Κλασικό γαλακτομπούρεκο

Υλικά για 4 άτομα


4 φλιτζ. γάλα
3 φλιτζ. ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
2 κ. γλ. βανίλια
2 πρέζες αλάτι
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σ. και 3/4 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
4 αβγά
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
1 1/2 φλιτζ. νερό
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με 1 φλιτζ. ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση.
Όταν δέσει η κρέμα, σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα για να μην ψηθούν από την υψηλή θερμοκρασία της κρέμας.
Κατόπιν αφαιρούμε την φλούδα από την κρέμα. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Κρατάμε λίγο λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ.
Με πινέλο στάζουμε λίγο βούτυρο στα φύλλα κρούστας και τα στρώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού, καλύπτοντάς την όλη με τα φύλλα.
Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Προσέχουμε τα φύλλα να ακουμπάνε τις γωνίες του ταψιού.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα, απλώνοντάς την σε όλο το ταψί.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρώτα φύλλα.
Πιέζουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα. Χαράζουμε με μαχαίρι απαλά την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη χυθεί η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.


Όταν ψηθεί, αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζ. ζάχαρη, 1 1/2 φλιτζ. νερό, τη φλούδα λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλα.
Βράζουμε για 5′ και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Προσέχουμε να ρίξουμε το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο λίγο λίγο. Αφού πιει το σιρόπι, κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και σερβίρουμε.

COMMENTS

Όνομα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ,1686,ΑΝΔΡΑΣ,300,ΑΡΘΡΑ,640,ΑΣΤΕΙΑ,46,ΑΧΑΪΑ,319,ΓΥΝΑΙΚΑ,894,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ,233,ΔΙΑΦΟΡΑ,574,ΔΙΕΘΝΗ,4218,ΕΛΛΑΔΑ,6019,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,1158,ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ,745,ΕΡΓΑΣΙΑ,312,ΖΩΔΙΑ,511,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,431,ΚΡΗΤΗ,623,ΚΥΠΡΟΣ,523,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,58,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,501,ΠΑΙΔΙ,267,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,248,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,209,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,421,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,1123,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,360,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,172,ΣΙΝΕΜΑ,75,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,931,ΣΧΕΣΕΙΣ,362,ΤΑΞΙΔΙΑ,310,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ,652,ΥΓΕΙΑ,1710,AUTOMOTO,764,LIFESTYLE,1149,MEDIA,1139,PEOPLE,60,VIRAL,122,
ltr
item
istioforos news : Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Κλασικό γαλακτομπούρεκο
https://1.bp.blogspot.com/-q2mDTbi3VHQ/W2spkTbQtZI/AAAAAAABEHc/JQuELCQOrwwDIpFtq8FxF7hed2G4cpbuQCLcBGAs/s640/%25CE%2593%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259A%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2595%25CE%259A%25CE%259F.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-q2mDTbi3VHQ/W2spkTbQtZI/AAAAAAABEHc/JQuELCQOrwwDIpFtq8FxF7hed2G4cpbuQCLcBGAs/s72-c/%25CE%2593%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259A%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2595%25CE%259A%25CE%259F.jpg
istioforos news
https://www.istioforosnews.com/2019/07/blog-post_390.html
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/
https://www.istioforosnews.com/2019/07/blog-post_390.html
true
8450452528644144786
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συνέχεια.. Reply Cancel reply Delete by Home PAGES POSTS View All ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy