Έξι λόγοι που θα πρέπει να γελάτε περισσότερο


Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο». Ωστόσο, πολύ λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτό έχει πράγματι αποδειχθεί και ότι είναι πολύ αληθινό. Κι όμως καλή η αίσθηση του χιούμορ και η ικανότητα να γελάτε μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία σας, τόσο τη σωματική, όσο και την συναισθηματική. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να γελάτε.

Το γέλιο είναι συνδεδεμένο με την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Όταν γελάτε αυξάνεται η ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, το γέλιο έχει χαλαρωτική επίδραση και ρίχνει και τα επίπεδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνει την συναισθηματική υγεία. Το γέλιο και το χιούμορ ενεργοποιούν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας τη ντοπαμίνη, μια ορμόνη που βοηθάει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις συναισθηματικές αντιδράσεις και ενισχύει την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση και την ευφορία. Εκτός, όμως από τη ντοπαμίνη, όταν γελάτε απελευθερώνεται και η σεροτονίνη, η οποία ανυψώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι το γέλιο υπήρχε, πολύ πριν οι άνθρωπο αρχίσουν να χρησιμοποιούν την ομιλία. Γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της συνομιλίας μεταξύ των ανθρώπων και είναι επίσης, σημαντικό για τη διευκόλυνση κοινωνικών δεσμών μεταξύ των ομάδων. Η αίσθηση του χιούμορ είναι σημαντική στις διαπροσωπική επικοινωνία και στην έλξη, και στην κοινωνικοποίηση.

Θα σας κάνει πιο ελκυστικούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ, ανεξαρτήτως φύλου, γίνονται πιο ελκυστικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί με τα αστεία μπορείτε να προσελκύσετε γύρω σας περισσότερο κόσμο και νιώθετε πιο άνετοι με τον εαυτό σας. Υποστηρίζεται επίσης, ότι αν κάποιος έχει μια καλή αίσθηση του χιούμορ, σε μια συνέντευξη για δουλειά, αυξάνει τις πιθανότητές να προσληφθεί .

Μειώνει το στρες και το άγχος. Το χιούμορ μπορεί να σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τα καθημερινά σας προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες και προωθεί μια θετική διάθεση, εξουδετερώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, σας βοηθάει να δείτε την αστεία πλευρά μιας κατάστασης, ώστε να μην απογοητεύεστε. Και επειδή το γνήσια γέλιο είναι μεταδοτικό, γιατί να μην το μοιραστείτε και με άλλους για να βελτιώσετε τη διάθεση τους;

Είναι ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα. Το γέλιο παρέχει την ταχύτερη και ευκολότερη μέθοδο ρύθμισης αναπνοής. Οδηγεί σε άμεση αύξηση του καρδιακού και του αναπνευστικού ρυθμού και της κατανάλωσης οξυγόνου. Ένα ενθουσιώδες παρατεταμένο γέλιο απελευθερώνει τους πνεύμονες από τον αέρα και τους γεμίζει με φρέσκο οξυγόνο. Με απλά λόγια, σας επιτρέπει να αναπνέετε πιο βαθιά, βελτιώνοντας την αναπνευστική υγεία, ιδίως εάν έχετε αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη