9 Ιαν 2019
- Δημ - 9 Ιαν 2019 - 8:23 μ.μ.

Πρώην επικεφαλής CIA: Ο Πούτιν είναι «δώρο» για το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ επέκτεινε σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τη Μόσχα ότι αποτελεί απειλή για το στρατιωτικό μπλοκ.
Ο εν αποστρατεία διοικητής του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και Διευθυντής της CIA επί Ομπάμα, Ντέιβιντ Πετρέους, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι η ρωσική ηγεσία έχει δώσει στη συμμαχία έναν «νέο λόγο να ζει» από την εποχή του Ψυχρού πολέμου.
«Ας έχετε στο νου σας, αν θέλετε, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το μεγαλύτερο δώρο στο ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. (Αυτός) έχει δώσει έναν νέο λόγο να ζει, αν θέλετε, το ΝΑΤΟ. Και πράγματι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δύναμης, όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Πετρέους, μιλώντας στο συνέδριο Raisina Dialogue στο Νέο Δελχί την Τετάρτη.
Ακόμη επαίνεσε τον Πρόεδρο Τραμπ που συνεχίζει τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των «πλάνων για στρατεύματα στα κράτη της Βαλτικής, για αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, και για την επιστροφή μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά από πολλά χρόνια…»


Ταυτόχρονα, συμφωνώντας με όσους χαρακτηρίζουν τη Ρωσία ως «γεωπολιτικό διαταράκτη», ο Πετρέους ισχυρίστηκε ότι η Κίνα που βρίσκεται σε άνοδο αποτελεί έναν πολύ μεγαλύτερο «διαταράκτη» στην καθιερωμένη παγκόσμια τάξη τα τελευταία χρόνια.
«Είτε θέλησε η Κίνα να αποτελέσει διαταράκτη είτε όχι, η άνοδός της, οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά, ο νέος »Δρόμος του Μεταξιου», όλα αυτά τα διαφορετικά ζητήματα μαζί νομίζω ότι αποτελούν τα μεγαλύτερα ζητήματα από πλευράς διαταραχής», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της CIA, στις ΗΠΑ όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν για ζητήματα που αφορούν την Κίνα όπως το εμπόριο, η κλοπή των IP, η δραστηριότητα στη Νότια και Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, η Βόρεια Κορέα, κλπ., και όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει κάτι γι ‘αυτό.
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας είναι το «πιο καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας», σύμφωνα με την άποψη του Πετρέους, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως οι άλλες χώρες θα πρέπει να «αποφασίσουν εάν πρόκειται να βρίσκονται μέσα, πίσω από το μεγάλο τείχος της Κίνας και σε αυτή την εφοδιαστική αλυσίδα ή σε άλλη».
Υπογραμμίζοντας ότι παραμένει υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης και ότι δεν τάσσεται υπέρ ένός ψυχρού πολέμου, ο Πετρέους είπε ότι δεν θα ήταν «άστοχο να περιγράψει αυτό που αναδύεται και πάλι ως έναν νέο ψυχρό πόλεμο… μεταξύ των δύο και πάλι μεγάλων δυνάμεων, μέσω της αναζωπύρωσης της Ρωσίας.
Η παραπάνω τάση, σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται και από τον τρόπο που χαράσσουν οι ΗΠΑ την στρατηγική εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Ο Πετρέους αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη CIA, αφού αποκαλύφθηκε ότι αποκάλυπτε απόρρητες πληροφορίες στην ερωμένη του.
Το ΝΑΤΟ άρχισε να αναπτύσσει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
sputniknews.grloading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Πρώην επικεφαλής CIA: Ο Πούτιν είναι «δώρο» για το ΝΑΤΟ Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top