Κίνδυνοι του καλοκαιριού και πώς να τους αντιμετωπίσετε!


Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, χαλάρωση, όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κολύμπι στη θάλασσα, λιγότερο άγχος, επαφή με τη φύση — όλα γεμίζουν τις μπαταρίες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη χρονιά στη δουλειά και στο σχολείο. Όμως, όπως όλες οι εποχές, το καλοκαίρι κρύβει και κινδύνους, και είναι καλό να ξέρετε πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Κρυολόγημα στη θάλασσα.
Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε κάποιο βαρύ κρυολόγημα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μια μύτη που τρέχει μπορεί να χαλάσει τη διάθεση του παιδιού και στη συνέχεια τη δική σας. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίζετε να σκουπίζετε καλά με πετσέτα τα παιδιά όταν βγαίνουν από τη θάλασσα, ή, αν είναι μεγαλύτερα, ζητήστε να το κάνουν μόνα τους. Αν ωστόσο αρχίσουν να σας ρωτούν: «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου;», μπορείτε εύκολα να τους δείξετε.
Ηλιακά εγκαύματα.
 Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Τα παιδιά αλλά κι εσείς πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα προστασίας κατάλληλη για το δικό σας δέρμα. Να μην πηγαίνετε στη θάλασσα μεταξύ 12-4 το απόγευμα και είτε να φοράτε πάντα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι και καπέλο αν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο είτε να κάθεστε στη σκιά.
Τσίμπημα από τσούχτρα/έντομα.
Ξεπλένετε με θαλασσινό νερό ή τρίβετε με ψιλή άμμο. Αποφεύγετε να πιάσετε με γυμνά χέρια ή να ξεπλύνετε με γλυκό νερό. Βάζετε πάγο και ειδική αλοιφή. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν, επισκεφτείτε τον γιατρό.
Επαφή με αχινό.
Αν πατήσετε αχινό, ιδανικά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό. Θα πρέπει να βγουν όλα τα αγκάθια με το τσιμπιδάκι, αφού πρώτα αλείψετε την περιοχή με κάτι ελαιώδες (ελαιόλαδο, για παράδειγμα, ή ακόμα και αντηλιακό).
Δηλητηρίαση.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα τρόφιμα αλλοιώνονται ευκολότερα και τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης το καλοκαίρι πληθαίνουν. Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολύ νερό. Αν πάντως τα συμπτώματα επιμείνουν, επισκεφτείτε τον γιατρό.
Κίνδυνος πνιγμού.
Μην κολυμπάτε ποτέ αν έχετε φάει δύο ώρες νωρίτερα, μην υπερεκτιμάτε τις αντοχές σας όσο καλοί κολυμβητές κι αν είστε, μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή και μην αφήνετε στιγμή τα παιδιά μόνα τους στη θάλασσα χωρίς επιτήρηση.

Αυτοί είναι λίγοι από τους κινδύνους που μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε το καλοκαίρι. Καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο με τα βασικά: αντισταμινικά, παυσίπονα, αποσυμφορητικά, αμμωνία, αντισηπτικό, οινόπνευμα, βαμβάκι, χάπια για την αντιμετώπιση της διάρροιας και χάπια για τη ναυτία. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν τα παιδιά σας ρωτήσουν ξανά: «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου;», θα ξέρετε ακριβώς τι να κάνετε.

Νεότερη Παλαιότερη