$type=grid$la=hide$h=400$cm=hide$a=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Κρούσμα κορωνοϊού και σε δομή τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα - Χιλιάδες τεστ στη Μόρια

Σε «κόκκινο συναγερμό» είναι οι υγειονομικές αρχές, καθώς ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να εισβάλει σε κλειστές δομές, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους. Μετά τα κρούσματα σε γηροκομεία σε Βόρεια Ελλάδα και Μαρούσι και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, τώρα ο ιός εμφανίστηκε και σε δομή φιλοξενίας τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε δομή του δήμου Αθηναίων που φιλοξενεί τοξικοεξαρτημένα άτομα, που στεγάζεται σε ξενοδοχείο στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Πρόκειται για χρήστη που είχε παρουσιάσει συμπτώματα, τον είδαν οι γιατροί της δομής, έκανε τεστ, και ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι βγήκε θετικός, το πρώτο κρούσμα COVID. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί στη δομή για να κάνει τεστ και να προχωρήσει σε ιχνηλάτηση, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και περιοριστικά μέτρα, αν και στη δομή δε μένει σταθερός αριθμός ανθρώπων.

Όσον αφορά το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο θα γίνουν 2.000 τεστ σε δύο ημέρες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός, καθώς στον ΕΟΔΥ θέλουν να ελέγξουν το μάξιμουμ των επαφών που ενδεχομένως είχε ο 40χρονος Σομαλός, και γενικότερα θέλουν να διεξάγουν τεστ στο ΚΥΤ της Μόριας για να εξακριβωθεί το επίπεδο που βρίσκονται.

Υγειονομικές «βόμβες» γηροκομεία και δομές φιλοξενίας
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Μυτιλήνης αλλά και ο οίκος ευγηρίας Cantaurea στο Μαρούσι, ήρθαν την Τετάρτη να επιβεβαιώσουν την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα από ασυμπτωματικά άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γηροκομείο στο Μαρούσι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 19 κρούσματα (όλα ασυμπτωματικά), με αποτέλεσμα η δομή να τεθεί σε καραντίνα. Μάλιστα, οκτώ από τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στην κλινική Παμμακάριστο, ενώ οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Παρά τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν ο εντοπισμός να γίνεται τυχαία από τον ΕΟΔΥ, όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του οίκου ευγηρίας, υπήρξαν κάποιες υποψίες ήδη από τις 28 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Παραστατίδη μιλώντας στον ΑΝΤ1 «από τις 28 Αυγούστου παρατήρηθηκε ύποπτο περιστατικό φιλοξενούμενου με εγκεφαλικό που πήγε στο νοσοκομείο "Λαϊκό"».
«Ενημέρωσαμε άμεσα τον ΕΟΔΥ και ιδιωτικά το γηροκομείο από εκείνη την ημέρα και τις επόμενες 2 ημέρες πήγε σε ελέγχους σε ιδιωτικά εργαστήρια με τεστ για εργαζόμενους και φιλοξενούμενους». Επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο γηροκομείο έχει πιστοποίηση με ειδικές απολυμάνσεις ενώ δεν υπάρχουν εδώ και καιρό επισκεπτήρια, η δικηγόρος του γηροκομείου σημείωσε ότι «επειδή ο χρόνος επώασης είναι διαφορετικός υπήρξε εργαζόμενος θετικός μετά από 2 τεστ αρνητικά. Για να μπει εργαζόμενος στην επιχείρηση έπρεπε να προσκομίσει τεστ. Η μονάδα από όταν γνώριζε ότι υπήρχε υποψία ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ».

