$type=grid$la=hide$h=400$cm=hide$a=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Οργισμένη απάντηση Ερντογάν σε Μακρόν-Μητσοτάκη: Λύκοι δεν θα μας φάτε, είμαστε μεγάλοι

Με ένα βίντεο από το παρελθόν, όταν ήταν αρκετά πιο νέος και ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Συμμαχίας των χωρών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κορσική.
Με οικοδεσπότη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι ηγέτες των χωρών της Med7 ύψωσαν «τείχος» απέναντι στις αδιανόητες προκλήσεις της Τουρκίας, υιοθετώντας στο σύνολό τους τις ελληνικές θέσεις.
Όσα διαμηνύθηκαν μετά τη Σύνοδο στην Κορσική, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν τον εκνευρισμό της Άγκυρας, με τον Ερντογάν να αναρτά τα ξημερώματα ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό με ένα παλιό βίντεο.
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος ακούγεται να λέει πως «υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται», προφανώς αναφερόμενος στη Σύνοδο της Κορσικής, και συνέχισε: «Αν θέλετε να μας φάτε, δεν θα τα καταφέρετε... Είμαστε μεγάλοι».
Δείτε το tweet:

Ισχυρή συμμαχία απέναντι στους τσαμπουκάδες της Τουρκίας


Το κοινό μήνυμα από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η απόλυτη στήριξη από τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου σε Ελλάδα και Κύπρο δίνουν το στίγμα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική και επιβεβαίωσε τις ισχυρές συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, εν όψει και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης ότι «ο διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός». Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες επισήμανε και η Κοινή Διακήρυξη των ηγετών της MED 7, στην παράγραφο 6, στην οποία εκφράζεται πλήρης υποστήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των εφτά ηγετών ότι τα Συμπεράσματα στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. «Εάν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ε.Ε., πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες και να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ξεκάθαρη ελληνική θέση «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στις δηλώσεις του την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και διαμήνυσε εκ νέου ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις και να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Διάσκεψης ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία «απροκάλυπτα πλέον απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης», ενώ τόνισε ότι η Μεσόγειος «είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτή η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν εκχωρείται σε τρίτους» και υπενθύμισε ότι και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει για την «mare nostrum», «τη δική μας θάλασσα, την ευρωπαϊκή θάλασσα».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε όμως και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «εν όψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι απλά μία έκφραση αλληλεγγύης, αλλά αναγνώριση ότι εδώ πέρα διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη».

Προειδοποίησε πάντως ότι η γειτονική χώρα «έχει χρόνο ακόμα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτή την κρίση. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, όπως είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου και το ζήτημα τού πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός για την επιδίωξη γεωπολιτικών στρατηγικών της γειτονικής χώρας, το οποίο απασχόλησε επίσης τη Διάσκεψη. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε επιβεβλημένη την επάνοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητά μας είναι η υγεία για όλους και ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» και αφού σημείωσε ότι «η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος», πρόσθεσε: «Η Ευρώπη οφείλει σήμερα από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης».

Παράλληλα εξέφρασε πλήρη στήριξη στο πλαίσιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν για την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, λέγοντας ότι πρέπει να ξαναφέρουμε γρήγορα αυτή τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ε.Ε.

Οπως έγινε γνωστό, η επόμενη Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν


Την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας σηματοδότησε η χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και τη σύμπλευση των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τη στρατηγική απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και χαρακτηρίστηκε από τον Eλληνα πρωθυπουργό «εξαιρετικά γόνιμη», υπήρξε απόλυτη συμφωνία σε σχέση με την κατάσταση την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

«Υπογραμμίστηκε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υπογράμμισε παράλληλα ότι «διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».

Εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης και ενδεικτική επ’ αυτού ήταν η ανάρτηση του pροέδρου Μακρόν αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης:

«Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόρια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η απόλυτη συμφωνία των δύο ηγετών ήρθε μία ημέρα μετά και την προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης μέσω του άρθρου του σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συμπεριφορές της γειτονικής χώρας.

Η αίσθηση ότι το κλίμα στους κόλπους της Ε.Ε. έχει βαρύνει λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας ενισχύθηκε και στην Κορσική και δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές προϊδέαζαν χθες το απόγευμα ότι αυτό θα αποτυπωθεί -όπως συνέβη τελικά- και στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Εχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν για συμφωνία των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη, αλλά σημειώνουν ότι περισσότερα θα γίνουν γνωστά στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αύριο τους τρεις πυλώνες του προγράμματος ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν τόσο στους εξοπλισμούς όσο στο προσωπικό, αλλά και στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται πάντως η προμήθεια των αεροσκαφών Rafale.
newpost.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1615,ΑΝΔΡΑΣ,305,ΑΡΘΡΑ,765,ΑΣΤΕΙΑ,52,ΑΧΑΪΑ,351,ΓΥΝΑΙΚΑ,945,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,112,ΔΙΑΦΟΡΑ,403,ΔΙΕΘΝΗ,4120,ΕΘΝΙΚΑ,363,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,40,ΕΛΛΑΔΑ,7513,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,491,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,773,ΕΡΓΑΣΙΑ,103,ΖΩΔΙΑ,625,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,574,ΚΡΗΤΗ,535,ΚΥΠΡΟΣ,790,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,87,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,797,ΠΑΙΔΙ,290,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,341,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,345,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,492,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2096,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,441,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,177,ΣΙΝΕΜΑ,86,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,380,ΤΑΞΙΔΙΑ,361,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1023,ΥΓΕΙΑ,1026,ΧΡΗΣΙΜΑ,345,AUTOMOTO,520,LIFESTYLE,737,MEDIA,767,PEOPLE,91,VIRAL,287,
ltr
item
istioforos news: Οργισμένη απάντηση Ερντογάν σε Μακρόν-Μητσοτάκη: Λύκοι δεν θα μας φάτε, είμαστε μεγάλοι
Οργισμένη απάντηση Ερντογάν σε Μακρόν-Μητσοτάκη: Λύκοι δεν θα μας φάτε, είμαστε μεγάλοι
https://1.bp.blogspot.com/-ZhndFAqGlpk/X1scZKBl6fI/AAAAAAADJ2s/d9cxc4TSCzMF7HtishOTMx5zNb9kTcwkACLcBGAsYHQ/s1600/erdogan10.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-ZhndFAqGlpk/X1scZKBl6fI/AAAAAAADJ2s/d9cxc4TSCzMF7HtishOTMx5zNb9kTcwkACLcBGAsYHQ/s72-c/erdogan10.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/09/blog-post_501.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/09/blog-post_501.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy