Γιατί ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κλειδώσει την πόρτα και ξαναγυρίζουμε;


Πόσες φορές μόλις απομακρυνθούμε ελάχιστα από την πόρτα, σκεφτόμαστε: «Μισό λεπτό... την κλείδωσα μόλις τώρα την πόρτα, ή όχι; Κάτσε να τσεκάρω ξανά...».

Κάποιοι αποφασίζουν να είναι πιο συγκεντρωμένοι την επόμενη φορά που κλειδώνουν την πόρτα, προκειμένου να μη χρειάζεται να το... επιβεβαιώσουν. Αλλά για άλλους, μπορεί να είναι μια διαταραχή άγχους. Οι ερευνητές λένε ότι πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά μας, κρύβεται ο κοινός μας φόβος απώλειας του ελέγχου.

Πολλοί από εμάς βιώνουμε ξαφνικές «εξάρσεις» αμφιβολίας και αβεβαιότητας για κάτι. Κλείσαμε το θερμοσίφωνο; Κατεβάσαμε τα παντζούρια; Σβήσαμε την κουζίνα; Κλειδώσαμε την εξώπορτα;

Η απουσία ήρεμης σκέψης και η βιασύνη να φτάσουμε οπουδήποτε πρέπει να πάμε (π.χ. στη δουλειά το πρωί), μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις στιγμές... αμνησίας και στο ξαφνικό σοκ, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε σίγουροι αν κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε.


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας τέτοιος φόβος απώλειας ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά ελέγχου. Αυτό, λένε οι ερευνητές, μπορεί να βρίσκεται στον πυρήνα πολλών αγχωδών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ).

«Αποδείξαμε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρόκειται να χάσουν τον έλεγχο, είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια συμπεριφορά ελέγχου με μεγαλύτερη συχνότητα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Adam Radomsky.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους επιτρέψουν να βρουν καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ΙΨΔ και άλλων διαταραχών άγχους στον πυρήνα τους.

«Εφόσον θεραπεύουμε την ΙΨΔ σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόβους των ασθενών για την απώλεια ελέγχου και αυτό θα μειώσει τα συμπτώματά τους», λέει ο Radomsky.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Obsessive-Compulsive and Related Disorders».

Χάσε το φόβο σου να χάσεις τον έλεγχο

Ο δρ Radomsky και ο συνεργάτης του στην έρευνα, δρ Jean-Philippe Gagné, Ph.D., εξέτασαν τις περιπτώσεις 133 συμμετεχόντων που ήταν προπτυχιακοί φοιτητές.

«[Εκείνοι] που συμμετείχαν έλαβαν ψευδές ηλεκτροεγκεφαλογράφημα», η οποία είναι μια μέθοδος που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, εξηγεί ο Radomsky. «Τους δώσαμε τυχαία ψευδή αποτελέσματα ότι είχαν είτε χαμηλό, είτε υψηλό κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο των σκέψεων και των ενεργειών τους», προσθέτει.

Αφού είχαν πείσει τους μαθητές ότι ήταν είτε υπό πλήρη έλεγχο, είτε κινδύνευαν να χάσουν τον έλεγχο, οι επιστήμονες τούς ζήτησαν να ολοκληρώσουν μια άσκηση σε υπολογιστή που απαιτούσε από εκείνους «να ελέγξουν το ρυθμό αλλαγής» κάποιων εικόνων, κάνοντάς τες να εξαφανιστούν προτού «ξεθωριάσουν» από την οθόνη από μόνες τους.

Αυτό που οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν, ωστόσο, ήταν ότι δεν είχαν πραγματικό έλεγχο στις εικόνες, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να αλλάζουν σε συγκεκριμένους ρυθμούς.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν διάφορους συνδυασμούς πλήκτρων για τον έλεγχο των εικόνων και να πατούν το space bar στο πληκτρολόγιο «για να επιβεβαιώσουν την εντολή τους».

Οι Radomsky και Gagné διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πεπεισμένοι ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο των ενεργειών τους, ασκούσαν πιο σχολαστική συμπεριφορά ελέγχου από τους ομολόγους τους, στους οποίους είχαν πει το αντίθετο.

«Δυνατότητα βελτίωσης» της θεραπείας άγχους

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές ήταν ότι κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν διαγνώστηκε με ΙΨΔ. Αυτό, πιστεύουν οι επιστήμονες, αποτελεί ένδειξη ότι ο φόβος της απώλειας ελέγχου βρίσκεται στον πυρήνα πολλών συμπτωμάτων διαταραχής άγχους.

«Εάν αποδείξουμε ότι κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται, τότε αυτό μας λέει κάτι για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα συμπτώματα σε ανθρώπους που όντως έχουν άγχος απώλειας του ελέγχου», ανέφερε ο Adam Radomsky. Ωστόσο, ο δρ Radomsky αισιοδοξεί, λέγοντας: «Αυτό συνιστά κάτι που μπορούμε να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε».

Τα συμπεράσματα επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση των ερευνητών: «Οι φόβοι και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για την απώλεια ελέγχου μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων, όπως διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία, ΙΨΔ, διαταραχή μετατραυματικού στρες, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και άλλες».

Γνωρίζοντας ότι πίσω από την υπερβολική συμπεριφορά ελέγχου βρίσκεται η ανησυχία απώλειας του ελέγχου της κατάστασης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πιο κατάλληλη νοητική συμπεριφορική θεραπεία και για τη θεραπεία μιας σειράς αγχωδών διαταραχών, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το δρα Radomsky: «Αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε το πλήρες φάσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με το άγχος».

Πηγές: medicalnewstoday.com, iatropedia.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,2055,ΑΝΔΡΑΣ,303,ΑΡΘΡΑ,664,ΑΣΤΕΙΑ,47,ΑΧΑΪΑ,380,ΓΥΝΑΙΚΑ,923,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,307,ΔΙΑΦΟΡΑ,602,ΔΙΕΘΝΗ,4511,ΕΛΛΑΔΑ,7168,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,1038,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,910,ΕΡΓΑΣΙΑ,340,ΖΩΔΙΑ,508,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,511,ΚΡΗΤΗ,704,ΚΥΠΡΟΣ,585,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,65,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,713,ΠΑΙΔΙ,276,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,283,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,240,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,445,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,1575,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,384,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,173,ΣΙΝΕΜΑ,81,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,948,ΣΧΕΣΕΙΣ,369,ΤΑΞΙΔΙΑ,332,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,795,ΥΓΕΙΑ,1022,ΧΡΗΣΙΜΑ,144,AUTOMOTO,838,LIFESTYLE,1273,MEDIA,641,PEOPLE,74,VIRAL,157,
ltr
item
istioforos news : Γιατί ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κλειδώσει την πόρτα και ξαναγυρίζουμε;
Γιατί ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κλειδώσει την πόρτα και ξαναγυρίζουμε;
https://2.bp.blogspot.com/-6b7uIzQ0MfM/XCHnxEtufNI/AAAAAAABgbo/3AiVqk6ikFoHJaEI5n6bAbPGiHBTkkC_QCLcBGAs/s640/1.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-6b7uIzQ0MfM/XCHnxEtufNI/AAAAAAABgbo/3AiVqk6ikFoHJaEI5n6bAbPGiHBTkkC_QCLcBGAs/s72-c/1.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2019/09/blog-post_806.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2019/09/blog-post_806.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by ΚΕΝΤΡΙΚΗ PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy