Γιατί δεν μπορείς να αφήσεις πίσω σου την πρώην

Το πώς και το γιατί κάποιες φορές αξίζει τον κόπο να διατηρήσεις καλές σχέσεις με την πρώην σου, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό, είναι κάτι που προφανώς γνωρίζεις. Αυτό που υποθέτουμε ότι δεν μπορούσες να φανταστείς, ωστόσο, είναι ότι η επιδίωξη διατήρησης μιας ουσιαστικής φιλίας με την γυναίκα που μέχρι πριν πρόσφατα σε αποκαλούσε «μωρό μου», «τζουτζούκο μου» και λοιπά γλυκανάλατα, αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι διαθέτεις «σκοτεινή» προσωπικότητα. Μια προσωπικότητα που, με βάση την επιστήμη της ψυχολογίας, φέρει κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά που είναι γνωστά ως «Σκοτεινή Τριάδα».
Ενημερωτικά, τα χαρακτηριστικά της επονομαζόμενης «Σκοτεινής Τριάδας» δεν είναι άλλα από τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και τον Μακιαβελισμό ή, αν προτιμάς, τον αυτο-θαυμασμό, την αναισθησία, και τις πράξεις χειραγώγησης των γύρω σου - στοιχεία που, αν και θα σε βοηθήσουν να πας μπροστά στη ζωή, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις σου με το άλλο φύλο.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου του Oakland λοιπόν και στην οποία συμμετείχαν 861 εθελοντές, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν τα παραπάνω «σκοτεινά» χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν να διατηρήσουν φιλική σχέση με τον ή την «πρώην», ακόμη και μετά την «επίσημη» λήξη της ερωτικής σχέσης τους.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας μάλιστα, οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν τη συγκεκριμένη (υπερβολικά πολιτισμένη, είναι η αλήθεια) συμπεριφορά έχουν να κάνουν είτε με το ότι, παρά τον χωρισμό, εξακολουθούν να θεωρούν τους πρώην συντρόφους τους ιδιαίτερα «αξιόπιστα άτομα», είτε λόγω του ισχυρού συναισθηματικού «δεσίματος» που νιώθουν προς αυτούς, είτε επειδή τους βολεύει ως προς την ανταλλαγή πολύτιμων «αγαθών» (όπως οι πληροφορίες και το χρήμα) είτε επειδή θεωρούν ότι το σεξ με τον / την πρώην αποτελεί μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη λύση σε περιόδους παρατεταμένης σεξουαλικής «ανομβρίας».
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι αν η τελευταία σου «κατάκτηση» εξακολουθεί να μιλάει με τον πρώην της, θα ήταν μάλλον προτιμότερο να «κόψεις λάσπη» όσο είναι καιρός, αφήνοντας τη λεγάμενη στην ησυχία της. Απλά και κατανοητά.
Πηγή: www.sdna.gr

Νεότερη Παλαιότερη