5 Δεκ 2018
- Δημ. - 5 Δεκ 2018 - 5:50 μ.μ.

Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλλούμι


Εμπορική ήττα υπέστη η Κύπρος καθώς το εμπορικό σήμα του γνωστου τυριού κατοχυρώθηκε στην ιδιωτική εταιρεία, εγγεγραμμένη στη Βρετανία, John & Pascalis LTD.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» το Υπουργείο Εμπορίου «ατύχησε» λόγω της αδράνειας και της ανευθυνότητας που κάποιοι φαίνεται να επέδειξαν στο να υποστηρίζουν το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού στην Αγγλία.
Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το εμπορικό σήμα και μαζί να κινδυνεύουν να χαθούν και κάποιες από τις εξαγωγές .
Το νέο χαστούκι ήρθε στις 28 Νοεμβρίου με την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου, το οποίο τελικά δεν έκανε αποδεκτά τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Εμπορίου για να δικαιολογήσει τη μη έγκαιρη υποβολή εγγράφων, έτσι ώστε να μην σταματήσει την αίτηση που υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία JOHN & PASCALIS LIMITED.
Όπως υποστήριξε η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου, σημαντικά έγγραφα δεν έφθασαν έγκαιρα στο υπουργείο, αφού σημειώθηκε καθυστέρηση στην αλληλογραφία, και έτσι το εμπορικό σήμα χάθηκε.
Το αγγλικό δικαστήριο «έδωσε» το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία πλέον θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στην Αγγλία. Όμως, όπως μας ανέφεραν από το Υπουργείο Εμπορίου, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το κοινοτικό εμπορικό σήμα, το οποίο έχει κατοχυρωθεί από το 2000 και το οποίο έχει την ίδια ισχύ με το εμπορικό σήμα.
Ωστόσο, χάθηκε ένα ισχυρό όπλο, αφού με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος το Υπουργείο Εμπορίου μπορούσε να εμποδίζει και να σταματά κάθε προσπάθεια από ιδιωτική εταιρεία που προσπαθούσε να πλασάρει στην αγορά χαλλούμια.
Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Εμπορίου και ο υπουργός Γεωργίας, ενώ η Νομική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης.


Πόλεμος μετά την ήττα
Μιλώντας στον «Π» η διευθύντρια της υπηρεσίας Εμπορίου Νέλλη Κουλία ανέφερε πως είναι ασφαλώς αρνητική εξέλιξη η απώλεια του εμπορικού σήματος, ωστόσο δεν αναμένεται πως θα επηρεαστούν σημαντικές οι εξαγωγές . Διότι, εκτός από το εμπορικό σήμα, έχουμε κατοχυρώσει και το κοινοτικό σήμα.
Η κ. Κουλία τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να παράξει χαλλούμι εκτός Κύπρου, ούτε οι παραγωγοί που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.
«Τώρα θα δοκιμαστεί και η ισχύς του κοινοτικού σήματος. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση», ανέφερε.

topontiki


loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλλούμι Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top