$type=grid$la=hide$h=400$cm=hide$a=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Η τεχνητή νοημοσύνη της DARPA νικά τον άνθρωπο – Το BINTEO

Την Πέμπτη 21/8/2020, η DARPA εκτέλεσε το διαγωνισμό της για την επιλογή της καλύτερης τεχνητής νοημοσύνης για την διεξαγωγή κλειστής αερομαχίας. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε φάσεις με τους νικητές να προωθούνται κάθε φορά στην επόμενη φάση μέχρι τον τελικό μεταξύ των AI που κέρδισαν όλους τους προηγούμενους αντιπάλους.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες:
·          Lockheed Martin
·         Physics AI
·         Aurora Flight Sciences
·         EpiSys Science
·         Georgia Tech Research Institute
·         Perspecta Labs
·         Soar Tech
·         Heron
Ξεκάθαρη νικήτρια αναδείχθηκε η Heron η οποία είχε σχεδιάσει τον καλύτερο ΑΙ κερδίζοντας όλες τις ανταγωνίστριες εταιρείες που βρέθηκαν στο δρόμο της. Η μικρή αυτή εταιρεία των μόλις 30 υπαλλήλων ξεπέρασε ακόμα και το μεγαθήριο της Lockheed Martin στο  διαγωνισμό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιτυχία μίας μικρής εταιρείας όπως η Heron σε έναν τόσο απαιτητικό διαγωνισμό, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μικρότερες εταιρείες του χώρου αλλά και όσους φιλοδοξούν να πετύχουν στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.
Ο διαγωνισμός ήταν τριήμερος με την πρώτη μέρα να περιλαμβάνει μάχη των εξομοιωτών της κάθε εταιρείας ξεχωριστά με 5 διαφορετικούς AI που είχε αναπτύξει το Πανεπιστήμιο John Hopkin στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του. Τα σενάρια αυτά περιλάμβαναν αντιμετώπιση διάφορων εναέριων απειλών από μαχητικά F-16 μέχρι drones και ιπτάμενα αντικείμενα με ίχνος πυραύλου cruise.
Μετά το αρχικό στάδιο οι εταιρείες διαγωνίστηκαν μεταξύ τους και στους ημιτελικούς. Τα ζευγάρια ήταν: Lockheed Martin- Physics AI και Heron-Aurora Flight Systems με τη Lockheed και τη Heron να προκρίνονται στον τελικό όπου η Heron κέρδισε τη Lockheed.
Μετά τον τελικό μεταξύ των εταιρειών , ο ΑΙ της Heron αντιμετώπισε έναν πραγματικό πιλότο της USAF ο οποίος είναι εκπαιδευτής μαχητικών F-16 και είχε το προσωνύμιο Bagner.  Στην “μάχη” μεταξύ του φυσικού πιλότου και του ΑΙ της Heron, ο πιλότος της USAF υπέστη δεινή ήττα με σκορ 4-0 όταν και ολοκληρώθηκε ο τελικός.
Ο ΑΙ της Heron νίκησε τον άνθρωπο πιλότο σε κατάσταση κλειστής αερομαχίας στον εξομοιωτή κερδίζοντας το διαγωνισμό. Εδώ χρειάζεται να αναφερθούμε σε μερικά πράγματα. Κατ’ αρχήν,  ο οποιοσδήποτε πιλότος μαχητικού αεροσκάφους δε μπορεί αν ανταγωνιστεί τον οποιοδήποτε ΑΙ, ο οποίος έχει από τους δημιουργούς του ήδη δεκάδες χιλιάδες ώρες εμπειρίας σε αερομαχία, ενώ ο άνθρωπος πιλότος που σε ένα πολύ καλό επίπεδο αγγίζει τις 2.000 και πλέον ώρες πτήσεων, αυτές δεν αφορούν εξ ολοκλήρου αερομαχία αλλά ένα ευρύτατο φάσμα αποστολών που αναλαμβάνουν τα μαχητικά αεροσκάφη όπως προσβολής επίγειων στόχων, αποστολές TASMO, SEAD κ.α. Άρα από πλευράς και μόνο εμπειρίας ο άνθρωπος πιλότος υστερεί απέναντι στην μηχανή.
Επίσης, ο ΑΙ έχει στη διάθεσή του πλήρη στοιχεία κίνησης για το αντίπαλο αεροσκάφος, καθώς o εξομοιωτής έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα και πλήρη στοιχεία για το αεροσκάφος που αντιμετωπίζει. Δεν έχει επίσης φόβο και αμφιβολία για τις κινήσεις του ενώ όλο το περιβάλλον της προσομοίωσης είναι προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες που σίγουρα θα υπάρχουν σε μία πραγματική αερομαχία. Ο οποιοσδήποτε πιλότος έχει να αντιμετωπίσει και τα πολλά g που ασκούνται στο αεροσκάφος και το σώμα του ενώ ο ΑΙ δεν έχει τέτοια προβλήματα σε πραγματικές συνθήκες. Στο βίντεο της μάχης μεταξύ ΑΙ και φυσικού πιλότου θα δείτε ελιγμούς με μέσο όρο τα 5-6 g για τον πιλότο.
Ο διαγωνισμός αυτός έχει σα σκοπό να αναπτύξει το πρόγραμμα αυτόνομου χειρισμού για τα drone μαχητικά αεροσκάφη που αναπτύσσει η USAF με τη Boeing και για το οποίο πρόγραμμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/usa/xq-58-valkyrie-i-darpa-etoimazetai-gia-sygkroysi-vint/ .Με την πρόκριση ενός ΑΙ στο πρόγραμμα ACE, μπορούμε να μιλάμε πλέον για την επόμενη φάση ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει δοκιμές σε αυτόνομα συστήματα (drone) είτε ελικοφόρα είτε τζετ (βλέπε Valkyrie). Θα υπάρξουν συνολικά δύο φάσεις δοκιμών, 16 μηνών η κάθε μία κατά τις οποίες η DARPA θα προσαρμόζει τα συστήματα σε όλο μεγαλύτερα αεροσκάφη.
Παρ’ ότι κύκλοι της USAF θεωρούν ότι οι αερομαχίες θα ελαττωθούν στο μέλλον λόγο των BVR δυνατοτήτων των μαχητικών επόμενης γενιάς, η ανάπτυξη λογισμικού όπως τα παραπάνω αλλά και οι δοκιμές που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος Alha Dogfight Trials αλλά και του προγράμματος ACE( Ace Combat Evolution), γίνονται με απώτερο στόχο τα μαχητικά drones που θα ελέγχει πιλότος μαχητικού από το δικό του αεροσκάφος, να μπορούν να εμπλακούν σε αερομαχία εναντίων επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους.
Η USAF έχει δίκαιο όταν πιστεύει ότι οι αερομαχίες θα είναι πιο σπάνιες στο μέλλον αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για αυτές, αφού η πράξη δείχνει ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα αποφύγουν εύκολα. Ιστορικό παράδειγμα είναι πως με την εμφάνιση των πυραύλων αέρος- αέρος ΑΙΜ-9 στους ουρανούς του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί Επιτελείς της USAF θεωρούσαν ότι θα ήταν τόσο καθολική η κυριαρχία τους λόγο της απόστασης, που πρακτικά οι Βιετναμέζοι δε θα ξανασήκωναν αεροσκάφη. Τελικά όταν τελείωναν οι φόρτοι μάχης των F-4, η κλασσική αερομαχία έπαιρνε την σκυτάλη, την ώρα που ούτως ή άλλως οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν τα δικά τους αντίστοιχα όπλα.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και μελλοντικά όπου, παρά το μεγάλο φόρτο μάχης των σύγχρονων αεροσκαφών, τα αντίμετρα των υπολοίπων κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Ένα F-35 μπορεί να φέρει πολλά όπλα αλλά και η εισαγωγή μελλοντικά του Meteor της MBDA θα είναι η καλύτερη προσθήκη από όλες και με βάση αυτό, η BVR μάχη θα κερδίσει σαρωτικά έδαφος απέναντι σε λιγότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένες αεροπορίες. Επομένως η USAF θέλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στον τομέα αυτό και να μπορέσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας να διαθέτει σμήνη drones τα οποία θα ελέγχονται από το κεντρικό αεροσκάφος ( F-35, F-22 και τα Growler) και να μπορεί να εκτελέσει αερομαχίες κατά επανδρωμένων αεροσκαφών λύνοντας τα χέρια του πιλότου, ο οποίος θα μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστος με την κύρια αποστολή του.
Ο γράφων παρακολούθησε το live streaming στο κανάλι της DARPA στο youtube την Πέμπτη, τις 2 τελευταίες ώρες από τις συνολικά 5 της ζωντανής αναμετάδοσης που έκαναν για το διαγωνισμό και αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το συγκεκριμένο βίντεο το οποίο βλέπετε παρακάτω.
Ο τελικός μεταξύ του ανθρώπου πιλότου και του ΑΙ της Heron είναι στο 4:40:00 ενώ για περίπου ένα 20λεπτο πριν από αυτό, ο σχολιαστής και ένας καλεσμένος πιλότος της USAF, δίνουν επεξηγήσεις για τον προσομοιωτή, τα αεροσκάφη. Συνολικά και οι 5 ώρες του βίντεο είναι πολύ ενδιαφέρουσες με πολλές πληροφορίες για το θεατή. Καλή παρακολούθηση!


