Η επικοινωνία Δένδια – Μπλίνκεν
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο, ενώ όπως σημειώνεται στην ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε Αμερικανό ομόλογο του για «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος επίσης στις τουρκικές ενέργειες». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων σε ό,τι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και τις γκρίζες ζώνες, ενώ ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για την πρόσκληση που έχει απευθύνει η Αθήνα στην Αγκυρα για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Σε δηλώσεις του αναφορικά με την επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υπογράμμισε ότι υπήρξε κοινή δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, μέσω της διαδικασίας «3+1», με την Κύπρο και το Ισραήλ. «Ο Υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε τον συνεχή ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και της Τουρκίας, και συγχαίρει την Ελλάδα με την ευκαιρία των εορτασμών της φετινής 200ής επετείου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στην Τουρκία για τους S-400
Η γλώσσα που χρησιμοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σε θετική γραμμή και αναδείχθηκαν οι θετικές πτυχές της ελληνοαμερικανικής σχέσης. Σε αντίθεση με την ανακοίνωση για την επικοινωνία του κ. Μπλίνκεν με τον κ. Τσαβούσογλου. Οι Αμερικανοί δεν μάσησαν τα λόγια τους και ήδη άρχισαν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Άγκυρα για την απόσυρση από τα τουρκικά εδάφη του ρωσικού συστήματος S-400, με τον Μπλίνκεν να διατυπώνει επισήμως αυτή την απαίτηση.
Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίστηκε «η μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό τους ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους 13 Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε την αμερικανική άποψη ότι ευθύνη για αυτούς φέρει το PKK. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε αιτία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τη Δευτέρα τις ΗΠΑ για στήριξη των τρομοκρατών, καθώς στην πρώτη της ανακοίνωση η Ουάσιγκτον δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το αν οι δολοφονίες προέρχονταν από Κούρδους μαχητές.