Γιατί παίρνουμε λάθος αποφάσεις;


Νομίζεις ότι μόνο εσύ κάνεις λάθη; Είναι ολόκληρη επιστήμη.


Όλοι συνειδητά μπορούμε να πάρουμε μερικές φορές κάποιες κακές αποφάσεις. Μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι η αίσθηση του κενού, της ανικανότητας, της λύπης και απογοήτευσης.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας παραπέμπουν σε η έλλειψη αυτογνωσίας και η τυφλή μίμηση των κοινωνικών κανόνων, είναι από τους βασικότερους λόγους που οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις. Τα άτομα που συνήθως περιβάλλουν την καθημερινότητά σου και περνάς πολύ χρόνο μαζί τους, επηρεάζουν τις επιλογές δουλειάς, τις ώρες δουλειάς, την επιτυχία, τις συνήθειες, τον κατάλληλο σύντροφο, και οτιδήποτε έχει να κάνει με τρόπο που βλέπεις και αισθάνεσαι τον κόσμο.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τρεις λόγους για τους οποίους - ακόμη και όταν η συνείδησή μας ή η κοινή λογική κραυγάζει, "όχι" - αφήνουμε τον εαυτό μας έρμαιο των καταστάσεων παίρνοντας τις πιο τραγικές αποφάσεις με δική μας επιλογή.
1. Η θέληση μπορεί να ξεπεράσει τις προτιμήσεις.
Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο είδη ευχαρίστησης. Το πρώτο είναι το πώς σκεφτόμαστε συνήθως την ευχαρίστηση - μια κατάσταση ικανοποίησης. Οι πέντε αισθήσεις και πάλι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο αν σκεφτούμε ένα ποτήρι κρύο νερό όταν είμαστε διψασμένοι, ή ένα καλό γεύμα όταν πεινάμε.
Το δεύτερο είδος ευχαρίστησης προέρχεται όταν επιδιώκουμε κάτι πολύ και νιώθουμε ενθουσιασμό, προσμονή, και πρόκληση.
Με άλλα λόγια, σκεφτόμαστε συνήθως την ευχαρίστηση που παίρνουμε από τις προτιμήσεις μας στον έρωτα, για ένα παγωτό, για την επαγγελματική επιτυχία, την χαλάρωση και την αίσθηση αγάπης και ασφάλειας. Οι επιθυμίες μοιάζουν περισσότερο με τη συγκίνηση του κυνηγιού και την αγωνία της αναμονής.
Αυτό το δεύτερο είδος ευχαρίστησης - η συγκίνηση του κυνηγιού - μας ενθαρρύνει να κάνουμε τα πιο ηλίθια πράγματα. Ακόμη και όταν ξέρουμε ότι θα το μετανιώσουμε το πρωί, το κάνουμε ούτως ή άλλως.
2. Δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε περισσότερο.
Όποιος βρίσκεται σε δίαιτα ίσως γνωρίζει το σύνδρομο της στέρησης που όχι μόνο μας απασχολεί συνέχεια, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε άθλια. Στο διάσημο πείραμα Πείνας της Μινεσότα του 1945, που έγινε για να καθορίσει τις πρακτικές ανακούφισης από την πείνα μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιοι υγιείς εθελοντές έτρωγαν ξηρή τροφή για έξι μήνες με μια δίαιτα περίπου 1.500 θερμίδων την ημέρα. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο ήταν απαθής, ευερέθιστοι, εξαντλημένοι και σκελετωμένοι, είχαν επίσης εμμονή με το φαγητό. Οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να βγάλουν απο το μυαλό τους το φαγητό και διάβαζαν συνεχώς βιβλία μαγειρικής κοιτώντας φωτογραφίες.
Αργότερα ένας από τους συμμετέχοντες είπε, "Το φαγητό ήταν το κεντρικό σημείο σκέψης μου. Η ζωή ήταν θαμπή και τίποτα δεν είχε νόημα. Παρακολουθούσαμε μια ταινία, και δεν ενδιαφερόταν κανείς για τις ιδιαίτερες σκηνές αγάπης, αλλά τι έτρωγαν.
Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και όταν οι συμμετέχοντες πήραν το κανονικό τους βάρος, ανάφεραν ότι αισθάνονταν ακόμη πεινασμένοι.

Τι σημαίνει η επιβαλλόμενη στέρηση; Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα, η ξαφνική στέρηση σας κάνει να νιώθετε το απαγορευμένο φρούτο σαν σοκολάτα.
Και χειροτερεύει. Όταν προσπαθείτε να καταστείλετε αυτή τη λαχτάρα, γίνεται ισχυρότερη. Η καταστολή είναι σαν να προσπαθείτε να κρατήσετε μια μπάλα κάτω από το νερό. Οι σκέψεις είναι κάτω από την επιφάνεια, αλλά μόλις η προσπάθεια καταστολής σας κουράσει, οι σκέψεις ξεχύνονται εκδικητικά, και τότε κάνετε ακριβώς αυτό που προσπαθείτε να αποφύγετε. Όταν γλιστρήσετε, έρχεται η απογοήτευση της επιλογής.
3. Η ολισθηρή πλευρά.
Μόλις σκοτώσαμε τα τελευταία απομεινάρια του ξεχασμένου μπισκότου του παιδιού μας (για να μην το πετάξουμε). Ένα δάγκωμα οδηγεί σε ένα ολόκληρο μπισκότο, επειδή έχουμε ήδη νοιώσει την απόλαυση. Αυτό το μπισκότο οδηγεί σε ένα ολόκληρο κουτί, καταλήγοντας με πόνο στο στομάχι και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παρόλα αυτά αυτή η πρώτη απόφαση μας οδηγεί να φάμε ό,τι θέλουμε μόνο για αυτήν την ημέρα, ή να κάνουμε μια παραχώρηση για όλη την εβδομάδα.
Το φαγητό είναι ένα κλασικό παράδειγμα, αλλά οτιδήποτε στερούμαι από τον εαυτό μας στο όνομα της ομορφιάς, της σπατάλης χρημάτων, της ζάχαρης, ή και άλλων αναγκών, προσκαλεί αυτό το κολασμένο αίσθημα στέρησης. Ακόμα και ένα μικρό ποινικό αδίκημα μπορεί να γίνει χιονοστιβάδα. Εν ολίγοις, στοχεύουμε στην γαλοπούλα, για να καταλήξουμε σε ολόκληρο το γουρούνι.
Υπάρχουν μυριάδες λόγοι που μας ωθούν να κάνουμε ηλίθια πράγματα και τίποτα στην ουσία δεν μπορεί να εξηγηθεί τεκμηριωμένα. Ακόμη και αν όλοι οι άνθρωποι ήταν πανομοιότυποι δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι.
Ο τρόπος σκέψης μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, γιατί όλα ξεκινούν από το μυαλό. Όταν έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις τον εαυτό σου, μπορείς να αξιολογείς καλύτερα τις καταστάσεις και να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις και τις προτεραιότητες σου.
Όλοι έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινές επιλογές, αλλάζοντας απόφαση σε κάτι που φαίνεται παράλογο. Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο, η επιλογή είναι εύκολη. Όταν όμως υπάρχουν περισσότερες επιλογές, ο εγκέφαλος αποσπάται από το "θόρυβο" και είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί.
Έχουμε τη τάση να θεωρούμε τη πιο διαθέσιμη σε εμάς πληροφορία ως έγκυρη, και την υιοθετούμε, χωρίς να δούμε τις παγίδες στις οποίες πέφτουμε. Βλέπουμε ευκολότερα τις λάθος αποφάσεις των άλλων παρά τις δικές μας.
Χρειάζεται λοιπόν λίγη προσοχή την επόμενη φορά που θα πάρετε μια απόφαση ή θα κρίνετε κάποιον. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι τέλειος, και όλοι προσπαθούν να ελαχιστοποιούν τα λάθη τους μαθαίνοντας από αυτά.

Νεότερη Παλαιότερη