$type=grid$la=hide$h=420$a=hide$cm=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Oruc Reis – Η Αθήνα ξεκαθαρίζει: Δεν θα επιτρέψουμε καμία κίνηση δυτικά του 28ου Μεσημβρινού – Σκληρό διάβημα σε Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη παρακολουθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις κινήσεις του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές ενέργειες για απομόνωση της Άγκυρας στο διεθνές πεδίο, στον απόηχο της νέας NAVTEX η οποία ως γνωστό έχει μικρότερη διάρκεια και λήγει στις 27 Οκτωβρίου.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πώς δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους να προχωρήσουν ούτε εκατοστό δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, του σημείου δηλαδή που αρχίζει η οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, παρά τα fake news της Άγκυρας περί απόπειρας επανέναρξης τους διαλόγου, φαίνεται πως εξαφανίζονται και οι τελευταίοι δίαυλοι επικοινωνίας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα «άδειασε» τον Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν, την αναστολή προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών τους εορτών, εξέδωσε νέες NAVTEX που αφορούν τις ίδιες ημερομηνίες.

Οι νέες ναυτικές οδηγίες αφορούν ασκήσεις με πυρά στην περιοχή της Μεσογείου για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Κωδικός «28ος Μεσημβρινός»

Αν και το Oruc Reis υποτίθεται ότι κάνει έρευνες χωρίς όμως ακόμη ο Ερντογάν να στέλνει γεωτρύπανα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα επιδιώξει και πότε θερμό επεισόδιο. Έτσι που έρχονται τόσο κοντά τα τουρκικά με τα ελληνικά πλοία είναι πολύ πιθανή μια στρατιωτική εμπλοκή είτε από ατύχημα είτε από στοχευμένη επίθεση των Τούρκων. Οι κινήσεις τους δείχνουν ότι επιδιώκουν τη σύγκρουση αλλά να φαίνεται ότι θα γίνει με υπαιτιότητα της Ελλάδας για να μπορέσουν να «πουλήσουν» το αφήγημα τους. Γι αυτό και η Αθήνα επενδύει στη στρατηγική της ψυχραιμίας και της ετοιμότητας.

Όπως έγραψε το newpost, στο Ελληνικό επιτελείο ήδη εξετάζονται όλα τα σχέδια αντίδρασης. Και αν γύρω από το Καστελόριζο η «κόκκινη γραμμή» ήταν για το Πολεμικό Ναυτικό τα 6 μίλια, τα δεδομένα όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού  αλλάζουν. Πλέον αφορά Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των Ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Και σε αυτές τις περιοχές πέρα από τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το τακτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να τονιστεί πως η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει ουδεμία κίνηση του Oruc Reis στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Πρόκειται για την «κόκκινη» γραμμή που βάζει η Αθήνα.

Η κατάσταση επί του πεδίου

Πάντως, αυτό που προκύπτει από τη νέα ένταση που έχουν προκαλέσει οι Τούρκοι, είναι το γεγονός πως οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος πλέον είναι πολύ πιο προσεκτικές, ιδίως όταν φτάνουν σε απόσταση «αναπνοής» από τις Μονάδες του Ελληνικού Στόλου. Το περιστατικό με τον εμβολισμό της Τουρκικής φρεγάτας «KEMALREIS» από τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» τον περασμένο Αύγουστο φαίνεται ότι χτύπησε «καμπανάκι» στον στόλο των γειτόνων. Η ψυχραιμία των Ελληνικών πληρωμάτων αποδείχθηκε ότι δεν σήμαινε και υποχωρητικότητα όπως ίσως αρχικά είχαν πιστέψει οι γείτονες τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Η μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους στρατηγούς

