25 Ιαν 2019
- Upd - 25 Ιαν 2019 - 6:51 π.μ.

Ακραία σύγκρουση για τις Πρέσπες -Εθνική ήττα για τον Μητσοτάκη, Ιστορικό γεγονός για τον Τσίπρα

Με υψηλούς τόνους σκληρής… προεκλογικής αντιπαράθεσης, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες στην Βουλή ( η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα) με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών.

Με τον κ. Τσίπρα να ισχυρίζεται ότι «πέτυχε αυτό στο οποίο οι προηγούμενοι απέτυχαν…», και τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει ότι «ο πρωθυπουργός υπέγραψε με στυλό που του έδωσε ο κ. Καμμένος, μια συμφωνία που εξασφαλίζει μόνο ότι στα χαρτιά το γειτονικό κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία «και όλα τ’ άλλα, γλώσσα, εθνότητα, λαός, προϊόντα θα είναι σκέτα Μακεδονικά-και μάλιστα και η Ελλάδα θα υποχρεούται να συμμορφώνεται!»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορικό γεγονός», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα εξασφάλισε το μείζον, «να κερδίσουμε, να εξασφαλίσουμε την ιστορία μας…», υποστήριξε ότι με σκληρή διαπραγμάτευση και συμβιβασμούς υλοποίησε την «εθνική γραμμή, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις χάραξαν, αλλά δεν κατόρθωσαν να περάσουν…», κι η γραμμή αυτή ήταν σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.


Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και την λοιπή αντιπολίτευση, ότι το πραγματικό πρόβλημά τους είναι ότι την συμφωνία που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να πετύχουν 25 χρόνια, την έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, και τώρα ανακαλύπτουν «την γλώσσα, το citizenship και άλλα δευτερεύοντα, από ένδεια επιχειρημάτων, ενώ πάντοτε ο πυρήνας του προβλήματος και η εθνική γραμμή ήταν το όνομα…».

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις αλλά και έγγραφα του παρελθόντος για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό του ότι το επιχείρημα της αντιπολίτευσης σήμερα περί γλώσσας και εθνότητας είναι ευκαιριακό και ψευδεπίγραφο, λόγω αδυναμίας της να τεκμηριώσει τη θέση της ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιβλαβής και συνιστά εθνική ήττα.

Πολυεπίπεδη επίθεση Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικέντρωσε την κριτική του εναντίον της συμφωνίας κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι… την παραβίασαν πρώτοι οι Σκοπιανοί, με το να μην επικυρώσουν τις συνταγματικές αλλαγές που η ίδια η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι έπρεπε να περάσουν στο Σύνταγμά τους πριν το κείμενο της εγκριθεί από την ελληνική Βουλή!

«Εδώ αποκαλύπτεται, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε ως «εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή» την διαδικασία αυτή στη Βουλή και επεσήμανε την «πολυδιαφημισμένη» ρηματική διακοίνωση.

«Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διαψεύσει την καταγγελία Μητσοτάκη με ασάφειες και αναφορές πως «και σε άλλα συντάγματα, όπως το αμερικάνικο, το αρχικό κείμενο δεν αλλάζει, αλλά απλώς προστίθενται στο τέλος του οι κατά καιρούς τροπολογίες και αλλαγές…», δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει γιατί οι επίμαχες συνταγματικές αλλαγές, δεν προστέθηκαν, έστω, στο τέλος του αρχικού συνταγματικού κειμένου, ενσωματούμενες σ’ αυτό, πριν έρθει η συμφωνία (όπως ρητά προβλέπεται…) στην ελληνική Βουλή προς κύρωση!

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, επέμεινε ιδιαίτερα στα προβλήματα (αλυτρωτισμού, αλλά και πλήθους άλλων) που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον από την υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, ζητήματα που δεν είχαν καν τεθεί στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων, εξ ου και δεν αποτελούσαν ρητό στοιχείο της «εθνικής γραμμής», όπως αποπειράθηκε να επιχειρηματολογήσει ο κ. Τσίπρας.

