Κορωνοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown – Τρομακτική η διασπορά – Το σχέδιο για άρση τα Χριστούγεννα


Απομακρύνεται όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και ο αριθμός μεταδοτικότητας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

«Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλουν οι συνθήκες», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing την Πέμπτη.

«Είναι πολύ μακριά τα Χριστούγεννα. Έχουμε αρκετά ορόσημα μπροστά μας. Σκοπός είναι να λειτουργήσει η αγορά και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιολογούμε και να τηρούμε συνεχώς τα μέτρα. Αν τηρούμε τα μέτρα δεν χρειάζεται ούτε να παίρνουμε πρόσθετα ούτε να παρατείνουμε αδικαιολόγητα το lockdown», σημείωσε. «Δεν είναι της στιγμής να μιλάμε τώρα για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μία πτώση στο επίπεδο μετάδοσης του ιού, στο Rt, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη όσο επιθυμούσαμε. Γι’ αυτό και τα κρούσματα όπως βλέπουμε εξακολουθούν να είναι υψηλά. Όπως για παράδειγμα χθες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και γι’ αυτό το λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία όσοι τηρούν τα μέτρα να μη νιώθουν ότι είναι κορόιδα. Και γι’ αυτό το λόγο αυξάνουμε τους ελέγχους στην περιοχή», σημείωσε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αντέχει η οικονομία εναλλασσόμενα lockdown σχολίασε: «Η οικονομία αντέχει όσο υπάρχει εμπιστοσύνη επομένως δεν είναι το θέμα αν θα υπάρχει ένα ή περισσότερα lockdown σημασία έχει να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε περισσότερα lockdown. Σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση, να μη σερνόμαστε ώστε να λειτουργεί φυσικά με κανόνες και με προϋποθέσεις η οικονομία. Μέχρι στιγμής το σχέδιο που υλοποιούμε εδώ και πολλούς μήνες φαίνεται να τυγχάνει της εμπιστοσύνης και των αγορών και των επενδυτών. Με σύνεση αλλά και με κοινωνική αλληλεγγύη».

Παράταση lockdown

Την ίδια ώρα, για παράταση του lockdown έκανε λόγο και ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία να δούμε κάμψη», εξήγησε αρχικά, μιλώντας για τις αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι «βεβαίως θα πρέπει να δούμε εκείνη τη μέρα πόσα τεστ έχουν γίνει».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επανέλαβε ότι, «ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών».

Σχετικά με το rapid test που γίνεται στο σπίτι και στο οποίο έδωσε έγκριση ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ, εξήγησε ότι, για να φτάσει στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημειώνοντας πως «στην Αμερική γίνεται με συνταγογράφηση».

Όσον αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «οι παρενέργειες είναι πολύ ήπιες και παροδικές ενέργειες».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα δούμε άρση του lockdown στα τέλη Νοέμβρη, απάντησε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης».

Ίσως παραταθεί το lockdown για 1-2 εβδομάδες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του. 

Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα. 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος.

Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό για 1-2 μέρες.

newpost.gr

Νεότερη Παλαιότερη