Οργή ΥΠΕΞ για πικνίκ Ερντογάν στα Βαρώσια: «Πρωτοφανής πρόκληση» - Οι ετοιμασίες στα Κατεχόμενα


Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών την καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, σημειώνει πως «αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.

Μεταφέρουν... γρασίδι και ποδήλατα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, το προαναγγελθέν πικνίκ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φτάνει στην κατεχόμενη Κύπρο για να συμμετέχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Βαρώσια συνοδευόμενος από τον εταίρο του Ντεβλέντ Μπαχτσελί αλλά και από μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης του, υλοποιώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει μερικούς μήνες πριν, όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη της για 46 χρόνια περίκλειστης πόλης.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης στους ερειπωμένους δρόμους της πόλης των Βαρωσίων έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα ενώ σχηματίστηκε και ποδηλατοδρόμος την ώρα που 200 ποδήλατα μεταφέρθηκαν στην περιοχή τα οποία θα παραχωρούνται προς ενοικίαση. Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή το οποίο θα τοποθετηθεί στον χώρο που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το μακάβριο του πικνίκ.

«Όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο»

Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο πρόκειται να ανακοινωθεί και η διάνοιξη περισσότερων δρόμων στην ερειπωμένη πόλη. Σημειώνεται πως ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν έφτασε χθες στην κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να επιθεωρήσει, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εργασίες.  

Το σχεδιαζόμενο πικνίκ του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια θα γίνει εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην βόρεια Λευκωσία τουρκοκυπριακές οργανώσεις και φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με σύνθημα «όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο». Την ίδια ώρα 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη των Βαρωσίων. Σε πολιτικό επίπεδο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εγείροντας το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι.  

newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη