Ιερώνυμος: Βρώμικα παιχνίδια σε βάρος μου για το κλείσιμο των εκκλησιών - Δύο επιστολές «φωτιά»

Δύο επιστολές της Ιεράς Συνόδους της Εκκλησίας της Ελλάδος για το κλείσιμο των εκκλησιών δημοσίευσε το ethnos.gr . Ο Αρχιεπίσκοπος Αθην...

Δύο επιστολές της Ιεράς Συνόδους της Εκκλησίας της Ελλάδος για το κλείσιμο των εκκλησιών δημοσίευσε το ethnos.gr.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εισηγήθηκε στην Ιερά Σύνοδο την αναστολή όλων των λοιπών ακολουθιών, όπως Προηγιασμένων Θείων Λειτουργιών, Κατανυκτικών Εσπερινών και Αποδείπνων, η οποία έγινε-τότε- δεκτή στις 16 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε τη διεξαγωγή της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας και των Ακολουθιών των Χαιρετισμών, παρουσία μόνον ιερέων και ψαλτών, δηλαδή του ελάχιστου αριθμού ατόμων για την τέλεσή τους. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την επιθυμία η Λειτουργία να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία εκκλησιαζομένων, για να αποφεύγεται η μαζική συνάθροιση των πιστών και να προστατεύεται η υγεία αυτών και του κοινωνικού τους περιγύρου.
Μία πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή και προτιμήθηκε αντ’ αυτής η θολή και ασαφής έκφραση «λιτή τέλεση», που συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Επιπρόσθετα, η εισήγηση του κ. Ιερωνύμου ολοκληρωνόταν με την αναφορά στην ατομική λατρεία για όλους τους πιστούς. Δηλαδή, να είναι ανοιχτοί οι ναοί για όλους όσοι επιθυμούν να μπουν μέσα να προσευχηθούν και να ανάψουν το κερί τους.
Με την πρόταση του Αρχιεπισκόπου οι περισσότεροι εκ των ιεραρχών -Συνοδικοί και μη- «σιώπησαν» και δεν εξέφρασαν άποψη. Κι ενώ η πλειονότητα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συντάχθηκε με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, με βασικούς Συνοδικούς υποστηρικτές τους μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας, Παροναξίας, Φωκίδος, Φιλίππων, καθώς και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αυτός που δημιούργησε μεγάλη ένταση και τάχθηκε απέναντι τους ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, ο συγκεκριμένος ιεράρχης ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως έλεγαν Συνοδικοί ιεράρχες, βρήκε ευκαιρία να παίξει το γνωστό παιχνίδι της διαδοχολογίας σε βάρος του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας δεξιά και αριστερά ότι εγώ δεν πρόκειται να φύγω από εδώ πέρα κι ας κρατήσει η συνεδρίαση μέχρι τα μεσάνυχτα και αν θέλει να μας κλείσει ο Μητσοτάκης. Και έτσι, όπως οι Συνοδικοί ιεράρχες σημείωναν, το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Ελλάδος... «παίχτηκε στα ζάρια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Συνεδρίαση συμμετείχαν και οι μητροπολίτες του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Καισαριανής έδωσε τον δικό του «τόνο», υποστηρίζοντας, όπως έλεγαν Συνοδικοί ιεράρχες, ότι οι Εκκλησίες μας δεν έκλεισαν ούτε επί Τουρκοκρατίας, ενώ άλλοι μητροπολίτες, που εξέφρασαν αρχικά τους προβληματισμούς τους περί της μη αναστολής όλων των ακολουθιών, υπαναχώρησαν, δείχνοντας ότι αποδέχονται την αρχική εισήγηση του Αρχιεπισκόπου. Σθεναρά την άποψη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστήριξαν οι μητροπολίτες Γλυφάδας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου και Κηφισίας.
Στην επιστολή που εστάλη από τον Αρχιεπίσκοπο προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις 19 Μαρτίου 2020, ο κ. Ιερώνυμος προτείνει τα κάτωθι:
  • Παρακαλούμεν όπως προβλεφθεί η δυνατότης απροσκόπτου τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εις τας Ιεράς Μονάς κεκλεισμένων των θυρών, όταν μάλιστα τα μέλη των Αδελφοτήτων ακολουθούν κοινοβιακήν ζωήν εντός του αυτού μοναστηριακού συγκροτήματος.
  • Να επιτραπεί η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών από έναν και μόνον λειτουργόν εις τους Ιερούς Ναούς, άνευ συμμετοχής πιστών. Τούτο θα διευκολύνει τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού Αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέσει καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, διότι η αίσθηση ότι η Εκκλησία λειτουργεί, έστω και δίχως την ιδικήν των σωματικήν παρουσίαν, αποτελεί πηγή πνευματικής δυνάμεως και αισιοδοξίας.
  • Να προστεθεί στην υπουργική ΚΥΑ ότι επιτρέπεται α) η τέλεση Ιερών Ακολουθιών (όχι μόνο «λειτουργίας», όπως προφανώς εκ παραδρομής εγράφη) δια τον αυτόν λόγον (αναμεταδόσεως), β) η τέλεση Ιερών Ακολουθιών διά λόγους διαδικτυακής αναμεταδόσεως, αφού πολλοί Ιεροί Ναοί ανά την Επικράτειαν διαθέτουν ανάλογον δυνατότητα, γ) η τέλεση Λειτουργιών και Ακολουθιών, επίσης με το αναγκαίον προσωπικόν του Ιερού Ναού (π.χ. ιερέα και ιεροψάλτη, άνευ της συμμετοχής πιστών).
  • Να διευκρινισθεί ότι εξακολουθεί να επιτρέπεται και η τέλεση Εξοδίου Ακολουθίας και εις ετέρους Ιερούς Ναούς, πλην των Κοιμητηριακών Ναών, διότι ιδίως εις τας επαρχιακάς Ιεράς Μητροπόλεις και Ενορίας, αι εν λόγω Ακολουθίες τελούνται εις τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς (υφίστανται μάλιστα και Κοιμητήρια άνευ Ιερών Ναών), οι δε διοικήσεις των εν λόγω Ενοριακών Ιερών Ναών, θα είναι υπεύθυνοι διά την τήρηση του πρώτου εδαφίου περί περιορισμένης προσελεύσεως των πιστών.
Ακολούθησε συμπληρωματική επιστολή στις 22 Μαρτίου 2020 από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, προς τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων, με την οποία ζητεί να μεριμνήσει, ώστε να επιτραπεί ρητώς η μετακίνηση: α) πιστών για λόγους ατομικής προσκυνήσεως – προσευχής στους Ιερούς Ναούς, όπως είχε επιτρέψει η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' αριθ. 2867/Υ1/16.3.2020, β) συγγενών στα κοιμητήρια για την προσευχή και φροντίδα των μνημάτων των κεκοιμημένων οικείων τους, καθ' όσον πρόκειται για ανοικτούς χώρους.
Όπως υπογραμμίζει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου: «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η βόλτα κατοικιδίων ζώων ή για λόγους σωματικής αθλήσεως, αλλά όχι η μετάβαση χριστιανών για λόγους πνευματικούς, ώστε να προσευχηθούν στον Ιερό Ναό της περιοχής των ή στα μνήματα των οικείων τους».

