$type=grid$la=hide$h=400$cm=hide$a=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής - Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις


Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να δεσμευθεί στην αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις, αναμένεται  να στείλει το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. 

Επιπλέον οι 27 θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να διαλέξει ανάμεσα στην ένταση και μια θετική ατζέντα που περνά μέσα από την ειρηνική δέσμευση σε εποικοδομητικό διάλογο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις των διπλωματών των κρατών μελών «κάποιοι δεν ήθελαν να καθόλου κείμενο για την Τουρκία». Ωστόσο η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι «δεν γινόταν να υπάρχει κείμενο για Λευκορωσία και όχι για Τουρκία».

Αργότερα ετέθη η ιδέα, η υπόθεση της Τουρκία να διευθετηθεί με«δήλωση του Προέδρου», αλλά, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν διαχωρίσουμε δήλωση συμπερασμάτων - Μισέλ, αυτό θα δημιουργούσε ερωτηματικά». 

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι  «πάμε για συμπεράσματα», όμως το περιεχόμενό τους «είναι ρευστό». «Δεν έχουμε δει σχέδιο»,  είπε. «Θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια Συνόδου». 

Σημείωσε δε ότι γίνονται επαφές του Σαρλ Μισέλ με διάφορους κύριους παράγοντες και μετά το κείμενο θα πάει στους ηγέτες προς οριστικοποίηση. 

Σχολίασε δε ότι αυτή η τακτική είναι του ίδιου του Σ. Μισέλ, ο οποίος δεν ήθελε να στείλει πρώτο το κείμενο στο COREPER. 

Σε σχέση με τα αιτήματα της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή σημείωσε «αποδραματοποιώντας τη συζήτηση», ότι «το ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις». 

Έθεσε δε ως παράδειγμα ότι «υπήρξε απόφαση για κυρώσεις για γεωτρήσεις Κύπρο και ακόμη οι Κύπριοι προσπαθούν (να προσθέσουν ονόματα). Το Συμβούλιο μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές», είπε. 

«Αυτό που τελικά θα δούμε είναι λίγο -στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε η επιστολή Μισέλ», προέβλεψε. Κατέγραψε δε την πολιτική διπλής προσέγγισης «καρότο και μαστίγιο».

Ξεκαθάρισε δε ότι «για μας οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό έχει ειπωθεί επίσης και στην Αθήνα και επιμένω και Coreper. Δεν είναι η ΕΕ που πρέπει να επιλέξει μεταξύ διαλόγου ή κυρώσεων». 

«Η ΕΕ ιδανικά θα ήθελε καλή, εποικοδομητική, εταιρική σχέση με Τουρκία.  Από εκεί και πέρα, στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει αυτό που προτιμάει. Δεν μπορεί και διάλογο και καλή εποικοδομητική σχέση και ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης και να κάνει αυτά που κάνει. Αν συνεχίσει ... κυρώσεις”, τόνισε η διπλωματική πηγή.  Διευκρίνισε όμως ότι “δεν υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία». 

Σχολίασε μάλιστα ότι η Γερμανία δεν έχει εκδηλωθεί, όμως «κανένας δεν εμφανίζεται τόσο φίλος της Τουρκίας ώστε να είναι έτοιμος να ευλογήσει τις κινήσεις της». 

«Κατά γενική ομολογία: η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό», είπε. 

Σημείωσε όμως ότι οι τοποθετήσεις έχουν διακυμάνσεις και άλλοι είναι λίγο πιο σκληροί, άλλοι επιθυμούν αυξημένα περιθώρια διαλόγου. 

«Είναι σαφές ότι το μήνυμα που έχει πάρει η Τουρκία από όλους: αλλάξτε συμπεριφορά, αλλιώς έτσι όπως το πάτε δε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε», σημείωσε. 

Έκανε δε λόγο για “κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου”, σημειώνοντας ότι “δεν εφησυχάζουμε που έφυγε Ορούτς ρέιτς, θέλουμε περισσότερες καταχωρήσεις (ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων) προς διαφύλαξη αξιοπιστίας και να πάρουν έστω ένα ελαφρύ μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν”.

