Τι μεταφέρουμε με τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι – Γιατί πρέπει να τα βγάζουμε

Μπορεί να μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό να μπαίνουμε στο σπίτι φορώντας τα παπούτσια μας, όμως, αν γνωρίζουμε πως αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή για την υγεία μας, θα τα αφήναμε έξω από την πόρτα.
Σύμφωνα με έρευνα του μικροβιολόγου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Dr Charles Gerba, το μέσο παπούτσι μεταφέρει 421.000 μέρη από βακτήρια στο εξωτερικό του και 2.887 στο εσωτερικό του.
Παρά το μεγάλο αριθμό βακτηρίων που μεταφέρονται με τα παπούτσια μας, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικίνδυνα, εκτός και αν έχουμε την ατυχία να πατήσουμε πάνω σε περιττώματα ζώων, εξηγεί στην Independent, ο λέκτωρ επιστήμης και τεχνολογία του Πανεπιστημίου Trent του Νότιγχαμ, Michael Loughlin.
Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρώνει, πρέπει να καθαρίσουμε τα παπούτσια μας πριν περπατήσουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια που το φοράμε μόλις δύο εβδομάδες συγκεντρώνει 440.000 βακτήρια, τότε είναι κομβικό να τα καθαρίζουμε καθώς έτσι η παρουσία των βακτηρίων μειώνεται κατά 90%.

altsantiri.gr

Νεότερη Παλαιότερη