Οι hackers με διάφορους τρόπους, όπως επιθέσεις phishing ή μολυσμένες εφαρμογές, αποκτούσαν προσωπικά στοιχεία των στόχων τους, όπως αριθμούς διαβατηρίων, τα τελευταία ψηφία των τραπεζικών τους λογαριασμών και άλλα. Έπειτα, έπαιρναν τον έλεγχο του τηλεφώνου τους, απενεργοποιώντας την SIM τους και μεταφέροντας τον τηλεφωνικό τους αριθμό στη δική τους SIM. Από εκεί, παριστάνοντας το στόχο, μπορούσαν να κάνουν αγορές, αναλήψεις, μεταφορές χρημάτων, αναλήψεις από wallets κρυπτονομισμάτων και άλλα.
Τα ανυποψίαστα θύματα έβλεπαν πως απλά δεν έχουν σήμα στο κινητό τους, αν και σε μερικές περιπτώσεις δεν το καταλάβαιναν καν αν κοιμόντουσαν το βράδυ. Έπειτα, όταν συνδέονταν σε κάποιο Wi-Fi, τους ερχόντουσαν ειδοποιήσεις για αγορές και μεταφορές χρημάτων που ποτέ δεν έκαναν.
Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα SIM-swapping, η Europol συμβουλεύει τον κόσμο να κρατούν τις συσκευές τους αναβαθμισμένες, να περιορίζουν τα στοιχεία που μοιράζονται online, να προσέχουν ποιες άδειες παραχωρούν σε εφαρμογές και να χρησιμοποιούν την πιστοποίηση δύο παραγόντων για τις online υπηρεσίες.