4 Ιουλ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 4 Ιουλ 2018 - 1:45 μ.μ.

Υψηλός και χαμηλός αιματοκρίτης:Τι σημαίνει για την υγεία μας

Αιματοκρίτης είναι το ποσοστό του συνολικού όγκου του αίματος, που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα τεστ αιματοκρίτη δείχνει αν έχετε πολύ λίγα ή πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, ενδείξεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.
Ένα τεστ για να προσδιοριστεί ο αιματοκρίτης είναι μέρος μίας γενικής εξέτασης αίματος. Η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με όλα τα κύτταρα του αίματος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να κάνει διάγνωση μιας ασθένειας ή να παρακολουθήσει την πορεία ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια θεραπεία.
Ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:
Αφυδάτωση
Μια διαταραχή, όπως η αληθής πολυκυτταραιμία, που προκαλεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
Πνευμονική ή καρδιακή νόσο. Εάν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.
Από την άλλη πλευρά, ένας χαμηλότερος από το φυσιολογικό αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:
Ανεπαρκής παροχή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
Μεγάλος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων λόγω κάποιας μακράς διάρκειας ασθένειας, λοίμωξης, λευχαιμίας, λεμφώματος ή άλλων διαταραχών των λευκών αιμοσφαιρίων
Ανεπάρκεια σε βασικές βιταμίνες ή μέταλλα
Πρόσφατη απώλεια αίματος
ΠΗΓΗ: iatropedia

loading...
  • Κάντε like στον istioforo news εδώ

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Υψηλός και χαμηλός αιματοκρίτης:Τι σημαίνει για την υγεία μας Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
    Scroll to Top