9 Μαρ 2019
- Δημοσιεύτηκε - 9 Μαρ 2019 - 8:30 π.μ.

Τι προκαλεί στρες στα παιδιά;

H ζωή στην παιδική ηλικία φαντάζει τόσο απλή, δίχως προβλήματα, έγνοιες και σκουτούρες. Και όμως, ανεξαρτήτως ηλικίας τα παιδιά ενδέχεται να βιώσουν μια στρεσογόνα κατάσταση.
Τι προκαλεί όμως το άγχος και το στρες στα μικρά παιδιά;
Για αρχή, το στρες «χτυπά» την πόρτα του παιδιού σε περιόδους μετάβασης, όπως όταν μαθαίνει να κάνει τα πρώτα του βήματα, όταν πηγαίνει σχολείο για πρώτη φορά ή όταν κάνει φιλίες. Όλες αυτές η εμπειρίες, όσο και αν δεν τις σκεφτόμαστε ως τέτοιες, δημιουργούν άγχος στο παιδί, καθώς αυτό μεγαλώνει, έρχεται αντιμέτωπο με αλλαγές και σταδιακά γίνεται πιο ανεξάρτητο.
Το στρες που σχετίζεται με τις αλλαγές, άλλωστε, κάνει την εμφάνισή του και στις μεγάλες ηλικίες, οπότε γιατί όχι και στην παιδική.
Από την άλλη, υπάρχει μια σειρά γεγονότων ή καταστάσεων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος στη ζωή του παιδιού.
Μερικές εξ αυτών:
Διαζύγιο: Όταν οι γονείς τσακώνονται ή παίρνουν διαζύγιο, τότε απειλείται η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού, το οποίο νιώθει μόνο και φοβισμένο. Κάτι τέτοιο του προκαλεί στρες.
Μετακίνηση: Η μετακίνηση σε ένα νέο σπίτι, σχολείο ή ομάδα με τη σειρά της ενδέχεται να οδηγήσει αισθήματα σύγχυσης.


Θάνατος: Είτε πρόκειται για την απώλεια ενός στενού μέλους της οικογένειας είτε ενός κατοικίδιου ζώου, η θλίψη και ενδεχομένως άλλα συναισθήματα που θα βιώσουν προκαλούν ενοχή.
Φουλ πρόγραμμα: Η εκτέλεση μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως μαθήματα μουσικής, χορός κτλ, ενδέχεται να στρεσάρει το παιδί, το οποίο δεν είναι αρκετά ώριμο για τη διαχείριση ενός απαιτητικού προγράμματος.
Η πίεση από τους συνομηλίκους: Τα παιδιά επηρεάζονται από τον τρόπο που σκέφτονται και δρουν τα άλλα παιδιά.
Και τι κάνουμε ως γονείς γι΄αυτό;
Ηρεμία, ψυχραιμία και κουβέντα! Μιλήστε με το παιδί, μην του μεταδίδεται το άγχος σας και αφήστε το να «ανοιχτεί» και να σας πει τα προβλήματα και τις σκέψεις του.
loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Τι προκαλεί στρες στα παιδιά; Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top