“Είμαστε στην ίδια γραμμή”, σημείωσε. 

“Τακτικά εκείνο που έχει προκύψει η διασύνδεση μεταξύ Λευκορωσίας και Τουρκίας”, ανέφερε. Ενημέρωσε δε ότι ορισμένες χώρες ζήτησαν στα συμπεράσματα να προστεθεί φράση για  επέμβαση τρίτων χωρών  στο  Ναγκόρνο Καραμπάχ (και όχι για παρεμβάσεις), χωρίς να αναφέρονται οι Τουρκία ή Ρωσία.

Όπως εξήγησε για την πολιτική μαστιγίου και καρότου ”δε θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για καρότα (που θέλει η Τουρκία. λεφτά μεταναστευτικό, τελωνειακή, βίζα και επαναθέρμανση σχέσεων), γιατί για κάθε θέμα υπάρχει λόγος που έχει σταματήσει.Είναι ένα θέμα πώς μπορεί να το μπουν στα συμπεράσματα, με αιρεσιμότητα και για τη βελτίωση των θέσεων”. 

Ως βελτίωση κατέγραψε ότι η ΕΕ ζητά “σταθερή συνεπής αποκλιμάκωση, τερματισμός προκλητικής συμπεριφοράς, πιο ενεργά συγκεκριμένα πράγματα”.

Όπως είπε “αν υπάρξει αποκλιμάκωση συνεπής και σταθερή και σταματήσουν και οι δηλώσεις καθημερινά θα ξεκινήσει καλόπιστος διάλογος θα συγκεντρωθούν οι 2 χώρες στα προβλήματα που έχουν”.

“Συγχρόνως, για να επιτευχθεί, ένα σαφές μήνυμα από ΕΕ ότι “εσείς επιλέξετε αντίθετη κατεύθυνση θα υπάρξουν επιπτώσεις και όχι καταχωρήσεις εναντίον προσώπων μίας εταιρίας, αλλά σε βάρος οικονομίας. Η λίστα έχει βγει, δεν χρειάζεται να είναι καταγεγραμμένη στα συμπεράσματα”, τόνισε. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τα συμπεράσματα θα χαιρετίζουν τη βελτίωση με την Ελλάδα,(Όρουτς Ρέις), αλλά θα καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου ως απαράδεκτη. 

Οι ίδιες πληροφορίες ανφέρουν ότι για την Κύπρο θα υπάρχει ειδική παράγραφος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί αύριο στις 11.30 με τον Κυρικάκο Μητσοτάκη και απόψε στις 7 με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1729,ΑΝΔΡΑΣ,305,ΑΡΘΡΑ,772,ΑΣΤΕΙΑ,52,ΑΧΑΪΑ,383,ΓΥΝΑΙΚΑ,947,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,116,ΔΙΑΦΟΡΑ,408,ΔΙΕΘΝΗ,4420,ΕΘΝΙΚΑ,377,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,47,ΕΛΛΑΔΑ,8050,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,487,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,821,ΕΡΓΑΣΙΑ,105,ΖΩΔΙΑ,639,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,609,ΚΡΗΤΗ,577,ΚΥΠΡΟΣ,812,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,87,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,844,ΠΑΙΔΙ,292,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,344,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,361,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,498,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2205,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,447,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,177,ΣΙΝΕΜΑ,87,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,381,ΤΑΞΙΔΙΑ,366,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1057,ΥΓΕΙΑ,1038,ΧΡΗΣΙΜΑ,354,AUTOMOTO,540,LIFESTYLE,412,MEDIA,830,PEOPLE,94,VIRAL,293,
ltr
item
istioforos news: Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής - Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις
Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής - Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις
https://1.bp.blogspot.com/-Nf9Q0v6uiuE/X3S5WckSXOI/AAAAAAADMtU/57yb3K5JR_09JdjPrXQiwnqXCIJI5t1RACLcBGAsYHQ/s320/1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Nf9Q0v6uiuE/X3S5WckSXOI/AAAAAAADMtU/57yb3K5JR_09JdjPrXQiwnqXCIJI5t1RACLcBGAsYHQ/s72-c/1.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/09/blog-post_5717.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/09/blog-post_5717.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy