14 Μαΐ 2019
- Δημ.- 14 Μαΐ 2019 - 11:15 π.μ.

Οι ανάγκες είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές

Της Γεωργίας Ανδριώτου.
Είναι πολλές οι επιθυμίες σου. Πολλές οι λαχτάρες σου.
Και συχνά υπάρχει μέσα σου ένα κομμάτι ζωής που μένει ανικανοποίητο και στέκεται παραπονεμένο στη γωνιά του. Ένα κομμάτι ζωής που το διαμορφώνουν εκείνες οι ανάγκες που κάποτε μπορεί και να μην ήταν προτεραιότητα, αλλά έρχεται η στιγμή που διεκδικούν δικαίωση.
Υπάρχουν αυτές οι ανάγκες που πλάθονται στο χρόνο από τη εμπειρία, από την ποιότητα της καθημερινότητας κι από την πρόκληση να αδράξεις τις στιγμές σου. Μεγαλώνεις και συνειδητοποιείς ότι τα χρόνια σου είναι νερό που κυλάει γρήγορα. Στο πέρασμά τους μέσα από τις σχέσεις σου με τους άλλους, δίνουν το ανάλογο σχήμα και μέγεθος σε όλα όσα έχεις ανάγκη για να νιώσεις τουλάχιστον επαρκώς ικανοποιημένος από τη ζωή σου.
Αυτές οι ανάγκες είναι που καθορίζουν και κάποιες από τις επιλογές σου. Επιλογές που, πολλές φορές, δίνουν μια μικρή και στιγμιαία τζούρα ονείρου.
Επιλογές ανώδυνες, που μπορεί να έχουν να κάνουν με συντροφιές που γεμίζουν τον χρόνο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας φιλίας, που πολύ εύκολα και γρήγορα –ίσως και επώδυνα – διαψεύδεται.
Επιλογές πιο απαιτητικές, όταν εμπλέκεται το συναίσθημα. Και ίσως να είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη σου να νιώσεις συναισθηματικά «ζωντανός», ώστε να ονοματίσεις «έρωτα» τον πρώτο άνθρωπο που θα βρεθεί μπροστά σου την κατάλληλη στιγμή για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία ή τη μοναξιά σου.
Επιλογές που είναι σημείο των καιρών, αυτές που τρέφονται μέσα στην ασφάλεια της γυάλινης απόστασης. Με τις ενοχές της προδοσίας συγκαλυμμένες, καθώς δεν υπάρχει η φυσική παρουσία του άλλου για να γίνει η απειλή που θα γκρεμίσει την οικογενειακή σου θαλπωρή, όσο επιφανειακή κι αν είναι.


Επιλογές ζωής, όταν αποφασίσεις να πετάξεις το τσεκούρι στη φωτιά και μέσα από τον κονιορτό της συναισθηματικής στάχτης που σε αγκαλιάζει, να κατευθύνεις από την αρχή τη ρότα της ζωής σου.
Οι ανάγκες και οι επιλογές σου συνδέονται μεταξύ τους με μια λεπτή κι αόρατη γραμμή. Αλληλεπιδρούν με έναν τρόπο που επηρεάζει και καθορίζει τη συμπεριφορά, τις πράξεις και τα συναισθήματά σου. Δεν μπορείς ή δε θέλεις πάντα να καταπιέσεις τις πρώτες, αλλά είναι φορές που μπορείς και πρέπει να διαμορφώσεις τις δεύτερες.
Αρκεί αυτό να το κάνεις με σεβασμό προς τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που θα επηρεάσουν ανατρεπτικά αυτές οι επιλογές. Αρκεί να το κάνεις με ενσυναίσθηση στα συναισθήματά του, αν αναλογιστείς πώς θα ένιωθες εσύ στη θέση του και πώς θα ήθελες εσύ να σου συμπεριφερθούν σε μια αντίστοιχη περίσταση.
Οι επιλογές σου, όμως, θα πρέπει να στηρίζονται και στο σεβασμό προς τον ίδιο σου τον εαυτό, ώστε να μην κλονίσουν αργότερα το αυτο-συναίσθημα και την αυτο-εκτίμησή σου. Να μη σε παρασύρουν σε ένα ακόμα λάθος μονοπάτι. Καλό είναι να τις υποστηρίζεις με αξιοπρέπεια και έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες για εκείνα που περιμένεις ότι θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη μέσα σου και γύρω σου.
αναπνοές


loading...
  • Κάντε like στον istioforo news εδώ

    • Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οι ανάγκες είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
    Scroll to Top