$type=grid$la=hide$h=400$a=hide$cm=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Κορωνοϊός: Πιο κοντά το σκληρό lockdown στην Αττική - Εκτινάχθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα, λιγοστεύουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία


Ώρα με την ώρα παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την πορεία των κρουσμάτων και κυρίως τον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο, ιδίως στο Λεκανοπέδιο, με τα λύματα να προμηνύουν «έκρηξη» μολύνσεων τις επόμενες ημέρες. Έτσι, όπως φαίνεται, οι αποφάσεις επισπεύδονται και το σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου, είναι πιο κοντά από ποτέ, με την απόφαση να ενδέχεται να ανακοινωθεί και πριν από την Παρασκευή. 

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν, κάτι που αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου, έχουν τρομάξει ειδικούς και κυβέρνηση, την ώρα που και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Παρόλο που ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», τα υπάρχοντα μέτρα και η παρατεταμένη καραντίνα δεν φαίνεται να αποδίδουν, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα τα νέα μέτρα ή το γενικευμένο lockdown να είναι στο τραπέζι. 

Κικίλιας: Θα εισηγηθώ σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τα δεδομένα που προκύπτουν από την αυξητική πορεία που ακολουθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα μας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και πρότεινε καθολικό lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ δήλωσε πως αν και σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, τότε εισήγησή του θα είναι ένα καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Μάλιστα, επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν και τα σχολεία στην Αττική. 

«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας δήμος μετά τον άλλον έχουν αυξητική τάση.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση

«Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού». 

Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», είπε και τόνισε πως στο «τραπέζι» πάντα υπάρχει και το ολικό lockdown.

Στην πιθανότητα να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς, αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση της Δευτέρας. «Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα» δήλωσε με νόημα η κ. Πελώνη, ενώ υπογράμμισε ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα.

Κλεινουν τα σχολεία;

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στις σχολικές μονάδες. Πολλές βάζουν λουκέτο μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πληθαίνουν, μάλιστα, οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500. Εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ εξηγώντας ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων. Ο κ. Τζανάκης επέμεινε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο.

Και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπενθύμισε στο Mega πως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και να ανοίξουν στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία, εξήγησε, αποδεικνύουν πως όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων, συμπέρανε. Κατέληξε, δε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Η πίεση είναι μεγάλη. Αυτό που διαπιστώνω είναι πως και οι ΜΕΘ γεμίζουν, δεν είναι ακόμα γεμάτες» δήλωσε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Έχουμε περίπου 60 κενές, αλλά όμως γεμίζουν οι απλές κλίνες. Για παράδειγμα στο Σισμανόγλειο στα 27 κρεβάτια έχουμε 21 ασθενείς. Στο Αμαλία Φλέμινγκ έχουμε 65 ασθενείς και πριν από δύο εβδομάδες 20. Στο Γεννηματάς γεμάτη η ΜΕΘ και έχουμε 43 ασθενείς στις 60 κλίνες. Στο Θριάσιο έχουμε 45 κλίνες και είναι γεμάτες. Στο Ασκληπιείο 18 ασθενείς στις 24 κλίνες, στις ΜΕΘ μόνο τρεις κλινες άδειες» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «θέλει μεγάλη προσοχή».

«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid», είπε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Σωτηρία", και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα μετατραπούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία σε Covid. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες». Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν πάρα πολύ, να φορούν τις μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.

Αντιθέτως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει ότι «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν». Την Κυριακή πάντως σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε νηπιαγωγείο της Καλλιθέας. Η διασπορά προκλήθηκε από μία εργαζόμενη που εντοπίστηκε θετική στις 29 Ιανουαρίου.

Αύξηση 205% του ιικού φορτίου στην Αττική

Περιγράφοντας την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε ότι η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου αππό 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%.’

Ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς, ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα.

