδι συνεχώς – αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η εξεύρεση κατάλληλης ημερομηνίας είχε ξεκινήσει από τα… Χριστούγεννα του 2020.

Στο βασίλειο της Αραβικής χερσονήσου αναμένεται να υπογραφεί η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που έχει συνομολογηθεί από τις αρχές του περσινού έτους, στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών που πραγματοποιεί η Ελλάδα συνάπτοντας συμμαχίες με τις χώρες του αραβικού τόξου.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την αποστολή εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας μας, μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot PAC-3 μαζί με την κατάλληλη ομάδα χειριστών που θα εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στο Ριάντ.

Θυμίζουμε ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μόλις στα μέσα του περασμένου μήνα είχαν πραγματοποιήσει κοινή αεροπορική άσκηση στο FIR Αθηνών.

Τότε οι Άραβες είχαν στείλει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-15 τα οποία πετούσαν μαζί με τα δικά μας, ενώ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, στρατηγός Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουγουαΐλι όπου είχε επί μακρόν συζήτηση με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος παρεμπιπτόντως προ ημερών συναντήθηκε και με τον ακόλουθο άμυνας της Σαουδαραβικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Τί λένε οι Τούρκοι

“Σαουδική Αραβία και Ελλάδα προχώρησαν σε κοινή στρατιωτική άσκηση. Κίνα, Ρωσία και Ιράν είναι εχθροί των ΗΠΑ. Το Ισραήλ είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ. Ολη η περιοχή επανεξοπλίζεται.

Ολα τα μαχητικά, οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά της Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας είναι αμερικανικής προέλευσης. Οι πιλότοι τους εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ. Αξιωματικός τους δεν μπορεί να προαχθεί αν δεν εγκριθεί από τις ΗΠΑ. Και η Τουρκία ήταν κάποτε έτσι.

Είναι ξεκάθαρο τι κάνει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και ποια η σχέση της με το Ιράν. Ο διαγωνισμός για το πετρέλαιο είναι φανερός.

Εχει κάποιο πρόβλημα η Σαουδική Αραβία με το Ισραήλ; Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν, όχι.

Γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ αλλά υπάρχει πρόβλημα με το Ιράν;

Eγιναν ασκήσεις στην Κρήτη, στην Σούδα με την Σαουδική Αραβία. Ακολούθησαν ασκήσεις με το Ισραήλ. Το μήνυμα των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο:

Δημιουργείται γεωπολιτικός αμυντικός άξονας εναντίον των χωρών που είναι εχθροί των ΗΠΑ.

Οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να αγοράσουν νέα όπλα και όχι να νοικιάσουν Patriot από τους Έλληνες.

Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος των ΗΠΑ.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να δημιουργηθεί μια δικιά τους Ανατολική Μεσόγειος και γι αυτό μοιράζoυν ρόλους σε Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο και στις χώρες του Κόλπου.

Μετά το Ιράν, στόχος είναι η Τουρκία”.

warnews247.grΝεότερη Παλαιότερη