5 Δεκ 2018
- Δημ. - 5 Δεκ 2018 - 7:34 π.μ.

Χαμένοι οι νέοι συνταξιούχοι, κερδισμένοι οι παλιοί

Μπορεί οι παλαιοί συνταξιούχοι που ελάμβαναν συντάξεις έως το Μάιο του 2016, και σε λιγότερο βαθμό όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή με το νόμο Κατρούγκαλου, να γλίτωσαν τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, ωστόσο όσοι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται από τις αρχές του χρόνου θα λαμβάνουν αποδοχές έως και 20 % χαμηλότερες, καθώς δεν θα τυγχάνουν ανάλογης ευνοϊκής μεταχείρισης.

Πρόκειται για προφανή αδικία που μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια (όπως το έχουν πράξει ήδη αρκετοί από όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου) διεκδικώντας ισότιμη μεταχείριση με τους παλαιούς συνταξιούχους (περίπου ένα εκατομμύριο) για τους οποίους, παρότι ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους με το νόμο Κατρούγκαλου, έβγαλε ότι λαμβάνουν επιπλέον ποσό στην σύνταξή τους με βάση το προΪσχύον ασφαλιστικό σύστημα, εντούτοις το επιπλέον ποσό στη σύνταξή τους δεν τους περικόπτεται...

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την ακύρωση των περικοπών στους παλαιούς συνταξιούχους, το "μαχαίρι" γλίτωσαν σε μικρότερο βαθμό και όσοι συνταξιούχοι βγήκαν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα με το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς ο νόμος προέβλεπε για αυτούς ευνοϊκό μεταβατικό καθεστώς...

Συγκεκριμένα όριζε ότι εάν ο υπολογισμός της σύνταξής τους οδηγούσε σε αρνητική οικονομική διαφορά άνω του 20% σε σχέση με τον υπολογισμό με βάση το προΪσχύον ασφαλιστικό σύστημα, αυτοί θα διατηρήσουν ένα μέρος της "προσωπικής διαφοράς" ( δηλαδή του επιπλέον ποσού) ανάλογα με τον χρόνο εξόδου στη σύνταξη.


Έτσι, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο έως τα τέλη του 2016 διατήρησαν το 50% της "προσωπικής διαφοράς", το 1/3 της διαφοράς όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 και το 1/4 όσοι συνταξιοδοτήθηκαν φέτος (ισχύει μέχρι τα τέλη του 2018).

Ωστόσο, μετά από απαίτηση των δανειστών η υπέρ τους "προσωπική διαφορά" θα κοβόταν από 1/1/209, ημερομηνία κατά τη οποία θα έμπαινε "μαχαίρι" έως 18% και στις παλαιές συντάξεις.

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων γλιτώνει τις περικοπές, παρότι οι απώλειες είναι σημαντικές (καταργήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα) σε σχέση με τους παλαιούς συνταξιούχους που διατήρησαν ατόφιες τις συντάξεις τους.

Πλέον, οι μοναδικοί χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου και είχαν "προσωπική διαφορά" κάτω του 20% και οι οποίοι δεν διατήρησαν ένα μέρος της διαφοράς στη σύνταξή τους, όπως και οι τωρινοί εργαζόμενοι που θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται από τις αρχές του 2019.

Θα λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες έως 20% σε σχέση με τους σημερινούς συνταξιούχους ακόμη κι αν έχουν ανάλογο αριθμό ενσήμων, χρόνια ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, ηλικία συνταξιοδότησης κλπ.
newspost.grloading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Χαμένοι οι νέοι συνταξιούχοι, κερδισμένοι οι παλιοί Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top