ΕΙΚΟΝΑ-ΒΙΝΤΕΟ:DARPA

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1565,ΑΝΔΡΑΣ,305,ΑΡΘΡΑ,764,ΑΣΤΕΙΑ,52,ΑΧΑΪΑ,341,ΓΥΝΑΙΚΑ,944,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,111,ΔΙΑΦΟΡΑ,401,ΔΙΕΘΝΗ,4022,ΕΘΝΙΚΑ,355,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,38,ΕΛΛΑΔΑ,7309,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,493,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,753,ΕΡΓΑΣΙΑ,103,ΖΩΔΙΑ,619,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,560,ΚΡΗΤΗ,524,ΚΥΠΡΟΣ,784,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,87,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,782,ΠΑΙΔΙ,290,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,339,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,341,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,489,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2056,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,441,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,177,ΣΙΝΕΜΑ,86,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,379,ΤΑΞΙΔΙΑ,360,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1012,ΥΓΕΙΑ,1024,ΧΡΗΣΙΜΑ,343,AUTOMOTO,517,LIFESTYLE,732,MEDIA,742,PEOPLE,91,VIRAL,285,
ltr
item
istioforos news : Η τεχνητή νοημοσύνη της DARPA νικά τον άνθρωπο – Το BINTEO
Η τεχνητή νοημοσύνη της DARPA νικά τον άνθρωπο – Το BINTEO
https://1.bp.blogspot.com/-zkmNSnoc2vE/X0QkFhJzCUI/AAAAAAADGb0/W9tU5qV9wAYzKDa9Qd2dRXTp6tuP-EgpwCLcBGAsYHQ/s1600/1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-zkmNSnoc2vE/X0QkFhJzCUI/AAAAAAADGb0/W9tU5qV9wAYzKDa9Qd2dRXTp6tuP-EgpwCLcBGAsYHQ/s72-c/1.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/08/darpa-binteo.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/08/darpa-binteo.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy