Τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα αντέχουν!

Ανεξαρτήτως γενιάς οι περισσότεροι από εμάς έχουν μεγαλώσει με κάποια συγκεκριμένα κλισέ. Όπως τα ”ο έρωτας με έρωτα περνά”, ”τα ετερώνυμα έλκονται” και κάποια άλλα που δε μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό.

Ο μύθος για τα ετερώνυμα που έλκονται μου καθόταν στο στομάχι από την πρώτη στιγμή. Όσοι υποστηρίζουν τον εν λόγω μύθο, στηρίζονται στο αβύσσαλέο πάθος που μπορεί να δημιουργήσει η διάσταση χαρακτήρων. Σε κινηματογραφικό επίπεδο έχουμε δει συναρπαστικά κρεβάτια μετά από εξάπολυση αρκετών ”γαλλικών” και 2-3 χαστουκιών. Είναι αλήθεια ότι μετά από τρομερούς καβγάδες, η ένταση στο σεξ είναι αυξημένη, καθώς βγαίνει η πιο άγρια και απελευθερωμένη πλευρά του εαυτού σου. Ομολογώ πως το σεξ μετά από ένα γερό καβγά με μια γυναίκα που γουστάρεις, είναι εμπειρίας ζωής. Ένα στιγμιαίο καλό κρεβάτι, ωστόσο, δεν αρκεί για να ισχυρίζεσαι ότι τα ετερώνυμα έλκονται.

Το ότι αρκετές φορές γοητεύεσαι από τον άλλον από τα στοιχεία που δεν έχεις, δεν αποδεικνύει ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Ουσιαστικά γοητεύεσαι από τα στοιχεία που θα ήθελες να έχεις σαν χαρακτήρας και που σίγουρα δεν είναι αυτά που απορρίπτεις.

Προσπάθησα αρκετές φορές να μπω στο μυαλό αυτών που λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Η επιχειρηματολογία τους στηρίζεται στο ”τι να κάνω έναν άνθρωπο ίδιο με μένα; Είναι βαρετό και ξενέρωτο”. Στην ουσία δεν επιχειρηματολογούν υπέρ της θέσης τους, αλλά ενάντια στη θέση του άλλου. Κάποιοι άλλοι που το έχουν ψάξει περισσότερο θα σου πουν ότι γοητεύονται που ακούνε και μαθαίνουν πράγματα για πρώτη φορά. Μήπως όμως η πρώτη εντύπωση έχει κερδηθεί από αλλού; Μήπως παίζει ρόλο η γενικότερη γοητεία ενός καινούριου ατόμου και όχι η γοητεία της ετερωνυμίας;

Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι μόνο τα ομώνυμα έλκονται γιατί είναι πολύ γοητευτικό να είσαι μ΄έναν άνθρωπο που τα όνειρα σας συναντιούνται, τα πιστεύω σας δεν απέχουν και τα ενδιαφέροντα σας είναι κοντινά. Πόσο ερεθιστικό είναι να καταλαβαίνει τι σκέφτεσαι από το βλέμμα σου. Πως θα μπορούσε να σε καταλάβει όμως, αν δεν είχε κάνει έστω μια φορά την ίδια σκέψη; Ακόμα και αν η αγάπη κάνει θαύματα, δύσκολα θα μπορέσει να πιάσει το σφυγμό σου κάποιο άτομο, που είναι πολύ διαφορετικό από σένα. Μπορεί να κάνει μεγάλη προσπάθεια να έρθει κοντά σου, αλλά η διαφορετικότητα του χαρακτήρα του θα σταθεί τροχοπέδη για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξάλλου, πόσους συμβιβασμούς θα κάνεις σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ταιριάζεις. Αν εσύ πιστεύεις στις διακρίσεις κι εκείνη όχι; Αν εσύ γουστάρεις την ησυχία και εκείνη την βαβούρα…Αν εσύ γουστάρεις το ξενύχτι κι εκείνη είναι πρωινός τύπος; Όσους λιγότερους συμβιβασμούς χρειάζεσαι να κάνεις, τόσο καλύτερα νιώθεις. Θα χρειαστεί σίγουρα να κάνεις κάποιους, αλλά όταν οι συμβιβασμοί είναι αμέτρητοι σε οδηγούν σ΄έναν εαυτό που πλέον δε θυμίζει καθόλου τον δικό σου.

Εν κατακλείδι, αυτό που είναι σίγουρο ότι αν τα ετερώνυμα έλκονται, αυτό συμβαίνει μόνο στην αρχή. Όταν λέω αρχή, εννοώ πολύ αρχή. Μετά η ιστορία δείχνει ότι τα ετερώνυμα όχι απλά δεν έλκoνται, αλλά από τις πολλές διαμαχές και τους πολλούς συμβιβασμούς, αρχίζουν να μισιούνται. Οι φωνές και τα μίση δε χαρίζουν ευχάριστες αναμνήσεις. Στο δικό μου νησί των αναμνήσεων ταξιδεύω πάντα με κάποια που μοιάζει…

Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη