14 Ιουν 2019
- Δημ - 14 Ιουν 2019 - 6:17 μ.μ.

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: «Καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση»


Στα ύψη παραμένει η ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να επιμένει στην τακτική των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και να διαμηνύει πως θα προχωρήσουν κανονικά οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία τις κινήσεις της γείτονος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στέλνει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Παυλόπουλος: «Καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση»
Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιθεώρησε το στόλο στα πλαίσια της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς» επαινώντας το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του ΠΝ.Κατά την επίσκεψή του στα πλοία του στόλου, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας: «Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή. Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους» πρόσθεσε.

Επισήμανε, επίσης, ότι ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση και κατέληξε: «Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση».Η επίσκεψη Παυλόπουλου στον στόλο έρχεται την ώρα που οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο αλλά και την ώρα που η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.Τσαβούσογλου: Θα «τρυπήσουμε» την κυπριακή ΑΟΖ
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στα διεθνή εντάλματα σύλληψης που ετοιμάζει η Τουρκία για τα μέλη του πληρώματος του Φατίχ, το οποίο είναι έτοιμο να «τρυπήσει» την κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους και επανέλαβε ότι η απόφαση της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον. Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν 'πάλι το ίδιο θα κάνουν'. Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».


loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: «Καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση» Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top