17 Μαΐ 2019
- Δημ.- 17 Μαΐ 2019 - 1:45 μ.μ.

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα μικρά κορίτσια πόσο όμορφες είναι;


Η εξωτερική ομορφιά δεν είναι τίποτα περισσότερο από καθαρή τύχη. Δεν είναι ένα επίτευγμα ή μια αρετή, είναι απλά ένα γεγονός.

Πολλές φορές, στο δημοτικό, κληθήκαμε να ανακηρύξουμε τον καλύτερο μαθητή της τάξης. Όλοι έπρεπε να γράψουμε κάτι για το μαθητή που μας άρεσε με έναν κανόνα: Δεν επιτρεπόταν να γράψουμε οτιδήποτε για την εμφάνιση κάποιου. Η φιλοφρόνηση έπρεπε να είναι ειλικρινής και να αναφέρεται σε πράγματα πέρα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την εμφάνιση.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να λέτε στις γυναίκες ή τα κορίτσια ότι είναι όμορφες;

Φυσικά και όχι. Κάθε άλλο. Στους ανθρώπους αρέσει να ακούν κομπλιμέντα για την εμφάνισή τους.

Αυτό που σημαίνει είναι ότι δεν είναι η μόνη φιλοφρόνηση που πρέπει να κάνουμε στα κορίτσια. Όταν το μόνο που λέτε σε κάποιον είναι «Πω, πω είσαι πανέμορφη» στέλνετε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Και το μήνυμα αυτό λέει ότι «η εμφάνισή σου είναι αυτό που μετράει»
.

Σκεφτείτε πώς μιλάμε οι περισσότεροι από εμάς στα μικρά κοριτσάκια. Είναι μικρές πριγκίπισσες, είναι όμορφες, είναι χαριτωμένες. Μας αρέσει που κυκλοφορούν με τα μικρά χαριτωμένα φορέματά τους. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε όλα αυτά, εκτός αν αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι που θα ακούσουν ποτέ συγχαρητήρια. Εκτός όλων των άλλων, με το να τους λέμε διαρκώς ότι είναι πριγκίπισσες, στέλνουμε ένα υποσυνείδητο μήνυμα και για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους: ότι ως γυναίκες η προσδοκία από τους γύρω είναι να δείχνουν όμορφες και τίποτα παραπάνω.

Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό το μήνυμα στέλνεται και σε όσους βρίσκονται γύρω από την «όμορφη πριγκίπισσα». Τα αγόρια που βρίσκονται στη ζωή της συνήθως ακούν πως είναι ισχυρά, δυνατά, πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, σε αντίθεση με τη χαριτωμένη απαίτηση για τα κορίτσια να «κάνουν μια στροφή για τους μεγάλους». Μπορείτε να δείτε γιατί είναι τόσο εύκολο για τα αγόρια να υποθέσουν ότι πρέπει να είναι καλύτερα, δυνατότερα, εξυπνότερα. Και αργότερα αν κάποια από αυτές τις ωραίες πριγκίπισσες αποφασίσει να εκφράσει μια αντίθετη άποψη, γίνεται συναισθηματική και ευαίσθητη. Ή απλά μια θυμωμένη φεμινίστρια.

Βεβαίως πείτε στα κορίτσια ότι είναι όμορφα. Εφόσον, όμως, οι φιλοφρονήσεις και τα σχόλια δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση. «Είσαι ευγενική», «είσαι καλή φίλη», «είσαι έξυπνη, βαθιά σκεπτόμενη». Πείτε στα μικρά κοριτσάκια ότι πάντα βρίσκουν τα πιο έξυπνα και ενδιαφέροντα ερωτήματα να θέσουν. Ότι φροντίζουν υπεύθυνα τα αδέρφια τους και τα κατοικίδιά τους, ότι έχουν ενσυναίσθηση και βοηθούν τους γύρω τους, ότι είναι κοινωνικές και συνυπάρχουν αρμονικά με τους άλλους. Ότι είναι γενναίες, σκληρές και ικανές.

Δώστε στα κορίτσια το μήνυμα ότι είναι σημαντικές γι’ αυτό που είναι ως άνθρωποι, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ως εκείνες που σκέφτονται, αισθάνονται, έχουν απόψεις και ιδέες. Όχι μόνο επειδή έχουν ένα ωραίο πρόσωπο.

Πηγές: Masha Shollar - theodysseyonline.com, ampa.lifo.gr


loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Γιατί πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα μικρά κορίτσια πόσο όμορφες είναι; Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top