Τα παιδιά νιώθουν την αγάπη μας όταν είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά. Ακόμη και για 15 λεπτά

Η άνευ όρων αγάπη είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας.

Η άνευ όρων αγάπη δεν χρειάζεται να κερδηθεί – ούτε με σχολικά επιτεύγματα ούτε με καλή συμπεριφορά ούτε με αθλητικές επιδόσεις. Προσφέρεται απλόχερα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτή η άνευ όρων αγάπη είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να δώσει ένας γονιός, αλλά στην κοινωνία μας, που κινείται με γνώμονα την επιτυχία, η προσφορά της αγάπης συχνά μετατρέπεται σε ανταμοιβή για ένα επίτευγμα.
Είναι φυσικό να δίνουμε στα παιδιά ένα μεγάλο φιλί όταν φέρνουν στο σπίτι καλούς βαθμούς, και μια μεγάλη αγκαλιά όταν σκοράρουν το νικητήριο γκολ – αλλά αν αυτές είναι οι μοναδικές στιγμές που γίνονται αποδέκτες τέτοιας στοργικής συμπεριφοράς, τότε στέλνουμε το λάθος μήνυμα.
Τα παιδιά σας χρειάζεται να ξέρουν ότι τα αγαπάτε για αυτό που είναι κι όχι για αυτά που καταφέρνουν. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτό τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και καλά με τον εαυτό τους και χτίζει την αυτοεκτίμηση και την καλή ψυχική τους υγεία.
Μερικές φορές το να δίνουμε άνευ όρων αγάπη απαιτεί συνειδητή, συντονισμένη προσπάθεια.
Για να δείτε και μόνοι σας πόσο εύκολο είναι να χάσετε την ευκαιρία να προσφέρετε άνευ όρων αγάπη και στοργή «χωρίς λόγο» απλά αναλογιστείτε την μέρα που μόλις πέρασε, καθώς τα παιδιά σας πηγαίνουν για ύπνο.
Θ’ανακαλύψετε πως όλη η ενέργεια που αφιερώνετε για τα παιδιά σας ουσιαστικά επικεντρώνεται στο να καταφέρετε να ολοκληρώσετε αυτά που πρέπει να γίνουν. Να τα πάτε σχολείο, να ετοιμάσετε το βραδινό και να τα μεταφέρετε στις δραστηριότητές τους.
Είναι πιθανό να μην υπήρξε ούτε μια στιγμή μέσα στην μέρα που να είπατε στο παιδί σας «σ’αγαπάω».
Τώρα που τα παιδιά σας είναι τόσο απασχολημένα με το σχολείο, τους φίλους κι άλλες δραστηριότητες, είναι πιθανό πως δεν θα ορμήξουν πάνω σας αναζητώντας μια αγκαλιά για να αισθανθούν καλύτερα.
Χρειάζεται να βρίσκετε τρόπο κάθε μέρα να περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι για εσάς.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει ενώ οδηγείτε ή ενώ ετοιμάζετε μαζί το βραδινό. Θα μπορούσε να είναι και η ώρα που πάει για ύπνο, που μπορείτε να αφιερώσετε μερικά ήρεμα λεπτά μαζί του. Τα παιδιά νιώθουν την στοργή σας περισσότερο όταν σας έχουν ολοκληρωτικά δικό τους. Ακόμη κι αν αυτό είναι για δεκαπέντε μόλις λεπτά.
Μπορείτε επίσης να στέλνετε μηνύματα αγάπης στα παιδιά σας απρόσμενα, όταν δεν το περιμένουν. Όταν περπατάτε δίπλα στο παιδί σας περιστασιακά σκύψτε και φιλήστε το στο κεφάλι. Κρύψτε του ένα μικρό σημείωμα μέσα στο ταπεράκι για το σχολείο που να λέει: «Ελπίζω να περνάς μια υπέροχη μέρα».
Φέρτε σπίτι ένα γλυκό για τον γιο σας ή την κόρη σας – έτσι χωρίς λόγο. Προγραμματίστε συναντήσεις για διασκέδαση εκτός σπιτιού για το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τους πούμε σ’αγαπώ – δοκιμάστε να βρίσκετε έναν κάθε μέρα.
Από το βιβλίο Ages and Stages, εκδόσεις Μάρτης

Νεότερη Παλαιότερη