Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν


Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, περιορίζοντας την προμήθεια μετάλλων και υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα πυρηνικά, πυραυλικά και στρατιωτικά προγράμματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Pompeo.
 “Σήμερα, το State Department εντοπίζει 22 συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιούνται σε σχέση με τα πυρηνικά, στρατιωτικά ή βαλλιστικά προγράμματα πυραύλων του Ιράν. Εκείνοι που εν γνώσει τους μεταφέρουν τέτοια υλικό στο Ιράν υπόκεινται τώρα σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 1245 του (αμερικανικού) νόμου για την ιρανική ελευθερία και την καταπολέμηση της διάδοσης», ανέφερε ο Pompeo σε δήλωσή του.
Ανέφερε ότι τα πυρηνικά, βαλλιστικά και στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν αποτελούν “σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.


 Επιπλέον, η προμήθεια υλικών στην κατασκευαστική βιομηχανία του Ιράν απαγορεύεται επειδή πιστεύεται ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) “ελέγχει τον κατασκευαστικό τομέα” της χώρας.
 “Η κατασκευαστική εταιρεία της IRGC και πολλές από τις θυγατρικές της εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κυρώσεις του ΟΗΕ επειδή συμμετείχαν άμεσα στην κατασκευή της Μονάδας Εμπλουτισμού Ουρανίου στο Φόρντο. Ως αποτέλεσμα αυτού του καθεστώτος IRGC, οποιαδήποτε γνωστή μεταφορά ορισμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένου γραφίτη ή πρώτων υλών ή ημικατεργασμένων μετάλλων, προς ή από το Ιράν για χρήση σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα του Ιράν παραμένει υπό κυρώσεις”, αναφέρει η δήλωση.
 Μεταξύ των 22 μετάλλων και υλικών που απαγορεύονται, κράματα αλουμινίου, σκόνη αλουμινίου, ορισμένες μάρκες χάλυβα, συμπεριλαμβανομένου του ανοξείδωτου χάλυβα.


Νεότερη Παλαιότερη