Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Τετάρτης τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Λίγο πριν από τις 14:30 μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να τους απωθήσει.
Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και χημικά στην πορεία των φοιτητών
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο άγαλμα Βενιζέλου πέταξαν πέτρες σε διμοιρία ΜΑΤ
Όταν οι φοιτητές έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία, επιτέθηκαν με μολότοφ στα ΜΑΤ που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.
Γιατί αντιδρούν οι φοιτητές
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα στο Κοινοβούλιο, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.
Οι φοιτητές απαιτούν:
Την απόσυρση του νομοσχεδίου
Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο
Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών
Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο.
Όχι στη θέσπιση βάσης εισαγωγής.
Να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων για να ανοίξουν οι σχολές.
Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των Πανεπιστημίων.
Δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για όλους.
Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς Συλλόγους.