Πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας με φυσικό τρόπο

Εκτός από άκρως ενοχλητική, η συσσώρευση κεριού μπορεί να επιβαρύνει την ακοή σας, επηρεάζοντας την καθημερινή σας ζωή. Αυτές οι σπιτικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρόβλημα, γρήγορα και εύκολα.
Είτε από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, είτε από συσσώρευση κεριού, τα αυτιά μας είναι πανεύκολο να βουλώσουν.
Ακόμη και η επαφή με το νερό μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για τα αυτιά μας.
Ως εκ τούτου, οι κολυμβητές αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιούν ωτοασπίδες.
Πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας - Γυναικείο αυτί
Αν βρίσκεστε σε υψόμετρο διαφορετικό από αυτό που έχετε συνηθίσει, τα αυτιά σας θα βουλώσουν πολύ εύκολα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο, μπορεί να ενοχληθούν και κυρίως κατά την διάρκεια της απογείωσης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε μέρη που βρίσκονται αρκετά μίλια ή μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο τρόπος που θα ξεβουλώσετε τα αυτιά σας εξαρτάται από την αιτία που το προκάλεσε

Όταν αρχίζουν να βουλώνουν από το κερί (πριν βουλώσουν τελείως) μπορείτε να ξεβουλώσετε τα αυτιά με συγκεκριμένες σπιτικές θεραπείες:
Αναμείξτε ίσα μέρη οινόπνευμα με ίσα μέρη ξύδι, γείρετε το κεφάλι σας και ρίξτε μερικές σταγόνες με την βοήθεια ενός σταγονόμετρου. Γείρετε το αυτί σας στα πλάγια και αφήστε τις σταγόνες να δράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κλείστε το αυτί σας με λίγο βαμβάκι και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.
Άλλη μια λύση είναι να αναμείξετε μερικές σταγόνες ζεστό νερό με ελαιόλαδο ή baby oil. Γείρετε το αυτί σας στα πλάγια και αφήστε τις σταγόνες να δράσουν για 5 λεπτά. Σκουπίστε τα υγρά που μπορεί να βγουν από το αυτί με ένα πανί. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό για να μαλακώσει το κερί και σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντισταθείτε στην χρήση μπατονέτας καθώς αυτή μπορεί να συμπιέσει το κερί και να σχηματιστεί ένα συμπαγές τοίχωμα.
Πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας - Βουλωμένο αυτί
Μπορείτε να ξεβουλώσετε τα αυτιά με τους ακόλουθους τρόπους, όταν έχουν βουλώσει λόγω των εναλλαγών της πίεσης. Μασώντας μια τσίχλα ή πιπιλώντας μια σκληρή καραμέλα. Συγκεντρώστε μια μεγάλη ποσότητα σάλιου στο στόμα σας και καταπιείτε το απευθείας. Ανοίξτε το στόμα σας όσο πιο πολύ μπορείτε για να χασμουρηθείτε. Ο αέρας μπορεί να εξισορροπήσει την πίεση. Κλείστε την μύτη σας για να φράξετε τις ρινικές διόδους κρατώντας παράλληλα το στόμα σας κλειστό, δεν υπάρχει λόγος όμως να βάλετε μεγάλη δύναμη καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο τύμπανο του αυτιού.
Αν τα αυτιά σας έχουν βουλώσει από κάποιο κρυολόγημα ή ιγμορίτιδα, η ιδανικότερη λύση είναι να κάνετε ένα ατμόλουτρο. Εισπνεύστε τον ατμό για να αποσυμφορήσετε τα αυτιά και την μύτη σας. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε μερικές σταγόνες έλαιο λεβάντας ή ευκάλυπτου και λίγο αλάτι. Μπορείτε επίσης να φυσήξετε την μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο, αρκετές φορές, για να απαλλαγείτε από την υπερβολική ποσότητα βλέννας και να ανακουφιστείτε από την γενική ρινική συμφόρηση.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου, προσθέτοντας μερικές σταγόνες στο βουλωμένο αυτί, πέρα από τα πράγματα που έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω. Προτείνουμε να είστε ξαπλωμένοι με το αυτί σας ελεύθερο καθώς μπορεί να περάσουν αρκετά λεπτά για να αισθανθείτε κάποια ανακούφιση. Καλό είναι ν’ αποφεύγετε τη χρήση αυτής της μεθόδου αν δεν είστε βέβαιοι πως η αιτία είναι το συσσωρευμένο κερί.
Αν η συμφόρηση του αυτιού οφείλεται στο ότι ζείτε σε ξηρό περιβάλλον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρύο υγραντήρα στο δωμάτιό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη της συσσωρευμένης βλέννας και έτσι θα ξεβουλώσετε τα αυτιά καθώς και τις ρινικές σας διόδους.
Μια σπιτική θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια (περνώντας από γενιά σε γενιά) είναι να βάλετε καυτό νερό σε ένα μπουκάλι και να το σφραγίσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ισοθερμικό μπουκάλι (θερμοφόρα) ή για τους ακόμη πιο σύγχρονους ανθρώπους ένα ηλεκτρικό μαξιλάρι. Ξαπλώστε πάνω από το ζεστό νερό διατηρώντας το αυτί σας πάνω στο μπουκάλι. Σε μερικά λεπτά, θα αρχίσετε να αισθάνεστε το κερί να τρέχει.
Τέλος, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό αν τα αυτιά σας συνεχίζουν να είναι βουλωμένα και καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να μην εφαρμόζετε αυτές τις θεραπείες πολύ συχνά καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στα αυτιά σας. Πιο ασφαλές είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από meygeia/photo: video screenshot

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη