9 Αυγ 2019
- Δημ.- 9 Αυγ 2019 - 3:45 μ.μ.

Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος σκέφτεται την αυτοκτονία;


Η κατάθλιψη παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Είναι μία κατάσταση, μάλιστα, που εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας. Όποιος εκφράζει αυτοκτονικές σκέψεις ή προθέσεις, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθούν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Το να είναι κανείς σε θέση να αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια τάσης προς αυτοκτονία είναι σημαντικό, αφού αποτελεί ουσιαστικά το μόνο τρόπο για να βοηθήσει το άτομο που έχει πρόβλημα.

Αν κάποιος δικός σας άνθρωπος εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό ή κάποια υπηρεσία και να ενημερώσετε σχετικά με την κατάσταση που έχετε παρατηρήσει. Μην επιχειρήσετε να λύσετε το «πρόβλημα» εσείς, επειδή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Παράγοντες κινδύνου


Οι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες. Πάνω από το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία, έχουν κλινική κατάθλιψη ή άλλη ψυχική διαταραχή. Πολλές φορές, οι άνθρωποι που πεθαίνουν από αυτοκτονία έχουν πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Συχνά έχουν αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με άλλες ψυχικές διαταραχές.

Ανεπιθύμητα ή τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κλινική κατάθλιψη, μπορεί να τους οδηγήσουν σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία περιλαμβάνουν:

Μία ή περισσότερες προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίαςΟικογενειακό ιστορικό ψυχικής διαταραχής ή κατάχρηση ουσιώνΟικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίαςΟικογενειακή βίαΣωματική ή σεξουαλική κακοποίησηΗ ύπαρξη όπλων μέσα στο σπίτιΧρόνια σωματική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνουΦυλάκισηΈκθεση στην αυτοκτονική συμπεριφορά τρίτων

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια αυτοκτονίας;

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάποιος μπορεί να σκέφτεται ή να σχεδιάζει να αυτοκτονήσει περιλαμβάνουν:

Μιλούν πολύ συχνά ή σκέφτονται/αναλογίζονται διαρκώς το θάνατοΚλινική κατάθλιψη (βαθιά θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος, προβλήματα στον ύπνο και το φαγητό) η οποία χειροτερεύειΤο να έχουν μια «τελευταία επιθυμία/ευχή» ή το να προκαλούν τη μοίρα τους κάνοντας άκρως επικίνδυνα πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο (γρήγορη οδήγηση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη κλπ)Χάνει το ενδιαφέρον για πράγματα και πρόσωπα που αγαπούσε/νοιαζότανΚάνει σχόλια ότι είναι απελπισμένος/η, αβοήθητος/η ή άχρηστος/ηΒάζει στη σειρά τις «εκκρεμότητες» στη ζωή του/της (πχ προσπαθεί να ξεδιαλύνει παρεξηγήσεις του παρελθόντος, αλλάζει τη διαθήκη του/της κλπ)Λέει πράγματα όπως «θα ήταν καλύτερα αν δεν ήμουν εδώ» ή «θέλω να φύγω»Έχει πολύ απότομες μεταπτώσεις στη διάθεσή του/της από το να είναι πολύ λυπημένος/η στο να είναι πολύ ήρεμος/η ή να εμφανίζεται ξαφνικά πολύ ευτυχισμένος/ηΜιλάει για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας ή τρόπου να σκοτωθείΕπισκέπτεται ή καλεί στο τηλέφωνο γνωστούς, οικογένεια και φίλους απλά για να εκφράσει κάποιες σκέψεις που δεν έχει εκφράσει στο παρελθόν ή για να τους πει «αντίο».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος δικός σας άνθρωπος παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια ή αν έχει επιχειρήσει έστω και μία φορά στο παρελθόν να αυτοκτονήσει, τότε πρέπει να ανησυχήσετε και να δράσετε άμεσα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, το 20% έως 50% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, έχουν κάνει στο παρελθόν απόπειρα αυτοκτονίας.

Πηγές: webmd.com, iatropedia.gr
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

 • loading...
  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος σκέφτεται την αυτοκτονία; Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top