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερη αξία η πληροφορία που αποκάλυψαν την Παρασκευή ο Τάκης Χατζής και ο Δήμος Βερύκιος στην εκπομπή «Ραντάρ», στον Alpha 98,9, περί μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. «Θέλει να έχει γνώση σε κάθε λεπτομέρεια. Αν πρόκειται να πάρει μεγάλες αποφάσεις, που είναι καθημερινότητα πλέον, θέλει να γνωρίζει όλα τα τεχνικά δεδομένα. Πολλές φορές βρίσκεσαι σε αυτές τις συνθήκες έχοντας μια συγκεκριμένη πρόσληψη του συγκεκριμένου φαινομένου, ότι θα εισάγεις ορισμένες καινοτόμες δημόσιες πολιτικές, ρυθμίσεις για τις επόμενες γενιές, και τελικά κάνεις αυτού του τύπου τη διαχείριση των κρίσεων», σχολίασε ο υπουργός Επικράτεια.  Η εν λόγω πληροφορία δείχνει και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί δια ζώσης την εξέλιξη της κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Στο διπλωματικό επίπεδο, η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη: Κανένας διάλογος όσο η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση. Η θέση αυτή εκφράστηκε ξεκάθαρα κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ενώ κυβερνητική πηγή δήλωνε στο Newpost, πως «καμία μορφή διαλόγου δεν μπορεί να γίνει, με το Oruc Reis να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η ελληνική διπλωματία ακολουθεί σκληρή γραμμή, μην αφήνοντας αναπάντητη ουδεμία πρόκληση. Μάλιστα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς».

Καταρρέουν και οι τελευταίοι δίαυλοι επικοινωνίας

Εξάλλου, πληροφορίες του NEWPOST από κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υφίσταται εδώ και πολλές ημέρες η τριμερής του Βερολίνου, έστω και με τη μορφή του «σπασμένου τηλεφώνου». Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή δεν επικοινωνεί πλέον με τον σύμβουλο της Μέρκελ Γιάν Χέκερ και όλα δείχνουν ότι έχουν εξανεμιστεί στην παρούσα φάση και οι όποιες προσδοκίες του Βερολίνου για έναρξη διερευνητικών επαφών, γεγονός που φαίνεται να έχει οδηγήσει και στο «πάγωμα» της επαφής Χέκερ με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

newpost.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1886,ΑΝΔΡΑΣ,305,ΑΡΘΡΑ,787,ΑΣΤΕΙΑ,52,ΑΧΑΪΑ,417,ΓΥΝΑΙΚΑ,949,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,121,ΔΙΑΦΟΡΑ,420,ΔΙΕΘΝΗ,4929,ΕΘΝΙΚΑ,403,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,59,ΕΛΛΑΔΑ,8928,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,478,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,915,ΕΡΓΑΣΙΑ,111,ΖΩΔΙΑ,662,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,685,ΚΡΗΤΗ,629,ΚΥΠΡΟΣ,841,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,90,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,918,ΠΑΙΔΙ,296,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,352,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,378,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,507,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2373,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,453,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,177,ΣΙΝΕΜΑ,89,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,381,ΤΑΞΙΔΙΑ,368,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1099,ΥΓΕΙΑ,1067,ΧΡΗΣΙΜΑ,370,AUTOMOTO,581,LIFESTYLE,432,MEDIA,905,PEOPLE,98,VIRAL,309,
ltr
item
istioforos news : Oruc Reis – Η Αθήνα ξεκαθαρίζει: Δεν θα επιτρέψουμε καμία κίνηση δυτικά του 28ου Μεσημβρινού – Σκληρό διάβημα σε Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX
Oruc Reis – Η Αθήνα ξεκαθαρίζει: Δεν θα επιτρέψουμε καμία κίνηση δυτικά του 28ου Μεσημβρινού – Σκληρό διάβημα σε Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX
https://1.bp.blogspot.com/-rJCY_lj2cgw/X5QIG3RZChI/AAAAAAADQBc/oi9gRO3mqAMWohWyP_tS4zRKlFvLvcOAgCLcBGAsYHQ/s320/1.webp
https://1.bp.blogspot.com/-rJCY_lj2cgw/X5QIG3RZChI/AAAAAAADQBc/oi9gRO3mqAMWohWyP_tS4zRKlFvLvcOAgCLcBGAsYHQ/s72-c/1.webp
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/10/oruc-reis-28-navtex.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/10/oruc-reis-28-navtex.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All PostsNot found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΣυνέχεια..Reply Cancel replyDeleteby HomePAGESPOSTS View AllΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑARCHIVESEARCH ALL POSTSNot found any post match with your request Back Home THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKEDSTEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All CodeSelect All CodeAll codes were copied to your clipboardCan not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy