Πώς θα ξεπεράσω το κόμπλεξ κατωτερότητας;


Πολλές φορές το πιο εύκολο πράγμα είναι να συγκρίνουμε αρνητικά τον εαυτό μας με τους άλλους, αν νιώθουμε ανασφάλεια ή αν βιώνουμε μια αποτυχία, με αποτέλεσμα συχνά να αναπτύσσουμε κόμπλεξ κατωτερότητας.


Αν μας καταβάλουν τα αισθήματα κατωτερότητας, σκεφτόμαστε διαρκώς ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι σε όλα, πράγμα που μας δυσκολεύει να επικοινωνήσουμε με ευκολία με τους άλλους ανθρώπους, ειδικά αν έχουν έντονες προσωπικότητες.

Ένας τρόπος για να θυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά ότι όλες αυτές οι σκέψεις δεν έχουν δύναμη, είναι να κάνετε μια λίστα με αυτά που πιστεύετε είναι οι καλύτερες αξίες σας.


Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε θετικά πράγματα για τον εαυτό μας.

Δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε κάθε μέρα τα όμορφα πράγματα που κάνατε ή σας συνέβησαν.

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε, να διοχετεύσετε τα αισθήματά σας στην τέχνη, καθώς η τέχνη είναι από τους πιο σημαντικούς αγωγούς, και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ορίσετε τους στόχους σας. Στόχους για την καριέρα, την ζωή ή και τις προσωπικές σας σχέσεις, και να στηριχτείτε στις δυνάμεις σας.

Θυμίστε καθημερινά στον εαυτό σας ότι είστε δυνατοί, ότι έχετε καταφέρει πράγματα και ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που η ζωή έχει φέρει μπροστά σας. Αν μη τι άλλο, το να ζητήσετε βοήθεια αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ορισμένες καταστάσεις, δεν είναι ντροπή.

Ειδικά αν πρόκειται για το ξεκίνημα καινούριων σχέσεων, βασισμένων στην ειλικρίνεια, στην επικοινωνία και στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι, όσο μοναδικοί κι αν είμαστε, μπορούμε να υπερνικήσουμε τα πάντα με τους κατάλληλους συντρόφους δίπλα μας.

Πηγή: Iatronet.gr

Νεότερη Παλαιότερη