Επίσης, την Τετάρτη το μεσημέρι καταγράφηκε στο ΚΥΤ της Μόριας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, με τη δομή φιλοξενίας να μπαίνει σε καραντίνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 40χρονος Σομαλός πρόσφυγας μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης εμπύρετος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαγνώσθηκε αμέσως θετικός στον κορωνοϊό, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί αμέσως για νοσηλεία λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων του. Μάλιστα, ο Σομαλός είχε φύγει από τη Μυτιλήνη στα μέσα Ιουλίου, μετέβη στην Αθήνα και επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

Οι δύο αυτές εστίες προστέθηκαν στις τρεις υπάρχουσες, την «Αγία Κυριακή» και την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και τη δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών στον Βύρωνα (τουλάχιστον 33 κρούσματα). Δυστυχώς στην περίπτωση των δύο οίκων ευγηρίας της Βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 ηλικιωμένοι.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές φοβούνταν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μετάδοση του ιού στους ηλικιωμένους. Γνώριζαν τι είχε συμβεί στη Γαλλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομεία, είχαν χάσει τη ζωή τους με τους υπευθύνους των γηροκομείων να καταγγέλλουν απουσία οικονομικής ενίσχυσης, εξοπλισμού και προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση - μπροστά στον κίνδυνο τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εφιάλτη - έλαβε έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και για να προστατεύσει κυρίως τη ζωή των ηλικιωμένων.

Εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Όπως τόνισε ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου. Επανέλαβε ότι τα τεστ που γίνονται στη χωρά ημερησίως έχουν εκατονταπλασιαστεί, επισημαίνοντας ότι στην αρχή διεξάγονταν 500, 700 ή 800 τεστ.

Λινού: «Στα γηροκομεία να λειτουργούμε σαν να είμαστε στην εντατική»
Για την κατάσταση στα γηροκομεία, με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπου συστεγάζουν και συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά. Ειδικά στους οίκους ευγηρίας επειδή οι άνθρωποι είναι και περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν, χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», ανέφερε η κυρία Λινού.

«Είναι παράνομο να γίνονται επισκέψεις αλλά ο ιός μπορεί να μπει σε αυτά με ποικίλους τρόπους είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου υλικού. Γι' αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους», ξεκαθάρισε.
madata.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1561,ΑΝΔΡΑΣ,305,ΑΡΘΡΑ,763,ΑΣΤΕΙΑ,52,ΑΧΑΪΑ,340,ΓΥΝΑΙΚΑ,944,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,111,ΔΙΑΦΟΡΑ,401,ΔΙΕΘΝΗ,4007,ΕΘΝΙΚΑ,355,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,38,ΕΛΛΑΔΑ,7279,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,493,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,752,ΕΡΓΑΣΙΑ,103,ΖΩΔΙΑ,618,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,555,ΚΡΗΤΗ,522,ΚΥΠΡΟΣ,784,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,87,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,779,ΠΑΙΔΙ,290,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,339,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,341,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,489,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2052,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,441,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,177,ΣΙΝΕΜΑ,86,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,379,ΤΑΞΙΔΙΑ,360,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1010,ΥΓΕΙΑ,1022,ΧΡΗΣΙΜΑ,343,AUTOMOTO,517,LIFESTYLE,731,MEDIA,736,PEOPLE,91,VIRAL,285,
ltr
item
istioforos news : Κρούσμα κορωνοϊού και σε δομή τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα - Χιλιάδες τεστ στη Μόρια
Κρούσμα κορωνοϊού και σε δομή τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα - Χιλιάδες τεστ στη Μόρια
https://4.bp.blogspot.com/-wB5c8M_2U0g/X1DaTV5TLnI/AAAAAAAJ7vU/3mDfySP4zhkNAxUN0IPvV6gM0AcX1EwAwCLcBGAsYHQ/s640/nab7v1599132630683.webp
https://4.bp.blogspot.com/-wB5c8M_2U0g/X1DaTV5TLnI/AAAAAAAJ7vU/3mDfySP4zhkNAxUN0IPvV6gM0AcX1EwAwCLcBGAsYHQ/s72-c/nab7v1599132630683.webp
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/09/blog-post_909.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/09/blog-post_909.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy