Πως θα πετύχετε μία υγιή σχέση ανάμεσα σε σας και το παιδί σας

Κάθε γονιός ονειρεύεται το καλύτερο για το παιδί του. Αρκετές φορές όμως οι γονείς, στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν τα παιδιά και να ενισχύσουν την ευτυχία τους, καταλήγουν να τα προστατεύουν υπερβολικά ή να τα κατευθύνουν σε συγκεκριμένες διαδρομές, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν το «σωστό».

Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε, ότι στις μέρες μας «δεν υπάρχει σχολή για τέλειους γονείς». Το να είσαι καλός γονέας, φαίνεται, πως είναι τελικά περισσότερο «θέμα ενστίκτου». Πού θα πρέπει λοιπόν να εστιάσει ένας γονέας περισσότερο την προσοχή του; Τι θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε προτού γίνουμε γονείς, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την ευημερία των παιδιών μας;

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να κάνουν τα δικά τους λάθη.

Αποφεύγετε τη σύγκριση των παιδιών σας με άλλους συνομηλίκους (ιδιαίτερα αδέλφια).

Μην παραλείπετε να επαινείτε τα παιδιά σας για τα επιτεύγματα τους.

Να ακούτε πάντα αυτά που έχει να σας πει το παιδί σας και να μην υποτιμάτε ποτέ τη νοημοσύνη του.

Να είστε παρόντες στους κρίσιμους σταθμούς της ζωής τους (π.χ., αγωνίσματα, εξετάσεις, αποφοίτηση).

Να θυμάστε, ότι ένα χαμόγελο και μία αγκαλιά σας αρκούν για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Προσπαθήστε να αποτελέσετε ένα όσο το δυνατόν πιο θετικό πρότυπο για τη ζωή του παιδιού σας.

Τοποθετήστε στις προτεραιότητες σας την φροντίδα της ερωτικής σχέσης με τον/την σύντροφο σας, διότι τα παιδιά νιώθουν προστατευμένα και ασφαλή, μόνο όταν νιώθουν τους γονείς τους ενωμένους.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η σχέση γονιού – παιδιού είναι μία διά βίου αναπτυσσόμενη σχέση. Τα παιδιά πάντα θα αποζητούν την υποστήριξη σας και εσείς θα έχετε την ευκαιρία να βρίσκεστε στο πλευρό τους για να διορθώνετε τα «λάθη» από κοινού.

Νεότερη Παλαιότερη