Ο κ. Θωμαϊδης τόνισε ότι σύμφωνα με το μοντέλο, που έχει αρκετές πάντως αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.

Αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων αποτυπώνεται και στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος και των εργαζομένων.

Νοσοκομεία «ναυαρχίδες» για τη νόσο Covid στην Αττική, όπως ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία και το Γενικό Κρατικό Αθήνών Γ.Γεννηματάς πλησιάζουν τα όρια της πληρότητας σε απλές νοσηλείες κορωνοϊού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η αύξηση που καταγράφηκε στους διασωληνωμένους μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα: από 246 οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν σε 276, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταγράφοντας αύξηση κατά 12%. Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στην Αττική και το χθεσινό 24ωρο συνεχίστηκαν σταθερά οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία. Έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στην επικράτεια, στοιχείο ενδεικτικό για το πως η επιδημία κινείται στην Αττική αλλά και πως μπορεί να «οδηγήσει» το νέο κύμα σε όλη τη χώρα.
Συνολικά, στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα κρεβάτια στα νοσοκομεία τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε απλές κλίνες, η πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι υπάρχει μια αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. «Τα κενά κρεβάτια στην Αττική, που μας ενδιαφέρει περισσότερο λόγω υψηλού ιικού φορτίου, είναι 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 38-40%» πρόσθεσε. Ωστόσο, όπως τόνισε η αύξηση δεν είναι στις ΜΕΘ τόσο πολύ, όσο στα απλά περιστατικά covid που νοσηλεύονται στις κλινικές. Ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς, ωστόσο, θα διασωληνωθεί.

newspost.gr 

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,2398,ΑΝΔΡΑΣ,310,ΑΡΘΡΑ,811,ΑΣΤΕΙΑ,54,ΑΧΑΪΑ,532,ΓΥΝΑΙΚΑ,955,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,150,ΔΙΑΦΟΡΑ,444,ΔΙΕΘΝΗ,6170,ΕΘΝΙΚΑ,468,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,93,ΕΛΛΑΔΑ,11169,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,464,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,1144,ΕΡΓΑΣΙΑ,126,ΖΩΔΙΑ,738,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,902,ΚΡΗΤΗ,788,ΚΥΠΡΟΣ,904,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,102,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1142,ΠΑΙΔΙ,303,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,364,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,440,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,520,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2695,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,472,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,179,ΣΙΝΕΜΑ,91,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,985,ΣΧΕΣΕΙΣ,383,ΤΑΞΙΔΙΑ,370,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1189,ΥΓΕΙΑ,1143,ΧΡΗΣΙΜΑ,386,AUTOMOTO,663,LIFESTYLE,490,MEDIA,1068,PEOPLE,104,VIRAL,327,
ltr
item
istioforos news : Κορωνοϊός: Πιο κοντά το σκληρό lockdown στην Αττική - Εκτινάχθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα, λιγοστεύουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία
Κορωνοϊός: Πιο κοντά το σκληρό lockdown στην Αττική - Εκτινάχθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα, λιγοστεύουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία
https://1.bp.blogspot.com/-TLA9PmbV8aY/YCJFIUCxX_I/AAAAAAAJ-cE/b9uAAeT7W98bKvlXF47GBPMqncAJDINtwCLcBGAsYHQ/s320/zvmsj1612855844293.webp
https://1.bp.blogspot.com/-TLA9PmbV8aY/YCJFIUCxX_I/AAAAAAAJ-cE/b9uAAeT7W98bKvlXF47GBPMqncAJDINtwCLcBGAsYHQ/s72-c/zvmsj1612855844293.webp
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2021/02/lockdown_9.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2021/02/lockdown_9.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All PostsNot found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΣυνέχεια..Reply Cancel replyDeleteby HomePAGESPOSTS View AllΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑARCHIVESEARCH ALL POSTSNot found any post match with your request Back Home THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKEDSTEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All CodeSelect All CodeAll codes were copied to your clipboardCan not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy