Ελληνοκύπριος ακαδημαϊκός μιλά για το συμμαθητή του και νέο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ

Ο καθηγητής Ανδρέα Θεοφάνους, πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είναι και παλιός γνωστός με τον Ερσίν Τατάρ, καθώς για κάποια χρόνια συνυπήρξαν ως συμμαθητές στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, στην οποία ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης φοιτούσε μέχρι πριν την  τουρκική εισβολή.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Θεοφάνους αναφέρεται στα προπολεμικά χρόνια, τις συζητήσεις της εποχής αλλά και τα μαθητικά χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, καταθέτει τη δική του ακτινογραφία σε σχέση με το Κυπριακό και τα δεδομένα τα οποία δημιουργούνται σε σχέση με την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην ερώτηση τι θυμάται από τον Ερσίν Τατάρ ως μαθητή ο κ. Θεοφανους απαντά: «Είχε άποψη. Και βλέποντας τις σημερινές του θέσεις δεν εκπλήττομαι. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αλλά θυμάμαι και κάποιες συζητήσεις τότε, αξιολογώ τα σημερινά δεδομένα και βλέπω μια συνέχεια».

Θυμάται, επίσης, και περιγράφει τη συνύπαρξη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στην Αγγλική Σχολή ακόμα και λίγο πριν την τουρκική εισβολή. «Φυσικά και μιλούσαμε, υπήρχαν οι συναναστροφές και με Τουρκοκύπριους με τους οποίους παίζαμε ποδόσφαιρο και κουβεντιάζαμε διάφορα ζητήματα», αναφέρει.

Δεν θυμάται εάν ήταν γνωστό από ποια οικογένεια προερχόταν ο Τατάρ, αλλά είναι γεγονός ότι οι πλείστοι τουρκοκύπριοι στην Αγγλική Σχολή είχαν κάποια οικονομική ευχέρεια. Από το τότε, φτάνουμε στο σήμερα και ο Ερσιν Τατάρ είναι πλέον στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ζητήθηκε από τον Ανδρέα Θεοφάνους, ως βαθύ γνώστη του Κυπριακού και ως παλιό γνώριμο με τον Ερσίν  Τατάρ να σχολιάσει τι τον φοβίζει και τι τον ανησυχεί  περισσότερο στο νέο τουρκοκύπριο ηγέτη, σε σχέση με τον Μουσταφά Ακιντζί και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

«Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αρκετά στοιχεία κυπροκεντρισμού. Ο Ερσίν Τατάρ ασφαλώς έχει πολύ λιγότερα στοιχεία κυπριωτισμού από τον Ακιντζί και θεωρεί την Τουρκία ως φάρο. Αυτό δεν το αποκομίζω από τα χρόνια της Αγγλικής Σχολής αλλά από τις σημερινές πραγματικότητες. Από την άλλη οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις που είναι πιο κυπροκεντρικές και θα ήθελαν μια ομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού, έχουν τέτοιες θέσεις που δεν έχουν συναντήσει ακόμα τις συμβατικές θέσεις των ελληνοκυπρίων», αναφέρει ο Α. Θεοφάνους.

Προσθέτει επίσης ότι υπάρχει σε κάποιους κύκλους της ελληνοκυπριακής κοινότητας η αντίληψη ότι χάθηκε χρυσή ευκαιρία με τον Ακιντζί. «Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Στο τέλος της ημέρας, κατά τη δική μου άποψη, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον πρώτο λόγο τον έχει η Άγκυρα. Δεν τίθεται θέμα να υπάρξει τουρκοκύπριος ηγέτης με αυτά τα δεδομένα, ο οποίος να διαφοροποιήσει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς από την Άγκυρα. Για παράδειγμα, σε συζητήσεις που είχα παλαιότερα με προοδευτικούς τουρκοκύπριους μου έλεγαν ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβληθεί στα κατεχόμενα ακόμα και σε θέματα διορισμών. Είτε είναι δάσκαλοι, είτε «δημόσιοι υπάλληλοι», υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εποίκων ανάμεσα τους. Άλλωστε δεν είναι τυχαία που έγινε όλη αυτή η αλλαγή στους τουρκοκυπρίους και έποικους ψηφοφόρους η οποία αντικατοπτρίσθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα».


Νεότερη Παλαιότερη