$type=grid$la=hide$h=380$a=hide$cm=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Σε κλίμα συναίνεσης το νομοσχέδιο για τα 18 Rafale - «Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα συναίνεσης συζητείται το νομοσχέδιο για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά το «ΝΑΙ» που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το περιεχόμενο.

Θετικά στην εν λόγω προμήθεια, που, αναμένεται να δώσουν πέραν της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το  Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ μετά το ΚΚΕ «ΟΧΙ» στη σύμβαση είπε και το ΜέΡΑ25 κρίνοντας ότι αυτή εντάσσεται σε μια άτακτη κούρσα εξοπλισμών με γνώμονα τους ανταγωνισμούς χωρίς να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας σημειώνοντας ότι: «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί  να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει τη σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η διακομματική συναίνεση είναι ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Τασούλας: Οι δαπάνες για την άμυνα είναι δαπάνες για την κοινωνία

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που τόνισε ότι η αύξηση των πόρων για την εθνική άμυνα και οι πιο γρήγορες διαδικασίες για τις αναγκαίες προμήθειες, είναι τομή που ενισχύει την εθνική κυριαρχία, δείχνει στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι η Πολιτεία, το Κοινοβούλιο, στο μέγιστο σύνολο του, αντιλαμβάνεται εμπράκτως τη φροντίδας προς αυτές.

«Ζούμε, κατά τη γνώμη μου, μοναδικές στιγμές, τολμώ να πω ιστορικές στιγμές, ως προς την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της δυνατότητας προόδου, της δυνατότητας προκοπής, της δυνατότητας ειρήνης, χάρη στις γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήσατε, και χάρη στη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία το ελληνικό κοινοβούλιο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τα κόμματα τους βουλευτές.

«Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί μια χώρα η οποία διαφυλάσσει την κυριαρχία της, μπορεί να ασχοληθεί με την προκοπή, την υγεία, τη μόρφωση, με τις συντάξεις της, μπορεί να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα ειρηνικά έργα στα οποία κάθε κοινωνία, ονειρεύεται να σημειώνει πρόοδο», είπε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε ότι «σαν πρώτη έμπρακτη απόδειξη αυτής της απόφασης να διαθέσουμε αποφασιστικό μέρος της θυσίας του ελληνικού λαού, για τις ΕΔ, έρχεται η απόφαση για την προμήθεια αυτών των 18 αεροσκαφών, χάρις στα οποία, σε ελάχιστους μήνες, η χώρα θα αποκτήσει ένα αφάνταστο στρατηγικό πλεονέκτημα, έναντι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, γιατί οι δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους και ιδίως ο οπλισμός του, είναι τέτοιος που δεν μπορούν να τον αντιληφθούν τα μέσα, οι γνώσεις και η εκπαίδευση που έχουν οι αεροπόροι της γειτονικής χώρας».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον να μην κινηθεί στο «παρών», χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό λάθος», είχε σημειώσει εμφατικά: «Παρών σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση. Το ερώτημα είναι αν επιλέγει κανείς τη μοναξιά του κομματικού στρουθοκαμηλισμού ή την προσχώρηση στην εθνική γραμμή του εθνικού συμφέροντος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μαχητικά Rafale για την εθνική άμυνα αποτελούν ότι «το εμβόλιο για την πανδημία», καθώς «η προσθήκη τους αλλάζει τους όρους απέναντι σε εκείνους που εκστομίζουν καθημερινά απειλές και προκλήσεις» εναντίον της χώρας μας.

«Το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται με μία εθνική στάση και ένα ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας», τόνισε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας, ωστόσο, προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με τη διασφάλιση της συμμετοχής της στο υποεπισκευαστικό έργο και ζητώντας να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.

«ΟΧΙ» στη σύμβαση είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του ΚΚΕ εναντίον της κούρσας εξοπλισμών, που εκτιμά ότι εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Τη σύμβαση θα καταψηφίσει εντέλει και το ΜέΡΑ25, όπως ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Σοφία Σακοράφα, χαρακτηρίζοντάς τη «ακραίο παράδειγμα προς αποφυγή» και υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται με αμιγώς αμυντικά κριτήρια αλλά στο πλαίσιο ανταγωνισμών και με κρίσιμα στοιχεία αδιευκρίνιστα, χωρίς να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

newpost.gr

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,2217,ΑΝΔΡΑΣ,309,ΑΡΘΡΑ,809,ΑΣΤΕΙΑ,53,ΑΧΑΪΑ,486,ΓΥΝΑΙΚΑ,953,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,139,ΔΙΑΦΟΡΑ,431,ΔΙΕΘΝΗ,5839,ΕΘΝΙΚΑ,449,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,84,ΕΛΛΑΔΑ,10377,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,466,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,1073,ΕΡΓΑΣΙΑ,116,ΖΩΔΙΑ,715,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,835,ΚΡΗΤΗ,739,ΚΥΠΡΟΣ,885,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,96,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1061,ΠΑΙΔΙ,302,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,364,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,421,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,515,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2602,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,469,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,179,ΣΙΝΕΜΑ,90,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,381,ΤΑΞΙΔΙΑ,370,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1164,ΥΓΕΙΑ,1117,ΧΡΗΣΙΜΑ,383,AUTOMOTO,642,LIFESTYLE,467,MEDIA,1025,PEOPLE,102,VIRAL,323,
ltr
item
istioforos news : Σε κλίμα συναίνεσης το νομοσχέδιο για τα 18 Rafale - «Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε κλίμα συναίνεσης το νομοσχέδιο για τα 18 Rafale - «Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ
https://1.bp.blogspot.com/-kg63N92EHCs/YABRXXBSNGI/AAAAAAADbPs/h07nU1MLsPwrdVmYemuaQichJ4aV7SaiwCLcBGAsYHQ/s320/1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-kg63N92EHCs/YABRXXBSNGI/AAAAAAADbPs/h07nU1MLsPwrdVmYemuaQichJ4aV7SaiwCLcBGAsYHQ/s72-c/1.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2021/01/18-rafale.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2021/01/18-rafale.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All PostsNot found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΣυνέχεια..Reply Cancel replyDeleteby HomePAGESPOSTS View AllΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑARCHIVESEARCH ALL POSTSNot found any post match with your request Back Home THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKEDSTEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All CodeSelect All CodeAll codes were copied to your clipboardCan not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy