13 Ιαν 2019
- Δημ - 13 Ιαν 2019 - 8:33 π.μ.

Έρχονται ανατροπές: Τέλος το ΕΚΑΣ – Εισφορές και για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

Ανατροπές στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και χαμηλοσυνταξιούχων φέρνει το 2019,καθώς κλείνει οριστικά ,μετά από 4 χρόνια σταδιακής μείωσης και περιορισμού των δικαιούχων, ο κύκλος της χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο μέχρι το 2016 ελάμβαναν συνολικά 280.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επίσης από τις αρχές του χρόνου οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να πληρώνουν ακριβότερα την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, ενώ από τον Μάρτιο θα απαιτούνται περισσότερα ένσημα εργασίας για τη παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Τέλος εκτός των παραπάνω από 1/1/2019 έκλεισε και το "παράθυρο" της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης.

Ειδικότερα:

* Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας από τις αρχές του 2019 η αμοιβή με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης( τίτλος κτήσης) , θα χρεώνεται υποχρεωτικά ,εκτός της παρακράτησης φόρου (20%) και με ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 20.28% Μάλιστα το παρακρατούμενο, ως ασφαλιστικές εισφορές,ποσό θα προκύπτει επί των καθαρών ποσών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για την παροχή υπηρεσιών..

* Το 2019 θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα χορηγείται το ΕΚΑΣ,σε ελάχιστους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, και μάλιστα πετσοκομμένο στα 12 ευρώ το μήνα από 35 ευρώ το 2018.Το επίδομα άρχισε να μειώνεται και να περιορίζεται η χορήγησή του σε ολοένα και μικρότερο αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων ,μετά από απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, από το 2016 και με τη δέσμευση να πάψει να καταβάλλεται από 1/1/2020. Φέτος το ΕΚΑΣ δικαιούνται όσοι έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις και λοιπά επιδόματα έως 7.720 ευρώ.

*Από φέτος αυξάνεται το κόστος για τη εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης από δημοσίους υπαλλήλους. Από 1/1/2019 το κόστος εξαγοράς επιβαρύνεται με συνέπεια να απαιτείται η καταβολή του 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου ανά μήνα εξαγοράς από 13.33% που ήταν το 2018.

*Τέλος δυσκολεύει για φέτος η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους μισθωτούς, μη μισθωτούς και στα μέλη της οικογενείας τους. Αιτία το γεγονός ότι για την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας και περίθαλψης από την 1/3/2019 απαιτούνται 75 ημέρες ασφάλισης για τους μισθωτούς αντί για 50 ημερών και 3 μήνες ασφάλισης για τους μη μισθωτούς αντί για δύο .
newspost.grloading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Έρχονται ανατροπές: Τέλος το ΕΚΑΣ – Εισφορές και για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top