Μήπως είσαι σε μια σχέση που σε «δηλητηριάζει»; Αναγνώρισε τα σημάδια!

Η σχέση για να πετύχει θέλει σωστές δόσεις «συστατικών», όπως αγάπη, ασφάλεια και σιγουριά. Κάποιες φορές, θέλουμε να πιστεύομε ότι ζούμε σε ένα παραμύθι με ήρωα και πριγκίπισσα, ωστόσο τα σημάδια ότι η σχέση είναι τοξική βρίσκονται μπροστά μας.
Όσο και να τους παραβλέψουμε, όσο και να μην είναι προφανείς, η τοξική σχέση έχει τους δικούς της κανόνες. Δώσε τους προσοχή!
Έχει τον απόλυτο έλεγχο
Ένα από τα πρώτα σημάδια της τοξικής σχέσης είναι το γεγονός ότι ο σύντροφός σου έχει εξουσία και θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση είναι βίαια. Μπορεί απλώς να αισθάνεσαι φοβισμένη να μοιραστείς τα συναισθήματά σου ή τις απόψεις του, ακριβώς επειδή φοβάσαι τις αντιδράσεις του.
Τα σημάδια στο σώμα σου
Μην ξεχνάς ότι το σώμα σου νιώθει όσα εσύ δεν θες να δεις ή δεν βλέπεις. Έχεις βγάλει κάποιο εξάνθημα ή νιώθεις άγχος; Τσέκαρε τα σημάδια στο σώα σου και αναζήτησε τη βασική αιτία του. Αν στο μυαλό σου έρχεται πρώτα ο φίλος σου, τότε κάτι σημαίνει αυτό. Συζήτησε το μαζί του, προσπάθησε να βρεις τι σε προβληματίζει και γιατί το σώμα σου αντιδρά μ' αυτό τον τρόπο.
Τσακωμοί επί τσακωμών
Η σχέση σου είναι τοξική, αν μεγάλο μέρος της αποτελείται από ατέλειωτους καβγάδες και τσακωμούς. Η κακή επικοινωνία είναι τοξική για μια σχέση, ενώ αν παραμείνει τέτοια και δεν βελτιωθεί τότε είναι ξεκάθαρο ότι «δεν τραβάει» μεταξύ σας.
Αρχαίο δράμα
Μήπως η σχέση σου θα μπορούσε να είναι σενάριο για θεατρική παράταση, με έντονες κραυγές, κινήσεις και κατηγορίες; Τα πράγματα έχουν ως εξής: Όσο δεν υπάρχει φυσική επίθεση, οι λέξεις δεν είναι από μόνες τους κακές. Για την ακρίβεια λειτουργούν ανακουφιστικά για ορισμένα ζευγάρια. Από την άλλη, πολλά ζευγάρια φτάνουν στο διαζύγιο ή τον χωρισμό, όταν ο ένας με τις φράσεις του πυροδοτεί την τρικυμία.
Άλλο η σχέση, άλλη οι φίλοι και η οικογένεια
Ο φίλος σου χωρίζει τη σχέση σας από τις φιλικές του συναναστροφές και τα οικογενειακά του πρόσωπα; Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι μιας τοξικής σχέσης. Η απομόνωση της συντρόφου από φίλους και οικογένεια μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και είναι απολύτως λογικό. Είσαι κομμάτι της ζωής του, της καθημερινότητάς του και με τη στάση του είναι χειριστικός χωρίς να δέχεται παρεμβάσεις.
Πόσο είναι το σκορ;
Μήπως η σχέση σας έχει έντονα τη φράση «είχες κάνει τότε αυτό...»; Μήπως χρησιμοποιείτε αδικίες του παρελθόντος για να δικαιολογήσετε την τρέχουσα δικαιοσύνη που επιζητείτε; Προφανώς και κάτι τέτοιο είναι τοξικό, αποκομίζετε ενοχή και πικρία από το παρελθόν, ενώ επιχειρείτε να αισθανθεί ο άλλος λάθος στο παρόν.
Επιφανειακές συζητήσεις
Στη σχέση δεν πρέπει να συζητάτε μόνο για το αν θα πάρετε πίτσα ή σουβλάκι, ούτε για το πρόγραμμα της τηλεόρασης. Μήπως ο σύντροφός σου δεν θέλει να μιλάτε για θέματα που άπτονται της σχέσης, όπως για το ενδεχόμενο αγοράς ενός σπιτιού ή τον ερχομό ενός παιδιού; Μάλλον η σχέση είναι βλαβερή και τοξική, καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Ποιος θα πάρει την εξουσία;
Μήπως η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας και κοιτάτε ποιος θα έχει παραπάνω; Το να είναι κάποιος «υπό» και αδύναμος σε μια σχέση, είναι τοξικό. Αλλάξτε το!
Ήταν αυτό που ήθελα;
Μήπως έχεις αρχίσει να κάνεις σκέψεις, όπως «ήταν αυτό που ήθελα;» ή «δεν περίμενα κάτι τέτοιο»; Ίσως βρίσκεσαι στα πρώτα στάδια του να κατανοήσεις ότι δεν είναι υγιής η σχέση σου...
Με πληροφορίες από rd.com

Νεότερη Παλαιότερη