Και στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ενώ στην συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνεται πολύ ξεκάθαρα ο όρος «Μακεδονία» (και τα παράγωγά της…) σ’ ότι αφορά την χρήση του στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, για την ελληνική Μακεδονία δεν γίνεται καν αναφορά, η δε περιοχή της Μακεδονίας στο κείμενο περιγράφεται ως «βόρειο τμήμα της πρώτης χώρας…»!

Ιδιαίτερη σημασία, λόγω προεκλογικής πόλωσης από πλευράς κυβερνήσεως, έχουν και οι καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξ αρχής όλοι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και την συμφωνία απέβλεπαν πρωτίστως σε μικροκομματικά οφέλη. «Αντίθετα με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν επιδιώξατε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ενίσχυση της εθνικής θέσης. Αρχικά στοχεύατε με την τακτική σας και την μυστική διπλωματία, να δημιουργήσετε προβλήματα στην ΝΔ. Και όταν δεν τα καταφέρατε, στραφήκατε και διαλύσατε άλλα κόμματα…»

Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.

«Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευτούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Φώφη Γεννηματά: Go back κ. Τσίπρα!

Σκληρή κριτική στην συμφωνία και την κυβέρνηση άσκησε και η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η κυβέρνηση πέρασε από τη δήθεν αριστερή πολιτική της και το Go back κυρία Μέρκελ στις πρακτικές της πιο παλιάς δεξιάς του yes man λόγω πιέσεων από τους Αμερικανούς. Απέναντι σας όμως έχετε τον ελληνικό λαό που σας λέει: Ως εδώ. Φτάνει πια. Go back κύριε Τσίπρα», είπε η Φώφη Γεννηματά.

«Ήρθαμε να συζητήσουμε για τη συμφωνία και δεν έχουμε καν στα χέρια μας το επίσημο κείμενο του νέου Συντάγματος της γειτονικής χώρας- με τις τροπολογίες που προβλέπει η συμφωνία. Δεν έχει κατατεθεί» τόνισε και πρόσθεσε: «Και όχι μόνο αυτό. Αλλά οι Σκοπιανοί εκβιάζουν ανοιχτά δηλώνοντας πως δεν θέτουν σε ισχύ τις συνταγματικές τροποποιήσεις παρά μόνο αν και όταν επικυρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Και η Ελληνική Κυβέρνηση το αποδέχθηκε και αυτό. Δηλαδή η Ελληνική Βουλή ψηφίζει στα τυφλά, με όλα τα σενάρια ανοιχτά»

«Ο βολικός κύριος Τσίπρας θέλει να τελειώσει τη δουλειά. Η ΝΔ αγωνία μη βρει ανοιχτό το θέμα μετά τις εκλογές και οι πρόθυμοι ανησυχούν μην τυχόν και πάει ο κόπος τους χαμένος», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Υπηρετείτε τα σχέδια ΝΑΤΟ-ιμπεριαλισμού

Συνεπής στην αντιδυτική, αντιΝΑΤΟϊκή, στάση του κόμματός του, ο Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι υπέκυψε στις πιέσεις του δυτικού –ιμπεριαλιστικού παράγοντα με τα επικίνδυνα σχέδιά τους για τα Βαλκάνια, και προχώρησε σε μια «απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον ελληνικό και σκοπιανό λαό συμφωνία…», που μόνο δεινά και προβλήματα θα προκαλέσει στην περιοχή.

Σε μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο κ. Κουτσούμπας παρέθεσε σειρά εγγράφων, αποφάσεων, και επίσημων ομιλιών βουλευτών του ΚΚΕ στην Βουλή κατά το παρελθόν, που υποστήριζαν τις ίδιες ακριβώς θέσεις που και σήμερα προβάλλει το κόμμα- προφανώς «απαντώντας» στην επίθεση που είχε λίγο πριν εξαπολύσει ο κ. Τσίπρας στο ΚΚΕ κατηγορώντας το για «ασυνέπεια» προς παλαιότερες θέσεις του περί του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως των λαών…
newsone.gr

loading...
  • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Scroll to Top