6 τρόποι να καταπολεμήσετε τη μοναξιά

Από τα check-in σε διάφορα όμορφα μέρη, μέχρι τις φωτογραφίες των λαμπερών δαχτυλιδιών αρραβώνων, οι εικόνες των «ευτυχισμένων ζευγαριών» στα κοινωνικά μέσα γεμίζουν συνεχώς το κινητό και τον υπολογιστή μας.

Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τέτοιες εικόνες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία κάποιου και να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς. Πριν στραφούμε στην εξέταση μερικών απλών λύσεων, ας αναλύσουμε λίγο τι ακριβώς σημαίνει να νιώθει κανείς μοναξιά.

Πώς να καταπολεμήσετε τη μοναξιά

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να πάρετε στα σοβαρά υπόψη το συναίσθημα της μοναξιάς, ακόμα κι αν θεωρείται κάτι σχετικά απλό. Η πραγματικότητα είναι αυτή: μπορεί να επιδράσει κατά πολύ στην ψυχική υγεία κάποιου και να αυξήσει ακόμα και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Έρευνα του περιοδικού Heart το 2016 βρήκε ότι ο κίνδυνος μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης είναι το ίδιο σημαντικός για την καρδιάς, όσο και η παχυσαρκία. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά.


1. Μοιραστείτε τις προσωπικές σας σκέψεις με έναν επαγγελματία ψυχολόγο

Αν υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στην κοινωνική ζωή που έχετε και στην κοινωνική ζωή που θέλετε, ίσως είναι ζήτημα οπτικής. Ορισμένες φορές, μιλώντας με έναν αντικειμενικό παρατηρητή (επαγγελματία), ψυχοθεραπευτή ή συμβουλευτικό ψυχολόγο, μπορείτε να βοηθηθείτε και να προσδιορίσετε τι είναι ακριβώς αυτό που θέλετε από τις σχέσεις σας. Η γνωριμία με τον εαυτό σας σε βάθος αποτελεί το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό αυτό.

2. Ένας χνουδωτός φίλος μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση

Μεγαλώστε την οικογένειά σας με ένα κατοικίδιο ζώο και θα ανακουφιστείτε άμεσα από την μοναξιά, αφού θα παρέχετε στον εαυτό σας απευθείας κοινωνική στήριξη και συντροφιά. Μην υποτιμάτε καθόλου τη δύναμη ενός ζώου ως προς την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο! Το pet therapy (η θεραπεία δηλαδή με κατοικίδια ζωάκια) αποτελεί μια εγκεκριμένη πρακτική, η οποία φέρνει σε επαφή ένα άτομο με ένα εκπαιδευμένο ζώο, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

3. Εξερευνήστε νέα χόμπι και δραστηριότητες

Είτε αυτό είναι κηπουρική, είτε εθελοντισμός για έναν σκοπό με τον οποίο είστε παθιασμένοι ή η συμμετοχή σε μια αθλητική λέσχη, κάθε δραστηριότητα που εστιάζει στη χαλάρωση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής σας και να καταπολεμήσετε το συναίσθημα μοναξιάς. Δεν υπάρχει λάθος απάντηση εδώ, απλά αφουγκραστείτε τον εαυτό σας και εξερευνήστε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες!

4. Κάντε εθελοντισμό σε ένα νοσοκομείο

Τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν στατιστικά υψηλότερα ποσοστά ρίσκου να νιώσουν μοναξιά. Ξοδεύοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας σε ένα γηροκομείο ή σε ένα ίδρυμα, προσφέρετε σημαντική βοήθεια , μειώνοντας τα συναισθήματα πλήξης και απόγνωσης. Η θετικότητα και η ανθρώπινη επαφή μάλιστα έχουν μεταδοτικές ιδιότητες!

5. Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για κατάθλιψη

Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαστρεβλώσουν την αντίληψή μας και να μιμηθούν το συναίσθημα της μοναξιάς. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η κατάθλιψη δεν αποτελεί την αιτία της μοναξιάς, όπως και ούτε το αντίθετο. Μην φοβάστε να επικοινωνήσετε τους προβληματισμούς σας σε έναν ειδικό, ειδικά αν ανησυχείτε ότι μπορεί να υπάρχει κατάθλιψη ή αν αντιλαμβάνεστε ότι επιδρά στην ικανότητά σας να είστε κοινωνικοί ή να καταπολεμήσετε συναισθήματα μοναξιάς.

6. Κάντε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Αν πιστεύετε ότι νιώθετε μοναξιά, επειδή βλέπετε τις φωτογραφίες και το status των φίλων σας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αποσυνδεθείτε από αυτά και πάρτε ένα διάλειμμα μακριά τους! Αυτός ο χρόνος μπορεί να σας παρέχει περισσότερη καθαρότητα σκέψης και να σας δώσει την ευκαιρία να επεξεργαστείτε τι ακριβώς και αυθεντικά ψάχνετε από τις σχέσεις σας. Μπορείτε ακόμα και να αναπτύξετε ευγνωμοσύνη και να εκτιμήσετε τις σχέσεις που ήδη έχετε!
Πηγή Tromaktiko

Νεότερη Παλαιότερη