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,2513,ΑΝΔΡΑΣ,304,ΑΡΘΡΑ,694,ΑΣΤΕΙΑ,50,ΑΧΑΪΑ,392,ΓΥΝΑΙΚΑ,932,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,349,ΔΙΑΦΟΡΑ,618,ΔΙΕΘΝΗ,5485,ΕΘΝΙΚΑ,103,ΕΛΛΑΔΑ,7094,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,972,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,1031,ΕΡΓΑΣΙΑ,357,ΖΩΔΙΑ,565,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,533,ΚΡΗΤΗ,638,ΚΥΠΡΟΣ,647,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,67,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,927,ΠΑΙΔΙ,284,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,305,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,273,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,457,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,1897,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,410,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,173,ΣΙΝΕΜΑ,84,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,956,ΣΧΕΣΕΙΣ,372,ΤΑΞΙΔΙΑ,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,909,ΥΓΕΙΑ,1202,ΧΡΗΣΙΜΑ,230,AUTOMOTO,902,LIFESTYLE,1349,MEDIA,779,PEOPLE,78,VIRAL,216,
ltr
item
istioforos news : Ιερώνυμος: Βρώμικα παιχνίδια σε βάρος μου για το κλείσιμο των εκκλησιών - Δύο επιστολές «φωτιά»
Ιερώνυμος: Βρώμικα παιχνίδια σε βάρος μου για το κλείσιμο των εκκλησιών - Δύο επιστολές «φωτιά»
https://1.bp.blogspot.com/-8vsPkMutchQ/Xn0F07hZUtI/AAAAAAACuH8/KwXhaSdts0otD_Mx2KnjHEBZglOYoVFpQCLcBGAsYHQ/s640/IERONIMOS2018.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-8vsPkMutchQ/Xn0F07hZUtI/AAAAAAACuH8/KwXhaSdts0otD_Mx2KnjHEBZglOYoVFpQCLcBGAsYHQ/s72-c/IERONIMOS2018.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/03/blog-post_2759.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/03/blog-post_2759.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy