$type=grid$la=hide$h=400$cm=hide$a=hide$count=3$sn=0$rm=0$show=home

Προσοχή! Τα 8 Σημάδια Που Φανερώνουν Νευρολογική Βλάβη | ΕΙΚΟΝΕΣ

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν δισεκατομμύρια νεύρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι περιφερειακά νεύρα που απλώνονται προς κάθε κατεύθυνση όπως τα κλαδιά ενός δέντρου.
Βασική λειτουργία τους είναι η μεταφορά σημάτων στον «κορμό» του δέντρου, που στην περίπτωση του ανθρώπινου σώματος είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.
Όταν όλα πηγαίνουν καλά, ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σήματα που πρέπει ώστε να είναι δυνατή η κίνηση των μυών, η αναγνώριση των ερεθισμάτων του πόνου, αλλά και η λειτουργία των διαφόρων οργάνων. Όταν όμως υπάρχει βλάβη στα περιφερειακά νεύρα, τα πράγματα αλλάζουν:
Το περπάτημα γίνεται πιο δύσκολο, μειώνεται η αντοχή στον πόνο ή μπορεί να προκύψουν σοβαροί τραυματισμοί επειδή επηρεάζεται η αντίληψη των εξωτερικών ερεθισμάτων –για παράδειγμα, έγκαυμα που συμβαίνει επειδή δεν αισθανθήκαμε πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία ενός σκεύους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) των ΗΠΑ, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια. Ο διαβήτης είναι η κυριότερη αιτία νευρολογικής βλάβης στον ενήλικο πληθυσμό.
Η νευροπάθεια μπορεί επίσης να είναι κληρονομική ή να προκληθεί από λοίμωξη (π.χ. Νόσος του Lyme), σοβαρό τραυματισμό (π.χ. τροχαίο ατύχημα), ελλείψεις βιταμινών, έκθεση σε τοξίνες (π.χ. μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό) ή αυτοάνοσες διαταραχές (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 30-40% η νευροπάθεια είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια σαφή αιτία, σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ.
Η νευροπάθεια συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι αν εντοπιστούν και αναγνωριστούν εγκαίρως τα πρώτα σημάδια της είναι δυνατό να αναχαιτιστεί ώστε να αποφευχθούν σοβαρές βλάβες και αναπηρίες.
Μερικά πιθανά συμπτώματα που φανερώνουν νευρολογική βλάβη μπορείτε να δείτε ευθύς αμέσως:

1. Μούδιασμα στα άκρα: Το μούδιασμα, που συχνά συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα ή και αίσθημα καψίματος, μπορεί να ακτινοβολεί από την παλάμη ή το πέλμα κατά μήκος του χεριού ή του ποδιού. Η συμπίεση των νεύρων (π.χ. κατά τη διάρκεια του ύπνου) μπορεί να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα, όμως στην περίπτωση αυτή είναι παροδικά. Αν οι ενοχλήσεις επιμένουν, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό.

2. «Πάγωμα»: Μια βλάβη στα κινητικά νεύρα έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου ενός μέρους του σώματος, για παράδειγμα του χεριού ή του ποδιού. Αυτή η αδυναμία μπορεί επίσης να υποδεικνύει επείγουσα κατάσταση, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Πόνος κατά μήκος του ποδιού: Ο επίμονος, οξύς πόνος, το αίσθημα καψίματος ή το μούδιασμα που ξεκινά από τη μέση και ακτινοβολεί προς τα κάτω στο πίσω μέρος του ποδιού συνήθως υποδεικνύει ισχιαλγία. Η ισχιαλγία είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης ή φθοράς του ισχιακού νεύρου, για παράδειγμα λόγω κήλης σε μεσοσπονδύλιο δίσκο ή ασθένειας όπως ο διαβήτης.

4. Κακή ισορροπία και πτώσεις: Μήπως τελευταία είστε λίγο πιο αδέξιοι; Μια νευρολογική βλάβη μπορεί να επηρεάσει τον κινητικό συντονισμό και να οδηγήσει σε αδυναμία σωστής αντίληψης της θέσης του σώματος μέσα στον χώρο. Πρακτικά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνές… συγκρούσεις με έπιπλα ή και άλλους ανθρώπους, αλλά και τις πτώσεις.

5. Ουρολογικά προβλήματα: Όταν τα νεύρα δεν αποστέλλουν τα σωστά σήματα στην ουροδόχο κύστη, είναι εξαιρετικά σύνηθες να προκύπτει πρόβλημα συχνουρίας ή ακράτειας ούρων. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος της συγκεκριμένης επιπλοκής για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά και για τους διαβητικούς.

6. Πονοκέφαλος: Ο πονοκέφαλος λόγω νευρολογικής βλάβης είναι συνήθως σύντομος σε διάρκεια, πολύ έντονος και δίνει την αίσθηση ότι διαπερνά το κεφάλι ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ινιακή νευραλγία και οφείλεται στη συμπίεση νεύρου στον αυχένα.

7. Διαταραχές εφίδρωσης: Τόσο η υπερβολική όσο και η εξαιρετικά μικρή παραγωγή ιδρώτα είναι ενδεικτική για νευρολογική βλάβη. Οι διαταραχές εφίδρωσης αποτελούν ένδειξη για πρόβλημα στη μεταφορά σημάτων από τον εγκέφαλο στους ιδρωτοποιούς αδένες.

8. Έγκαυμα/σοβαρός τραυματισμός: Τα λεγόμενα αισθητήρια νεύρα αναλαμβάνουν να προειδοποιήσουν τον εγκέφαλο ότι μια επιφάνεια είναι επικίνδυνη. Μια βλάβη σε αυτά τα νεύρα έχει λοιπόν σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαροί τραυματισμοί. Αν τυχαίνει συχνά να καίγεστε ή να κόβεστε επειδή δεν αντιληφθήκατε πόσο θερμό ή αιχμηρό είναι ένα αντικείμενο, είναι ώρα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πηγές: onmed.gr / prevention.com
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1729,ΑΝΔΡΑΣ,305,ΑΡΘΡΑ,772,ΑΣΤΕΙΑ,52,ΑΧΑΪΑ,383,ΓΥΝΑΙΚΑ,947,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,116,ΔΙΑΦΟΡΑ,408,ΔΙΕΘΝΗ,4419,ΕΘΝΙΚΑ,376,ΕΚΚΛΗΣΙΑ,47,ΕΛΛΑΔΑ,8044,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,487,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,820,ΕΡΓΑΣΙΑ,105,ΖΩΔΙΑ,639,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,609,ΚΡΗΤΗ,577,ΚΥΠΡΟΣ,812,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,87,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,843,ΠΑΙΔΙ,292,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,344,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,361,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,498,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2205,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,447,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,177,ΣΙΝΕΜΑ,87,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,984,ΣΧΕΣΕΙΣ,381,ΤΑΞΙΔΙΑ,366,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1057,ΥΓΕΙΑ,1038,ΧΡΗΣΙΜΑ,354,AUTOMOTO,540,LIFESTYLE,412,MEDIA,830,PEOPLE,94,VIRAL,293,
ltr
item
istioforos news: Προσοχή! Τα 8 Σημάδια Που Φανερώνουν Νευρολογική Βλάβη | ΕΙΚΟΝΕΣ
Προσοχή! Τα 8 Σημάδια Που Φανερώνουν Νευρολογική Βλάβη | ΕΙΚΟΝΕΣ
https://3.bp.blogspot.com/-EKCc34Glymo/WqqTei_mo1I/AAAAAAAAaP8/AampK0sAzFo35ymM9mgpLwwrMtXZ0abWgCLcBGAs/s640/neuriko-sustima.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-EKCc34Glymo/WqqTei_mo1I/AAAAAAAAaP8/AampK0sAzFo35ymM9mgpLwwrMtXZ0abWgCLcBGAs/s72-c/neuriko-sustima.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2020/03/8_19.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2020/03/8_19.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy