Ζήτησε συγγνώμη: Περασμένα – ξεχασμένα ή όχι;

Αποφάσισες να συγχωρέσεις το φίλο που σε έβλαψε: αυτό σημαίνει πως όλα θα επανέλθουν ή μήπως όχι;

Η συγχώρεση αφενός αφήνει το θυμό να ξεθυμάνει, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως όλα θα γίνουν μέλι-γάλα.
Σε πολλές περιπτώσεις τα γεγονότα παραμένουν εκεί και δε ξεχνιούνται εύκολα παρά τη συγχώρεση. Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που σε κρατάει σε… άμυνα. Πότε ένα γεγονός ραγίζει τη σχέση και πότε όχι; Ας εξετάσουμε το ζήτημα (και με παραδείγματα).
Μερικά case studies θα σε βοηθήσουν

Πότε μια φιλία δεν αλλάζει;

Ας δούμε ένα παράδειγμα: όλοι μας έχουμε κάποιον φίλο που αργεί στα ραντεβού και αυτό ειναι αφορμή καυγά. Ακόμη κι αν θεωρεί πως δε χάθηκε ο κόσμος, κατανοεί πως για εσένα είναι εξαιρετικά σημαντική η ακρίβεια και αποφασίζει να διορθώσει την κατάσταση.
Σε αυτή την περίπτωση η σχέση συνεχίζει από το σημείο του καυγά χωρίς αλλαγές μιας και οι πράξεις της δε σε πλήγωσαν ούτε σε έβλαψαν με κάποιο τρόπο πέρα από την ενόχληση.

Όταν μια φιλία αλλάζει παρά τη συγχώρεση

Ακόμη κι αν συγχωρέσεις ένα φίλο, η φιλία μπορεί να έχει υποστεί πλήγμα. Ας πούμε για παράδειγμα πως κάποια φίλη του στενού σου περιβάλλοντος ξεπερνάει τα όρια και χαριεντίζεται με τον αγαπημένο σου. Ακόμη κι αν της έχεις ζητήσει να σταματήσει, απλά γελάει και σου λέει να… χαλαρώσεις και πως αυτή δε θα είχε πρόβλημα αν έκανες το ίδιο με τον δικο της αγαπημένο.
Συχνά κάνει σχόλια πικρόχολα τα οποία καλύπτει με το πρόσςχημα της αφέλειας κι εσύ τη συγχωρείς μιας και δε θεωρείς πως γίνονται από πρόθεση αλλά κάποιες στιγμές νιώθεις πως ξεπερνά κάθε όριο.
Παρόλο που την συγχωρείς πιθανότατα να μη νιώθεις το ίδιο με πριν και αυτό είναι εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης. Είναι στο χέρι της να σε ξανακερδίσει. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.

Όταν συγχωρείς αλλά όλα έχουν τελειώσει

Σε κάποιες περιπτώσεις ένας φίλος μπορεί με τις πράξεις του να έχει ραγίσει το γυαλί τόσο βαθιά πυ δύσκολα η σχέση μπορεί ν΄ανακτηθεί, ακόμη και μετά τη συγχώρεση.
Η προδοσία για παράδειγμα είναι μια τέτοια περίπτωση. Απλά αποφασίζεις πως δε θέλεις να έχεις αυτόν τον άνθρωπο στο κοντινό σου περιβάλλον, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως κρατάς κακία.

Όταν κάποιος νομίζει πως η συγχώρεση σημαίνει μέλι – γάλα αλλά… ΔΕΝ

Ενώ τελειώνει μια φιλία δεν πρέπει ποτέ να γίνει ελαφρά τη καρδία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποφασίσεις ότι θέλεις να κρατήσεις κάποιον σε απόσταση.
Ωστόσο, οφείλεις να δώσεις στον εαυτό σου το δώρο της συγχώρεσης. Θα σε ελευθερώσει, ακόμη κι αν έχεις να αντιμετωπίσεις επώδυνα επακόλουθα των πράξεών του πρώην φίλου. Κι αυτός απλά οφείλει ν΄αποδεχτεί την επιλογή σου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη